V derbiju »kotline« po taktih Vidmarja in Šelige

Danes tri tekme 12. kola, jutri dve. Po velikih skalpih Zavrč danes gosti Rudar, Maribor za priključek jutri v Krškem.

Objavljeno
25. september 2015 22.24
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Po završki zaušnici v Stožicah je pred tekmami 12. kola 1. SNL, ki bodo ta konec tedna v Celju, Domžalah, Zavrču (vse danes), Novi Gorici in Krškem (obe jutri), v ospredju naslednje vprašanje: se je tudi Olimpijin stroj upehal? Zeleno-beli preizkus živcev in moči bo v Domžalah, Maribor pa bo začel niz treh tekem s tekmeci z dna lestvice v Krškem.

Celje: Celje – Luka Koper (sobota, sodnik Roman Glažar, 16): Celjanom zdaj že pošteno teče voda v grlo. Protestna pisma o sodniških napakah ne bodo zalegla, prej se bo treba vprašati, kdo jih lahko potegne iz krize. Gol ali dva, potem ko je zadnjega zabil Sunny pred 455 minutami (v 6. kolu proti Zavrču), bi lahko usmerila krivuljo nazadovanja navzgor.

Domžale: Domžale – Olimpija (Mitja Žganec, 17.45): Lokalni derbiji so v zadnjih sezonah izjemno razburljivi, zmagujejo pa gostje. Toda »zvezde« so naklonjene gostiteljem, ki jim ustreza »odprtost« Ljubljančanov. Ti so tekmece lomili tudi zaradi boljše telesne pripravljenosti, a Domžalčani so najmanj enakovredni, če ne celo boljši tekači z več sape. Največja domžalska prednost pa je taktično izhodišče, pri čemer bo »čakaj in udari« glavno orožje discipliniranih gostiteljev. Kot v Ljudskem vrtu, kjer je imel dan zaprtih vrat nesojeni vratar zeleno-belih Nejc Vidmar. Prav dvoboj vratarjev bi lahko bil eden od najbolj vznemirljivih. Olimpijina št. 1 Aleksander Šeliga je ta trenutek tudi najboljši v 1. SNL in po pozivih trenerja Marijana Pušnika sodeč, da mu zaradi poškodb in padanja forme zmanjkuje igralcev, bo 35-letni veteran nosil glavno breme.

Zavrč: Zavrč – Rudar (Roberto Ponis, 19): Prvi cilj, da se o njem govori in piše, je Zavrč že dosegel. Do drugega, da si priigra evropske tekme, je še daleč. Uresničljiv je le tako, da v Halozah padejo tekmeci, kot je Rudar. Z vidika taktične priprave sta bili tekmi z Mariborom in Olimpijo nekaj najlažjega, večji in zahtevnejši izziv bo sestaviti in izpeljati načrt za Velenjčane, ki so po slabšem štartu ujeli ritem in jo lahko zagodejo vsakemu favoritu.

Nova Gorica: Gorica – Krka (nedelja, Slavko Vinčić, 16): Kljub trem zaporednim porazom so Goričani še vedno v odličnem položaju. Spored tekem jim je pisan na kožo, Dolenjci so prvi v nizu premagljivih. Toda najprej se morajo prebuditi strelci. Prvi med njimi, Blessing Eleke, je brez »božje« pomoči neuporaben, Almir Džuzdanović plačuje davek za šibko telesno moč. Trener Miran Srebrnič lahko samo upa, da bodo na pomoč priskočili možje iz sence – Miran Burgič, Marko Nunić, Matija Širok, Sandi Arčon. Potrebovali bodo tudi srečo, saj Krka navdušuje na gostovanjih – na petih še ni izgubila.

Krško: Krško – Maribor (Andrej Žnidaršič, 17.45): Številke povedo vse. Krško je začelo navdahnjeno, v slogu novincev, z dvema minimalnima zmagama, nadaljevalo pa tako, da je bila vsaka tekma podobna boju za preživetje. V ospredju je en sam cilj – ne izgubiti. V desetih tekmah se je Posavcem celo posrečilo dvakrat izvleči »živo glavo« in doseči tri gole. Toda poslanstvo Krčanov v zgodovinskem prvem nastopu v 1. SNL je več kot jasno: ohraniti morajo držo žilavih nasprotnikov čim dlje, da ne bi prehitro postali »vreča za nabijanje«. Za zdaj jim gre dobro, a za obstanek so možnosti minimalne. Maribor je tudi z novim trenerjem Krunoslavom Jurčićem še v obdobju spoznavanja in pomanjkanja sreče. Ampak do reprezentančnega odmora imajo vijoličasti sanjsko priložnost, da postavijo stvari na pravo mesto. Če seveda tudi izbira Jurčića ni bila velika zmota, kot še nekaj drugih igralskih odločitev. O katerih pa je še bogokletno naglas govoriti!