Novaković: V Baslu ne moremo igrati slabše kot v Mariboru

Prvi strelec aktualne reprezentance Milivoje Novaković o sobotni tekmi s Švico, življenju na Japonskem in Robertu Beriću.

Objavljeno
02. september 2015 20.44
jer/nogomet
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Lesce – Kdo ve, pri kako visoki številki danih golov bi kotiral Milivoje Novaković, če bi debitiral v slovenski reprezentanci prej kot pri 26 letih in 9 mesecih, ko ga je povabil v jato selektor Brane Oblak. Odtlej je zabil 30 golov, tudi na obeh letošnjih tekmah s San Marinom in Anglijo je bil učinkovit. »Nova« je zato kar pravšnji sogovornik pred septembrskim »tednom D« Slovenije v boju za euro 2016.

V soboto vas čaka kvalifikacijska tekma v Baslu, morda ključen dan boja za euro 2016. Takšni dvoboji zahtevajo bogate izkušnje igralcev. Kako se lotiti Švice?

Prvi pogoj za uspešen nastop v Švici smo izpolnili, to je vzpostavitev delovnega vzdušja v jati. Ohraniti moramo dobre značilnosti z zadnjih tekem. Tudi v snidenju z Angleži v Stožicah smo delovali dobro, ko smo žogo spustili na tla in poskušali graditi igro. Angleži so imeli težave s Slovenijo. In, logično, vseh 90 minut tekme moramo ostati ciljno osredotočeni na svoje naloge, da ne bi prišlo do napake kot tedaj z Anglijo.

Vaš reprezentančni rod se je najmanj dvakrat nahajal v takšnem položaju kot v Švici. Prvič v Bratislavi '09, drugič v Bernu '13. Prvič ste bili uspešni, drugič ne, gotovo pa ste si nabrali koristne izkušnje.

Večina fantov, ki danes sestavlja jedro ekipe, je prestala obe preizkušnji, zato vemo, kako je treba pristopiti k takšnim tekmam. Ne le v Bratislavi, tudi v Bernu smo igrali dobro in imeli do izida 0:0 kar nekaj priložnosti za gol, ki bi nam prinesel drugo mesto in nastop v dodatnih kvalifikacijah. Zavedamo se, da bo šlo v soboto zvečer za drugo mesto v skupini. Hkrati pa vemo, da bo najmanj enako pomembna tudi torkova tekma z Estonijo.

Estonci so vas v prvi tekmi premagali.

Tekma v Mariboru bi bila lahko še težja od sobotne v Bernu. S skandinavskimi in baltskimi reprezentancami nimamo najboljših izkušenj. Proti njim je težko igrati ali zabiti gol, o tem ste se lahko prepričali sami tudi v Talinu in Vilniusu. Toda gremo od tekme do tekme, vsak drugačen pristop bi bil napačen. Najprej je na vrsti Švica, ki jo krasi odlična reprezentanca, boljša tudi od angleške. A tudi Švicarje smo že premagali, in sicer s slabo igro. Slabše kot v Mariboru pa ne moremo igrati. V zadnjih tekmah smo namreč napredovali v igri.

Tekme s Švico so vselej posebne. V Bernu, ko ste lovili Brazilijo 2014, je šlo za »va bank« igro, polno priložnosti. Tedaj je za vas štela le zmaga, lansko jesen je bilo drugače, pa ste zmagali. V soboto gre za nov položaj, ko šteje tudi remi, mar ne?

Se strinjam. V Bernu smo igrali eno boljših tekem, zakaj ne bi bilo tako tudi tokrat? Švica je vrhunska reprezentanca z odličnimi posamezniki, a tudi v njeni obrambi zevajo vrzeli. Potrpežljivo moramo čakati na svoje priložnosti, držati čim dlje remi, ki Švicarjem po mojem mnenju ne ustreza. Razplet takšnih tekem pogosto določa tudi sreča in upam, da bo tokrat na naši strani.

Na kaj boste posebej pozorni?

