Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V hudih časih so se azzurri navzeli zmagovitega duha

Italijanom zmaga v Sarajevu prinaša finalni turnir, ki naj bi ga organizirali. BiH verjetno znova brez Edina Džeka. Belgija ne sme izgubiti doma z Dansko.
Edin Džeko naj bi izpustil povratno tekmo z Italijo. FOTO: Isabella Bonotto/AFP
18. 11. 2020 | 06:00
18. 11. 2020 | 07:31
4:29
Dva udeleženca finalnega turnirja lige narodov sta znana, še dva bomo dobili nocoj. V najboljšem položaju sta Belgija in Italija, prva ne sme doma izgubiti proti Danski, slednja pa se ne zanašati na brezvoljnost Bosne in Hercegovine in odsotnost Edina Džeka. V zasedi namreč čakata Poljska in Nizozemska.

Kaže, da na F4, ki bo oktobra prihodnje leto, ne bo niti ene reprezentance, ki so sodelovale na prvem turnirju lani na Portugalskem, kjer so v finalu gostitelji premagali Nizozemsko, Angleži pa za tretje mesto Švico. Samo Nizozemci še imajo možnosti, a niso odvisni samo od sebe. Premagati morajo Poljsko v gosteh in upati, da bo BiH vzela vsaj točko Italiji. Še manj verjeten scenarij igra za Poljake, morali bi premagati Nizozemsko in Italija izgubiti v BiH.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Azzurri imajo torej vse v svojih rokah. Gre za reprezentanco v vzponu, ki je neporažena že na 22 zaporednih tekmah in ni pričakovati, da bi se niz končal v Sarajevu. BiH namreč nima več nobenih možnosti, da bi se izognila izpadu v skupino B. Za nameček želi čim prej pozabiti nesrečno leto 2020, v katerem novi selektor Dušan Bajević na sedmih tekmah še ni dočakal zmage.

Italija je še naprej brez selektorja Roberta Mancinija, ki je okužen s koronavirusom, a njegovemu pomočniku Albericu Evaniju gre zelo dobro. Nazadnje je z 2:0 padla Poljska, ki z Robertom Lewandowskim v 90 minutah ni sprožila niti enega strela proti vratom.



Italijani so na petih tekmah prejeli tri gole, četudi se je Mancini zavezal napadalni igri. Očitno so se štirikratni svetovni prvaki spet navzeli zmagovalne miselnosti in so uspešni kljub odsotnosti vrste pomembnih igralcev, kot sta osrednja branilca Giorgio Chiellini in Leonardo Bonucci ter v napadu Ciro Immobile in mlada senzacija iz PSG Moise Kean.

Stephan El Shaarawy naj bi začel v italijanskem napadu. FOTO:  Alberto Lingria/Reuters
Stephan El Shaarawy naj bi začel v italijanskem napadu. FOTO:  Alberto Lingria/Reuters


»To je v naši kulturi. Italijani vedno pokažemo največ v težkih trenutkih in postanemo enotni. To sem rekel fantom pred tekmo s Poljsko in bili so izjemni. Ostajamo zvesti napadalni filozofiji. Roberto je zdaj tukaj že dve leti in če bomo nadaljevali s takšnim pristopom, bomo nagrajeni,« je optimist Evani, ki bo v napadu stavil na trio Insigne-Belotti-El Shaarawy.
 

F4 v Torinu in Milanu?


V povsem obratnem položaju je Bosna in Hercegovina, ki je na zadnjih desetih tekmah premagala le Liechtenstein. Odkar je izgubila po enajstmetrovkah v polfinalu play-offa za euro 2020 proti Severni Irski, je šlo zanjo iz slabega na slabše. Proti Poljski in Nizozemski je prejela po tri gole. Je pa eno od zgolj dveh točk osvojila prav v Italiji, ko je v prvem kolu zadel Edin Džeko.

Dušan Bajević še nima zmage na bosanski klopi. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Dušan Bajević še nima zmage na bosanski klopi. FOTO: Alberto Lingria/Reuters


Toda Bajević se bo tokrat verjetno moral znajti brez svojega glavnega zvezdnika, ki je v Rimu včeraj opravil drugi test na covid-19 in upa, da bo lahko igral za Romo konec tedna. Kanček optimizma lahko Bošnjaki črpajo iz zgodovine, na edini tekmi, ki so jo proti Italiji gostili v Sarajevu, leta 1996, so dosegli edino zmago.

Italijani imajo še dodaten motiv. V primeru, da bodo ubranili prvo mesto, se lahko nadejajo, da bodo čez slabo leto gostitelji zaključnega turnirja, ta naj bi bil v Milanu in Torinu. Kandidaturo sta namreč oddali le še njihovi tekmici Poljska in Nizozemska.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine