V glavnih vlogah bodo Celjani

Nogometni klubi v 1. SNL: Celje upa, da bo naredilo korak več v pokalu.

Objavljeno
15. februar 2016 19.22
Sebastian Gobec Brdo 23.6.2015
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Celje – Boj za dvojno lovoriko je bil v lanski zimi izhodišče za drugi del sezone nogometašev Celja. Letošnje je bolj kruto. Jesen je namreč minila v znaku trpke prizemljitve na trdna tla po eni od najuspešnejših sezon. Kljub težavam je 6. mesto (23 točk) solidno izhodišče za manj stresno pomlad.

Ne le na igrišču, tudi v vodstvu kluba je prišlo do zasukov, ki so vplivali na podobo na igrišču. Vstop v sezono brez aduta Benjamina Verbiča je nakazoval težave, a še zdaleč ne takšnih, da bi že avgusta sprožile krizo. Prvi je obupal obetavni mladi trener Simon Rožman. Odšel je tudi športni direktor Ambrož Krajnc, ki ga je nasledil rekorder po številu tekem v 1. SNL in klubska legenda Sebastjan Gobec. V novo vlogo se je hitro vživel.

»Odleglo nam je, jesenski finiš je v naš tabor vrnil optimizem in pozitivno vzdušje, toda rešeni še nismo. Imamo formulo, ki nas lahko pripelje v lepšo pomlad. Reče se ji trdo delo,« je dejal s 488 nastopi v 1. SNL in vseh v celjskem dresu bržkone dolgo nedosegljivi rekorder. Zanj je bila jesen spoznavna in poučna. Trener Iztok Kapušin je bil njegov prvi preizkus nogometnega čuta za oblikovanje moštva.

»Kar nekaj tekem se je lovil in mi z njim. Priznal je, da se je še privajal na slovensko ligo in da ni verjel, da je tako zahtevna. Pomembno pa je, da smo zadovoljni in da smo blizu tega, da razrešimo njegov status. Mislim, da bomo kmalu sedli za mizo in podaljšali pogodbo. A se tudi zavedam, da so rezultati merilo uspešnosti dela. Če jih ne bo, bo ...« je Gobec dal zeleno luč za trenerjev obstanek, a tudi dal vedeti, da v nogometu ni nikakršnih zagotovil.

Celjani so v minuli sezoni igrali najatraktivnejši nogomet. V tej so atraktivnost zasenčili porazi, zato se je tudi spremenila igra, ki je vrnila več taktične previdnosti. Da bi spet ugajali, je treba vrniti stabilnost in samozavest. Pa tudi kakovost igralcev.

»Zadovoljen sem s tem, da smo opravili selekcijo med tujci in sestavili moštvo, v katerem sta za vsako igralno mesto tako rekoč dva igralca. Če sem iskren, postavljali smo kratkoročno strategijo, ki je bila podrejena obstanku, kar je naš glavni cilj, v mislih pa je tudi dolgoročna. O njej ni nikakršnih skrivnosti. Mora biti celjska, z našimi fanti v glavnih vlogah. Toda ne bo nam lahko. Soočamo se s krizo v celjskem okolju. Še kako prav bi nam prišlo, če bi imeli kakšnega drugoligaša,« je opozoril na kakovostno slabo pokrito celjsko nogometno zaledje.

Kljub slabšim ligaškim predstavam imajo Celjani še en močan tekmovalni adut. »Nismo še rekli zadnje v pokalnem tekmovanju. Če smo prišli do polfinala, zakaj ne bi upali na zmago,« je dopolnil predsednik kluba Stevan Đorđević. Ugledni zdravnik je poudaril, da je klub finančno urejen.

»Plače ne zamujajo niti dneva, točne so na uro. In tako bo, dokler bom predsednik. Sezona nas bo stala približno milijon evrov,« predsednik ni imel zadrege in izpostavil, da povsem zaupa v dvojec športni direktor-trener.

»Vesta, kaj je njuna naloga in kaj morata narediti. Moja je, da ju nadzorujem in odgovorno sprejemam končne odločitve,« je postavil piko na i prvi mož NK Celje.