V Liverpoolu kot v Stožicah: Tudi Mou bo posedel Rooneyja

Džeko še nikdar v boljši formi kot v Romi, Juventus doma nepremagljiv, nanizal že 20 zaporednih zmag.

Objavljeno
17. oktober 2016 01.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Najboljši klubi v Evropi že odštevajo ure do torkovega in sredinega večera, ko bo oživela liga prvakov, med njimi pa (začasno) ni najtrofejnejših angleških nogometnih inštitucij. Liverpool in Manchester United bosta drevi (21) »prehitela« najboljše na stari celini in odigrala že 198. angleški clasico, ki je vzniknil daljnega 28. aprila 1894.

Navijači rdečih in rdečih vragov si resda niso enotni, čigavo vitrino krasi več lovorik in priznanj, v seštevku pa je vendarle v prednosti Manchester United, ki bo drevi gostoval na Liverpoolovem štadionu Anfield. Drevišnji gostje so namreč doslej vknjižili 80 zmag, L'pool 65, vpisala sta tudi 52 remijev. United ima na računu več naslovov angleškega prvaka (20:18), Liverpool več zmag v ligi prvakov in predhodnem pokalu državnih prvakov (5:3), v seštevku je 64:60 za rdeče vrage, če bi upoštevali tudi najmanj cenjene lovorike in pokale.

Drevi bo resda odločilen učinek nogometašev in obeh trenerjev na igrišču in ob njem, ne pa še tako ozaljšana zgodovinska statistika. Domači trener Jürgen Klopp je začutil, da lahko rdeči po daljnem letu 1990 vrnejo naslov najboljšega na slovito tribuno Kop, podobno poslanstvo je sprejel tudi Jose Mourinho, ki naj bi naposled obudil osvajanje lovorik, ki jih na Old Traffordu pogrešajo od upokojitve legendarnega sira Alexa Fergusona. David Moyes in Louis van Gaal nista bila dorasla izzivu, Ryan Giggs ni dobil prave priložnosti.

»Komaj čakam na začetek tekme. Kjerkoli sem deloval, sem čakal na derbije. V Madridu sem želel igrati proti Realu, Atleticu, Barceloni in Valencii, v Milanu proti Milanu, Juventusu in Romi, v Londonu proti Manchester Unitedu, Liverpoolu in Arsenalu. Enako je zdaj, ko sem sprejel izziv pri Unitedu,« je zatrdil Mourinho in dodal, da moraš premagovati tudi najboljše, če želiš osvojiti katerokoli od najbolj čislanih lovorik.

Portugalski trener se sooča tudi z vprašanjem, kaj naj »naredi« z Waynom Rooneyjem, ki očitno ne igra v najboljši formi, četudi kar dobro prenaša silovit medijski pritisk. Na gostovanju Anglije v Ljubljani je vstopil v igro šele v drugem polčasu spektakularne tekme, podobno kot začasni angleški selektor Gareth Southgate naj bi ravnal tudi Mourinho. »Ne vem, kako razmišljate vi, toda Wayne je v Manchestru izjemno spoštovan nogometaš. Verjamem, da v Liverpoolu ne bo dočakal toplega sprejema, saj je igral za Everton, toda pri nas ga cenimo in navijači ga spoštujejo,« je zatrdil Mourinho.

Tudi ob morebitni odsotnosti Rooneyja bi šlo lahko na Anfieldu za pristen nogometni večer in pravi spektakel. Prav zanimivo bo spremljati, kako učinkovit bo Kloppov trojček napadalcev (4-3-3) Coutinho-Firmino-Mane, in kako uspešno bo deloval v gosteh Mourinhev kvartet (4-2-3-1) Rasfhord-Mata-Martial, pred njimi pa Ibrahimović.

Upajmo, da bo angleški derbi najmanj tako zanimiv, kot je bil derbi kola v italijanskem prvenstvu. Roma je namreč zmagala v Neaplju (1:3), pri čemer je prva dva gola za goste prispeval Edin Džeko. Bošnjaški napadalec, v sezoni 2009/10 z 22 goli najboljši strelec bundeslige (sezono prej pa drugi najboljši s 26 goli), igra v Rimu kot prerojen in veliko bolje kot nazadnje pri Manchester Cityju. V prvih osmih kolih serie A je zabil 7 golov, kar je najboljši tovrstni izkupiček v njegovi karieri.