V Ljudskem vrtu sta se tresla okvirja vrat

V polfinalu pokala NZS se je veliki trojki Mariboru, Olimpiji in Domžalam presenetljivo pridružila še Krka.

Objavljeno
27. oktober 2016 01.50
10 HOTIĆ Dino (NK Maribor), 42 BOBEN Matija (NK Gorica), 22.10.2016, Maribor [dino hotić, matija boben, nogomet, nk maribor, nk gorica]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Maribor, Olimpija, Domžale in Krka so polfinalisti pokala Nogometne zveze Slovenije. Največje presenečenje je pripravil novomeški drugoligaš, ki je v povratni tekmi proti Rudarju že po pol ure zapravil prednost z 2:0 iz velenjskega dvoboja, a se nato še enkrat čudežno vrnil. Polfinale bo prihodnje leto.

Tretji zaporedni derbi in drugi pokalni Maribora in Gorice v tednu dni je bil še tretjič izenačen, toda v nasprotju s pričakovanji najmanj razburljiv med vsemi doslej. Goričani so šele v zadnjih petnajstih minutah tvegali več, v sodnikovem dodatku poskušali tudi z vratarjem Gregorjem Sorčanom v napadu, toda lepše priložnosti so si priigrali v prvem polčasu. S kančkom sreče bi lahko zapletli enakovredno tekmo, saj je Dejan Žigon zadel vratnico, dvakrat je odlično posredoval drugi mariborski vratar Matko Obradović. Tudi Mariborčani so imeli smolo, ko je Marko Šuler že v 7. minuti z glavo zatresel prečko, strel Marcosa Tavaresa pa je z golove črte odbil Rofet Kapić.

»Cilj je bil napredovanje. Tekmec je bil zahteven,« je bil kratek in jedrnat domači trener Darko Milanič, gostujoči Miran Srebrnič je obžaloval, da so bili njegovi varovanci neučinkoviti, navdušen pa je bil nad izvedbo.

»Izpeljali smo odlično tekmo, boljše ne moremo. Pristisnili smo Maribor na njegovo polovico. Manjkali so goli.«

Smejalo se je tudi nadzornikom

Olimpija je v Kidričevem na hitro »zamrznila« ambicije gostiteljev. Miha Zajc je zadel v 10. minuti iz prostega strela z leve strani in tudi po slabem posredovanju domačega vratarja Luke Janžekovića.

»Potrebovali smo tekmo, ki nas bo ozdravila. Pokazali smo, kar smo vsi želeli videti, željo po zmagi in borbenost. Ni bilo vse idealno, a prvi korak k boljši Olimpiji smo naredili,« je bil zadovoljen trener Luka Elsner, ki je po dolgem času imel strelsko razpoložene napadalce. Etien Velikonja je zabil evrogol, Leon Benko in Andraž Kirm pa sta tudi zadela za dvig samozavesti in za široke nasmehe trojice »nadzornikov« – predsednika Milana Mandarića, podpredsednika Ranka Stojića in športnega direktorja Nenada Protege. Povratnik v Olimpijin štab Stojić je že ob polčasu izmenjal nekaj misli s trenerjem. »Več mnenj ne škoduje,« je Stojićeve »nasvete« komentiral Elsner.

Rudar je izločil Kostanjšek

Velenje? Po 27. minutah so gostitelji izničili zaostanek s prve tekme in prav nič ni kazalo, da bi lahko domači drugoligaš preprečil popoln zasuk gostov in njihovo napredovanje v polfinale. Toda v zadnjih sekundah prvega polčasa je zablestel domači fant Miha Kostanjšek. S projektilom z dobrih 25 m je znižal zaostanek, v 57. minuti pa z bližine še drugič premagal gostujočega vratarja Borivoja Ristića, s čimer je postal veliki novomeški junak. »Moštvo je mlado in neizkušeno. Resda ima nekaj fantov izkušnje iz prve lige, a so še vedno mladi in nikoli ne veš, kako se bodo odzvali. Pravi značaj so pokazali v drugem polčasu, ko so si zasluženo priigrali uvrstitev v polfinale,« je pohvalil svoje varovance trener Krke Iztok Kapušin.

Pokal NZS, sredine povratne tekme četrtfinala

Maribor - Gorica 0:0 /1:1/

Maribor: Obradović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Vrhovec, Kabha, Sallalich (82./Mezga), Hotić, Tavares (75./Novaković), Zahović (88./Omoregie).

Gorica: Sorčan, Gregorič, Boben, Jogan, Škarabot, Kolenc (79./Nagode), Kapić, Žigon (73./Kotnik), Arčon, Grudina, Burgić (82./Osuji).

------------------------------------------------

Krka - Rudar Velenje 2:2 (1:2) /2:0/

(Kostanjšek 45., 57.; Mary 12., Glavina 27.)

Krka: Marjanović, Cerovec (37./Horžen), Brekalo (89./Kožar), Mojstrović, Novak (73./Kambič), Kostanjšek, Dežmar, Tijanić, Puklin, Florjanc, Potokar.

Rudar: Ristić, Mužek, Zec, Krcić (63./Eterović), Vručina, Babić, Glavina, Trifković, Mary (81./Grgić), Bolha, Jahić.

------------------------------------------------

Aluminij - Olimpija 1:4 (0:2) /1:2/

(Srdić 56.; Zajc 11., Velikonja 25., Benko 61., Kirm 78.)

Aluminij: Janžekovič, Vezjak (70./Kocić), D. Petrović (57./Rebernik), Kramer (46./Srdić), Vrbanec, Škoflek, Damiš, Zeba, Cvek, Jakšič, T. Petrovič.

Olimpija: Vodišek, Klinar, Zajc (46./Eleke), Matić, Velikonja, Alves, Mlinar, Ćoralić, Benko (71./Novak), Bajrić, Miškić (59./Kirm).