V Angliji prednost ligi, v Nemčiji močni reprezentanci

Hud ritem neizprosen do favoritov Manchester Cityja, Chelseaja in Manchester Uniteda. Leta 2016 bodo Nemci prehiteli Angleže.

Objavljeno
29. december 2014 00.26
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – V angleškem prvenstvu si bodo oddahnili šele v četrtek zvečer, ko bodo odigrali tretjo tekmo v pičlem tednu dni. Hud ritem ob prelomu leta, s katerim so Angleži v zadnjih letih razvadili navijače po vsem svetu, zahteva svoj davek. Včeraj je spodrsnilo vsem trem vodilnim klubom.

Chelsea je iztržil le točko na resda zahtevnem gostovanju v Southamptonu, podobno se je izšlo Manchester Unitedu pri Tottenhamu. Zares ga je polomil le vodilni Manchester City, četudi je po prvem polčasu užival dva gola prednosti proti avtsajderju Burnleyju. ManCity je prvič po 54 tekmah zapravil vodstvo z najmanj dvema goloma, Burnley mu ne ustreza. V zadnjih 22 tekmah proti novincem v ligi je vpisal 20 zmag in dva remija – prvič novembra 2009, drugič včeraj, obakrat z Burnleyjem!

2,1 milijardi € na leto

City in Chelsea sta v tem koledarskem letu osvojila po 88 točk. Toda Londončanom včeraj ni pomagala niti 13. asistenca Cesca Fabregasa, ki je z naskokom najboljši plejmejker na stari celini (za njim so De Bruyne 10, Ronaldo, Sigurdsson in Koke po 8). Chelsea je nadaljeval tradicijo te sezone: zmagal je vsakič, ko je zabil najmanj dva gola, v nasprotnem primeru ne. V prvih dveh kolih »paketa« treh tekem sta osvojila po 6 točk le Arsenal in Stoke (Liverpool in Swansea igrata nocoj). Bomo videli, kako uspešno bodo favoriti končali zahteven niz na prvi dan novega leta, ko bodo igrali še tretjič v tednu dni. Angleži ne igrajo zaman tekem tudi v dneh, ko drugod polnijo baterije za drugi del sezone. Ne le zaradi tradicije, ritem morajo ohranjati tudi zavoljo donosnih pogodb od prodaje TV pravic. Klubi v premier league samo v tujini prodajo pravice za prenose tekem za neverjetnih 900 milijonov evrov letno, več kot katerakoli liga v celoti, v seštevku pa so pravice za tekme premier league vredne 2,1 milijardi € letno.

Hkrati je obrnjena zgodba z angleško reprezentanco, ki ne more slediti kakovostni ravni tekmic na stari celini. »Angleška premier league se ne more meriti z nemško bundesligo, ko primerjamo ustreznost posameznih lig za razvoj največjih upov. Nemci so načrtno vložili ogromen denar v razvoj svojih najmlajših asov, kar se jim je dokončno povrnilo na zadnjem mundialu v Braziliji, delno pa že prej, saj so konkurenčni v vseh državnih selekcijah od najmlajše do članske,« je ocenil Richard Scudamore, izvršni direktor premier league. Prav hud, neizprosen ritem tekem v Angliji v sozvočju z visokimi rezultatskimi zahtevami onemogoča razvoj mladih. Trenerji »morajo« namreč prav zavoljo velikih pričakovanj lastnikov pošiljati v ogenj starejše nogometaše, s katerimi je »lažje« loviti rezultat.

Scudamore ima nemara prav. Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger, ki bi ju lahko izpostavili kot prva »izdelka« iz »tovarne«, ki so jo na nemški zvezi »odprli« leta 2001, nista več osamljena, v reprezentanci so se jima pridružili Marco Reus, Andre Schurrle, Mario Götze in Toni Kroos, na vrata »elfa« trkajo še mlajši. Toda, kot dodaja Scudamore, premier league je še vedno najmočnejše tekmovanje, kar je nedavno potrdil tudi Jose Mourinho. »Prav vsak, ne glede na položaj na lestvici, te lahko premaga. V Italiji, Nemčiji in Španiji seveda ni tako,« je ocenil Portugalec. »Naši klubi imajo daleč največjo kupno moč, še vrsto let bodo privabljali najboljše igralce na svetu in slabili tekmece, zato se za prihodnost angleške lige ne bojim,« je dodal Scudamore. Rezultati zadnjih sezon mu le delno pritrjujejo. Anglija ta čas res trdno drži 2. mesto na klubski lestvici UEFA, toda že v letu 2016 bi jo lahko prehitela ta čas tretjeuvrščena Nemčija. Na srečo ni razlike med 2. in 3. mestom na tej lestvici.