V Berlinu brez clasica, Barço bo izzval Juventus

Nogometaši Reala Madrida po neodločenem izidu v povratni polfinalni tekmi (1:1) ne bodo branili lovorike v ligi prvakov.

Objavljeno
14. maj 2015 02.17
G. N., šport
G. N., šport
Madrid – V Berlinu se bosta v finalu lige prvakov pomerila Barcelona in Juventus. Spektakularni clasico je preprečil kar Realov otrok in član Juventusa Alvaro Morata. V 57. minuti je izničil zaostanek po golu Cristiana Ronalda iz enajstmetrovke v 23. minuti. Juventus se je v svoj peti finale lige prvakov uvrstil s skupno zmago s 3:2.

Dvaindvajsetletni Madridčan Morata je bil od leta 2008 član mlajših kategorij kraljevskega kluba, lansko poletje pa ga je Juventus odkupil za 20 milijonov evrov. Mladi napadalec je v svoji prvi sezoni povrnil ves svoj vložek in povrhu postal tudi najboljši strelec lige prvakov od španskih nogometašev v tej sezoni. Zabil je štiri gole, enega tudi v prvi tekmi v Torinu.

Nespameten štart bojevitega Giorgia Chiellinija za prekršek v kazenskem prostoru nad Jamesom Rodriguezom je Realu hitro omogočil izid za napredovanje. Ronaldo je z bele točke ujel Lionela Messija na večni lestvici najboljših strelcev, oba sta zabila po 77 golov, za podajo je boljši Portugalec – 23:22. Real se je v drugem polčasu kmalu znašel v vlogi borca za preživetje. Morata ja kaznoval preveč preračunljivo igro Madridčanov, ki so bili resda boljši, toda premalo zbrani pri zadnjih podajah in strelih. Juventus se ni branil s klasično ključavnico, a je pametno čakal na svojo priložnost. V finišu je Real pritiskal, Juventus pa prek Claudia Marchisia in Paula Pogbaja zapravil še drugo zmago.

»Potem ko smo zabili prvi gol, smo mislili, da smo že vse opravili. Ampak treba je čestitati Juventusu, napredoval je, ker je bolje opravil svoje delo. Nismo znali zabiti več golov in nismo bili dovolj konkretni pred tekmečevimi vrati. Po Juventusovem golu smo padli. Pred tem smo igrali dobro, ampak tega nismo izkoristili. To je lekcija za naprej,« je z grenkobo povedal Sergio Ramos, Juventusov kapetan Gianluigi Buffon, ki bo v Berlinu poskušal osvojiti še svojo edino manjkajočo klubsko lovoriko v Evropi, pa je dejal: »Čudna igra usode. Tudi leta 2003 smo v polfinalu igrali z Realom in ga izločili z enakim izidom. Upam, da bo tokrat finale drugačen in da bomo zmagali. V Berlin ne smemo iti kot turisti, storiti moramo vse, da osvojimo naslov. Ponosen sem na igralce in rast te ekipe.«