V Celju privlačno, v Domžalah tekmovalno

V prvi tekmi 25. kola je Zavrč včeraj premagal Kalcer Radomlje, danes in jutri derbija v Celju in v Domžalah.

Objavljeno
21. marec 2015 00.38
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Boj četverice vodilnih v 25. kolu 1. SNL bo eden od vrhuncev v tej sezoni. Tretje Domžale bodo jutri izzvale prvega na lestvici Maribor. Drugouvrščeni Celjani bodo danes gostili četrto Olimpijo, da bi lahko držali korak za vijoličastimi Štajerci.

Nova Gorica: Gorica – Rudar (Mitja Žganec, 15):
»Prihaja Sampdoria,« je napovedal Robert Vrtovec, predsednik in uslužbenec Gorice, potem ko je njegovo podjetje šlo k vragu! In svizec je zavil čokolado, bi lahko dodali. Do partnerstva s še enim italijanskim klubom, ki mu gre precej bolje, kot je šlo bankrotirani Parmi, je sicer le en, a sila pomemben korak. Najprej bo treba prepričati upnike, da umaknejo zahteve za plačilo dolgov, da bi Gorica lahko prejela tekmovalno licenco. Kaj ponuja igrišče? Dvoboj tekmecev, ki letos še nista zmagala. Gorica je slaba, Rudar pa še ni zabil gola.

Celje: Celje – Olimpija (sobota, Slavko Vinčić, 16): Kdo bo prvi podlegel in se zatekel k igri za zmago? Celje in Olimpija negujeta privlačnejšo igro kot tekmeca za vrh, toda zdaj je napočil trenutek, ko bi pomembnost izida lahko vplivala na izbiro taktične različice in podobe. Vprašanje je, ali Celjani ali Ljubljančani sploh lahko igrajo taktično tekmo s ciljem, da je bolje prejeti gol manj kot zabiti enega več. Prej ne kot da, kar je sijajno vabilo za ogled tekme v živo, za številne dvoboje. Odločilni bodo v zvezni vrsti in napadu: Blaž Vrhovec proti Mihi Zajcu, Danijel Miškić proti Niku Kapunu, Benjamin Verbič proti ... To je intrigantna neznanka iz ljubljanskega tabora. Nigerijec Ezekiel Henty je lahko prvi izzivalec, čeprav ima mišičnjak sape za eno uro. Celjski up v zeleno-belem moštvu nima resnega izzivalca, Andraž Šporar je še poškodovan. Motiviran bo tudi celjski Nigerijec Sunny, kar pa jeziček na tehtnici že pošteno nagiba na domačo stran. Toliko, da si bo zeleno-beli strokovni štab moral izmisliti tudi kakšno zvijačo, da bi Olimpija ohranila ulovljivo razdaljo na lestvici do trojice pred njo.

Novo mesto: Krka – Luka Koper (nedelja, Dragoslav Perić, 15): Koprčani so že uresničili napovedi, da bodo »pomagali« Mariborčanom, čeprav so si to najmanj želeli. Domžalčane so prizemljili in si povrnili samozavest po završki in celjski zaušnici. Potrebovali so jo, da bi lahko bili kos Novomeščanom. Dolenjcem še najbolj ustreza goriška kriza, zaradi česar so tudi lahko sproščeni.

Domžale: Domžale – Maribor (Damir Skomina, 16): Domžale bodo prestolnica kulture. Taktične, da ne bo pomote! Medtem ko za celjski dvoboj velja, da je lahko privlačen, potem bi bil domžalski lahko tekmovalen. In zanimiv. Oboji z igro odbijajo, zanimajo jih izključno točke, gostitelje še uvrstitev v evropska tekmovanja, goste pa nekaj stopnic višja raven, liga prvakov. Ker cilj opravičuje sredstva, bi se oboževalci spektaklov znova lahko obrisali pod nosom. Ampak nogomet ponuja tudi taktične užitke in v teh bo treba iskati zadovoljstvo. Domžale so bile za zasuk k igri (podajo ali dve več in nič več) spomladi nagrajene le za srečno zmago nad Krko. Maribor je doslej vnovčeval posamično kakovost, ki je bila izražena predvsem v doslednosti in v previdni (bojazljivi) igri. Možnosti, da bi se kdo na igrišču spozabil in igral po svojih željah, so minimalne. Kaj lahko reši derbi? Hiter gol enih ali drugih!