Prejšnja tekma z Anglijo nam lahko razkrije marsikaj, predvsem to, kako se ne smemo odzvati v primeru ugodnega izida, kot je bil tedaj remi. V takih primerih so pomembne izkušnje, sicer prihaja do napak. Poskušali smo zmagati in zgodilo se je, kar se je. To je nogomet. V ključnih obdobjih tekme, predvsem v zadnjih minutah polčasov, moramo igrati še bolj modro, še bolj zgoščeno moramo stopiti skupaj in ohraniti čvrsto postavitev. Pomagati si moramo na igrišču in nenehno komunicirati, se pogovarjati. To od nas na slehernem treningu zahteva tudi selektor. Starejši moramo to prenesti na mlajše in tekmo pripeljati do konca po svojem načrtu.

Anglija vam je nekoč kljub porazu že dala zagon za uspešen zaključek kvalifikacij, tudi junija ste kljub porazu pustili v Stožicah dober vtis in spoznali, da je možno s sleherno ekipo igrati nogomet, če si v pravi formi. Se bo ponovil razplet iz leta 2009?

Takoj ga podpišem ... Šele tekma bo razkrila, kako so pripravljeni nosilci švicarske in naše igre. Klubska sezona v Evropi se je namreč šele začela. Veseli pa me, da so nekateri naši aduti očitno že ujeli formo v svojih klubih. V soboto bo resda igral le kolektiv, ki je vselej ključen.

Na desni roki nosite opornico.

Pred 14 dnevi sem si zlomil prst. Zdaj je že veliko bolje, bržčas pa bom moral tudi igrati z opornico.

Kako dobro pripravljeni ste prišli z Japonske? Zadnjo tekmo ste odigrali v celoti, nekaterih predtem pa ne.

Nagoja igra drugačen nogomet kot prej. Ne igramo več napadalno, vseskozi se branimo. Morda ta čas ne sodim več v takšno ekipo. Po drugi strani pa mi je nekaj tekem na klopi prišlo prav za počitek, za to, da sem prišel sem odlično pripravljen. Vreme na Japonskem je namreč ta čas zelo soparno, vlaga visoka, težko je nenehno igrati. V polnem pogonu sem od junijske tekme z Anglijo, saj nisem imel nič dopusta ali prostih dni.

Ste spremenili mnenje o Japonski?

Ne, tam zares uživam. Do konca novembra imam pogodbo z Nagojo, potem pa bom videl – morda se bom vrnil domov, še raje pa bi kariero na Japonskem podaljšal še za leto dni. Toda ta čas razmišljam le o reprezentanci, srčno si želim zaigrati na evropskem prvenstvu.

Omenili ste vrnitev domov. Je novo vodstvo Olimpije z vami kot Ljubljančanom vzpostavilo stik in vam ponudilo kakršnokoli vlogo na igrišču ali ob njem?

Ne.

Bi vas zanimala?

Ta čas ne bi našel motivacije za vrnitev domov. Še eno leto bom poskušal vztrajati na Japonskem.

Japonska vam je očitno prirasla k srcu.

Gre za številne pozitivne dejavnike. Navaditi se moraš na njihovo kulturo, življenjski slog in hrano, pa nimaš težav. Japonska je posebna država, na nek način podobna Nemčiji, v kateri sem preživel osem let. Plačni sistem je urejen, plače ne zamujajo niti za dan. Hkrati nogometaši ne igrajo pod takšnim pritiskom kot v Evropi. Na Japonskem se počutim res dobro in upam, da bom tam ostal še kakšno leto.

Kako bi komentirali prestop Roberta Berića v Francijo?

To običajno počnete novinarji ... Lepo je slišati za sleherni prestop slovenskega igralca v tujino. Za Berićem je izjemna sezona. »Bera« je še mlad fant, čaka ga še veliko dela. Rapid je bil zanj dobra odskočna deska, zdaj pa je na njem, da pokaže, iz kakšnega testa je. Čez pol leta bomo že poznali odgovor. V Franciji bo šlo za zahtevnejše tekme, zahtevnejše individualne dvoboje v močni ligi. Vesel sem, da imamo takšne napadalce. Upam, da bo dal tudi Berić za reprezentanco 30 golov. Jaz mu želim na tej poti le vse najboljše.