V boj s Švico kar z Gorenjske

Na Brdu bodo tri igrišča z naravno travo, športni objekt in sedež Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Objavljeno
17. november 2014 22.28
NZS
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – Včeraj je bilo v reprezentančni bazi posebej živahno. Ne le, da so imeli v protokolarnem središču »dneve bančnikov«, v sosednjem hotelu Kokra so naposled predstavili načrt gradnje nacionalnega vadbenega središča, na katerega je slovenska nogometna družina čakala že zelo (pre)dolgo.

V zadnjih letih smo večkrat slišali optimistične napovedi, da se bo gradnja začela »drug teden« ali »najpozneje konec meseca«. To se je naposled uresničilo šele nedavno, ko so stekla gradbena dela na območju (nekdanjih) hipodroma in konjušnice.

Slovenci so vrsto let z zavistjo opazovali uspešno zgrajeno vadbeno središče nogometne zveze Srbije v Stari Pazovi, ki je eno najsodobnejših v Evropi, prav tako imajo podobna središča v nogometno razvitejših državah, tudi Italijani imajo denimo v Covercianu na jugu Firenc optimalne razmere za vadbo, proučevanje tekmecev in delovanje reprezentance. Dolgo je »grozilo«, da bi lahko Slovence po tem merilu prehiteli tudi Hrvati, ki so se odločili, da bodo zgradili vadbeno središče v zagrebškem naselju Svetice blizu Maksimira.

»Drži, da smo morali večkrat prestaviti začetek gradnje naše nogometne baze. Pri tem ne gre za morebitne težave z državo, saj so nas – to moram priznati – podpirale vse dosedanje vlade, pač pa za dolgotrajne in nepotrebne zaplete z 'drobno birokracijo', torej lokalnimi oblastmi,« je včeraj pojasnil Aleksander Čeferin, prvi mož Nogometne zveze Slovenije (NZS). NZS bo v nekdanji Titovi rezidenci dobila sodobno središče, v katerem bodo tri igrišča z naravno travo, ki so vsekakor boljša od umetnih površin, ob njih pa večnamenski športni objekt, v katerem bodo manjša dvorana za fitnes, telovadnica in druga pripadajoča infrastruktura, pred njim pa tribuna z nekaj manj kot 500 sedeži. »Ob tem bomo odstranili asfaltne in betonske površine ter jih zamenjali s travnatimi površinami, ozelenili bomo celotno območje, parkirne površine pa skrili v gozd okrog stavbe, v kateri bo sedež NZS,« je pojasnil arhitekt Tomaž Krušec, ki je zasnoval načrt vadbenega središča Brdo.

»Stroški investicije bodo 8,5 milijona evrov, pri čemer bosta 90 odstotkov denarja primaknili UEFA in FIFA,« je razkril generalni sekretar NZS Aleš Zavrl. V središču, ki naj bi ga odprli 1. septembra naslednje leto, se ne bodo pripravljale le vse slovenske reprezentance (od U-15 do članov), pač pa tudi druge nogometne zasedbe. »Središče bomo namreč lahko tudi tržili. Večkrat sem že govoril s kolegi iz tujine, ki so izkazali potencialni interes za takšne priprave. Ne pozabimo, da se bo lahko le redkokdo pohvalil s takšno lokacijo in bližino mednarodnega letališča,« je dodal Čeferin. Na Gorenjskem (Lesce) so se v preteklosti že mudili tuji klubi, ob Galatasarayu denimo tudi drugi turški klubi in še nekateri.


Reprezentanca je doslej vadila v številnih mestih od Kidričevega, Maribora, Kranja, Lesc, Domžal, Celja, do Stožic in Spodnje Šiške. Stalni domicil bo bržčas olajšal tudi logistične izzive za vodstvo reprezentance, ko bo prenovljen tudi bližnji hotel Kokra – ta je v lasti države –, pa bo »vadbeno središče Brdo« dobilo še večjo uporabnost, četudi pozno. Na Brdo se bo preselila tudi Nogometna zveza, ki začasno domuje v Črnučah, upravna stavba NZS bo namreč stala na območju nekdanje konjušnice. Če bi šlo vse po načrtu, bi se lahko torej reprezentanca pripravljala na Brdu že za morda ključno gostovanje kvalifikacij s Švico, ki bo 5. septembra, tri dni pozneje pa bo v Mariboru gostovala Estonija.