V Ljudskem vrtu s povišanimi decibeli po čudež

Nogomet: drevi ob 20.15 tekma leta med Mariborom in Gabalo. Zmaga z 2:0, 4:1, 5:2 ... vodi vijolične v evropsko ligo.

Objavljeno
25. avgust 2016 02.39
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Maribor stoji pred vrati evropske lige. Za to, da bi še četrtič igral v »mini« ligi prvakov, bi moral narediti najzahtevnejši korak v sezoni – z najmanj 2:0 (ali s 4:1, 5:2 ...) premagati azerbajdžansko Gabalo, ki je na Štajersko dopotovala s prednostjo iz prve tekme s 3:1.

V Ljudskem vrtu bo druga pesem, so po bledi igri, a po strelskih spodrsljajih Milivoja Novakovića in vseeno nesrečnem razpletu v en glas ponavljali vijolični. Iskreno in bolj kot kdajkoli so si trener Darko Milanič ter njegovi izvajalci zaželeli podporo navijačev, da bi s skupnimi močmi in v nabito polnem Ljudskem vrtu z rekordnimi decibeli poskušali izpeljati podvig. Nemara pa kar senzacijo, kar bi bila ne glede na različna slovesa Maribora in Gabale. Slovenski podprvak je za tekmeca domala velikan. A ta je minulo sezono igral v skupinskem delu evropske lige, Maribor je lov za ligo prvakov zapravil že na prvi oviri proti še enemu vzhodnjaku – Astani iz Kazahstana.

Maribor nima več sijaja, kakovosti niti samozavesti, s katerimi je osupnil Evropo v prvi polovici tega desetletja, toda za 90 minut trdega boja, morda tudi 120, še vedno premore toliko »gajstnosti«, da bi ob kančku spretnosti in odlične dnevne forme lahko zadostovala za napredovanje.

Z mislijo na boljši jutri je Milanič koval taktiko in iskal najboljše taktične različice ter enajsterico. Pri tem pa bržkone upošteval tudi realnost, da njegovi najbolj izkušeni možje nimajo več sape za celo tekmo, kar pomeni, da bo sila pomembno, da bo našel ravnotežje med starimi in mladimi, med zanosom in zbranostjo.

Dileme strokovnega štaba so povezane z izhodiščno postavitvijo, 4-2-3-1 ali 4-4-2 z rombom v sredini. Ta v veliki meri vpliva na izbiro enajsterice. V drugi različici bosta izpadla dva od zadnjih zveznih igralcev, Blaž Vrhovec, Aleks Pihler ali Mrawan Kabha, v prvi le en.

Verjetni začetni enajsterici. Infografika: Delo

»Igralci razmišljamo pozitivno. Verjamemo, da bomo zmagali in se uvrstili v skupinski del. Vemo, kaj moramo narediti, zbrani moramo biti,« je utrip iz slačilnice prenesel kapetan in strelec edinega gola v Bakuju, a vrednega dveh, Marcos Tavares. Kar težko je verjeti, da slovenski Brazilec ne bi začel v prvi enajsterici, v kateri je pred tednom dni začel tudi eden od najbolj razpoloženih Damijan Bohar.

Prekmurec je v prvi enajsterici že igral dve tekmi v nizu (tudi proti Aluminiju), kar je v Milaničevem »kolobarjenju« z napadalno usmerjenim igralci že manjši čudež. Narava tekme in lov za zaostankom bolj kot za Boharja govorita v prid Gregorja Bajdeta, ki si nikakor ne more priigrati Milaničevega zaupanja, pa če gre Mariborčanom v napadu še tako slabo. Dobro pa Mariborčanom doslej zagotovo ni šlo. Imeli so »več sreče kot pameti«. Učinkovitost je bila mizerna, v Evropi so trije goli v štirih tekmah z obilo sreče zadostovali za napredovanje, četrti gol v Azerbajdžanu pomeni le upanje več, toda zabiti bo treba najmanj dva. Velika dva, potem ko je Maribor v tej sezoni več kot gol zabil le Kopru in Rudarju. Toda navkljub neprepričljivi statistiki je Milanič ohranil pozitivno držo.

»Verjamem, da lahko napredujemo. To niso samo lepe besede, odziv v moštvu v minulih dneh me je navdal z optimizmom,« je dejal Izolan in pojasnil, kaj morajo izvesti, da bi dosegli cilj.

»Agresivni, napadalni, razigrani, a ne brezglavi. Takšni moramo biti, pri čemer pa si želim, da bi bili v obrambi normalni. Da zaplete rešujemo normalno.«

Milanič se ni veliko zmotil, pot do uspeha vodi prek zanesljivih obrambnih posredovanj, česar v Bakuju ni bilo, veliko več pa raztresenih. Dare Vršič, ki ima v tej sezoni ključne vajeti igre v svojih nogah, je bil prav tako samozavesten. »Do zadnje podrobnosti smo analizirali prvo tekmo in videli, kaj smo narobe delali. Resnično sem prepričan, da lahko napredujemo,« je dejal 31-letni Apačan.

Pa še to: glavni sodnik bo izkušeni Madžar z avtoriteto Viktor Kassai, kar vliva še več upanja v mariborski tabor, ki je imel v petih tekmah v sodnikih zelo »dobre strice«.