V boj za Blatterjevo nasledstvo Evropa in Azija

30 dni do volitev predsednika FIFA: na jutrišnjem soočenju v evropskem parlamentu brez favoritov Infantina in Salmana.

Objavljeno
25. januar 2016 21.42
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Volilna kampanja za novega predsednika Svetovne nogometne zveze (FIFA) se je prevesila v sklepno fazo. Potem ko je moral sestopiti z vrha Sepp Blatter, favorit za njegovega naslednika Michel Platini pa je zaradi enakega vzroka – prejema plačila brez pogodbe – ostal brez kandidature, se bo 26. februarja v Zürichu podalo v boj (največ) pet imen.

Vseh pet kandidatov napoveduje spopad s korupcijo, ki se je zagrizla v delovanje FIFA po nekaterih delih sveta in je lani privedla do razkritij ameriških preiskovalcev, pozneje pa tudi do 8-letnega suspenza prvih mož nogometne družine Seppa Blatterja (FIFA) in Michela Platinija (UEFA). Med najglasnejšimi kritiki Fifinega delovanja je bil evropski parlament, ki je zahteval moralno preobrazbo organizacije s sedežem ob Züriškem jezeru in reforme, s katerimi bi najvišjim funkcionarjem onemogočili protipravno pridobivanje finančnih koristi.

Na stari celini so vzniknile civilnodružbene pobude in celo inštitucije, ki ponujajo platformo, prek katere lahko predstavijo svojo vizijo prihodnosti nogometa kandidati. Nekatere je »zaslišala« britanska televizija BBC, drugi so v intervjujih za različne medije razkrili marsikaj, jutri bo v Bruslju prvo formalno soočenje kandidatov. Na pobudo evropskega parlamenta, društva NewFifaNow (NovaFifaZdaj) in nekaterih drugih organizacij bo šlo resda za soočenje z napako. Svoj prihod so potrdili le trije kandidati, in sicer jordanski princ Ali Hussein, francoski karierni diplomat Jerome Champagne in južnoafriški podjetnik Tokyo Sexwale. Manjkala bosta »le« ključna moža in največja favorita za zmago – generalni sekretar UEFA Giani Infantino in predsednik Azijske nogometne zveze, bahrajnski šejk Salman Khalifa.

Šejk Salman ima po lastnih besedah »neodložljive obveznosti« na azijski zvezi, Infantino, ki je potrdil interes za prihod na forum, pa se nahaja na vseameriški turneji in naj se ne bi mogel pravočasno vrniti v Evropo. Potek foruma bo neposredno prenašala televizija ESPN in tudi nekateri spletni mediji.

V volilni kampanji gre formalno za predstavitev programskih vsebin, v ozadju pa vendarle za iskanje čim večjega števila glasov med 209 članicami FIFA – ne pozabimo, slednje bodo 26. februarja glasovale po uveljavljenem, četudi spornem načelu »ena zveza, en glas«. Naj izpostavimo, da so člani Evropske nogometne zveze (UEFA) na nedavnem srečanju v Nyonu izrazili »enotno podporo« Infantinu, kar nam je potrdil tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin. Azijska »zbornica« večinsko podpira šejka Salmana, ki mu nekateri v domovini očitajo kršitev človekovih pravic v nedavnem primeru zadušitve nacionalne vstaje in politično kaznovanje nogometašev, ki so se tedaj pridružili rojakom. Šejk Salman navedbe zanika: »Prestal sem test integritete pri etični komisiji Fifa, zato se nimam pred čem zagovarjati.« Nekateri menijo, da bo na koncu močnejši Salman, Infantino pa bo vodil njegovo pisarno, a slednji je zanikal tovrstna namigovanja.

Infantino in Salman vodita različni kampanji. Švicar obiskuje zveze po vsem svetu – UEFA mu je za potne stroške odobrila 500.000 evrov –, tako so mu javno obljubile podporo (ob 53 članicah UEFA) tudi nekatere afriške, južnoameriške in karibske države, ki so navdušene nad njegovim predlogom o svetovnem prvenstvu s 40 reprezentancami. V svoji ekipi ima zvezdnike, kot so Javier Zanetti, Gigi Buffon ali Diego Forlan. Salman očitno meri na najbogatejše na svetu – na azijske članice (46 minus glasovi za princa Alija) in tamkajšnje pokrovitelje. Ob tem je napovedal, da bo del njegove izvršne ekipe direktor angle[ke premier league Richard Scudamore, svetovalec pa sam sir Alex Ferguson.

Zmagovalec bo upravljal tudi z 1,5 milijarde dolarjev rezerv FIFA, ki je v zadnjem mundialskem ciklusu ustvarila 5,7 milijarde dolarjev prihodkov in 338 milijonov dolarjev presežka.