V Ljudskem vrtu za Maribor in Schalke kot v finalu

V 6. kolu skupine G obstoj v Evropi zagotavlja le zmaga. Maribor se ne bo zadovoljil s 500.000 €, igral bo za milijon.

Objavljeno
10. december 2014 00.51
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Slovenski prvak Maribor je nanizal 18 tekem v skupinskem delu tekmovanja v evropski ligi, pet v ligi prvakov, današnja 24. tekma in zadnja, šesta v skupini G LP bo še en veliki finale. Z zmago nad Schalkejem bi še drugič zapored prezimil v Evropi in se uvrstil v šestnajstino finala EL.

Pomladni nastop v EL prek najbolj prestižnega in najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu je za klub ravni našega prvaka enak prvovrstni senzaciji in v tej razširjeni različici lige prvakov tudi podvig brez primere. Da je Maribor sposoben premagati tudi tako uglednega nemškega velikana, ki je na letošnji Forbesovi lestvici najbogatejših klubov zasedal tik za ligaško tekmico Borussio Dortmund izjemno 12. mesto s kapitalsko vrednostjo 446 milijonov evrov, je prepričan tudi vijoličasti tabor s trenerjem Antejem Šimundžu na čelu.

»Čutimo pozitivno energijo, ki nam jo vlivajo navijači. Podporo imamo v mestu in vsej Sloveniji. To je motivacijska spodbuda. Ko igramo doma, pozitivni naboj navijačev prenašamo na igrišče,« je dejal izvrševalec filozofije športnega direktorja Zlatka Zahovića. Kljub zmagovalni in samozavestni drži je ohranil trezno razmišljanje. Posvaril je pred evforijo. »Mi je ne želimo, ker ni dobra za nas. Predvsem vemo, da je Schalke favorit, mi pa bomo sproščeni. Bilo bi neodgovorno, če bi dejali, da gremo naprej. Poskušali bomo uživati, kar sicer že, in se ne bojimo, da bi se zlomili pod pritiskom. Ga ne čutimo in ne poznamo, saj smo letos opravili že veliko.«

Maribor v Ljudskem vrtu v Evropi ni izgubil že sedem tekem, nazadnje je lanskega 7. novembra slavil belgijski Waregem (1:0). V minulih sezonah je bil Maribor zares izjemno marljiv učenec in je iz vsake evropske izkušnje prišel še močnejši. Lansko zadnje dejanje skupinskega dela, pred katerim je bil v podobnem položaju, kot je letos, saj je moral za napredovanje med 32 najboljših v EL premagati Wigan, je opravil z odliko.

»Da, takšno izkušnjo že poznamo in še druge. Prav vse so se nam izšle,« se je ozrl v jesen 2013 kapetan Marcos Tavares, ki je v SNL ujel strelsko formo. V skupinskem delu LP še ni zabil gola. »Upam, da ga bom danes, toda najpomembnejše je, da bo Maribor zmagal,« je v duhu svoje vloge izpostavil Brazilec in najboljši strelec Maribora v evropskih pokalih.

Schalkejev nagli vzpon forme po prihodu trenerja Roberta Di Mattea, spremenjena taktična postavitev na 3-5-2 in učinkovitost (v zadnjih treh ligaških tekmah je zabil 11 golov) trenerja Šimundžo ne skrbijo. Tako kot Zahović se zaveda, da je največja mariborska slabost ta trenutek dolga in naporna sezona. Maribor bo v slabega pol leta igral že 35. tekmo, samo eno več igra Schalke v bundesligi v vsej sezoni.

»Zmanjkuje moči, toda igralci zadnje črpajo iz svojega tekmovalnega značaja. Zdravstveno stanje je k sreči odlično, še nikoli boljše v tej sezoni. Prehladi Petra Stojanovića, Agima Ibraimija in Željka Filipovića so posledica hudih naporov,« je odkril Šimundža in zatrdil, da si ne bodo privoščili črnih uvodnih minut. »Z njimi imamo težave v SNL, v Evropi ne. Vstop v tekmo je stvar zbranosti in verjamem, da bodo fantje od prve minute igrali stoodstotno osredotočeni na tekmo.«

Dejstvo, da ima Šimundža na voljo vse razpoložljive adute in predvsem širok igralski kader, je sladko. Še slajša, a hkrati pomenljiva je nagrada. Mariborčani, ki bi jih nadvse osrečil vsak tisočak evrov, se lahko v finišu tekme znajdejo v sila kočljivem položaju. Bi se v zadnjih minutah ob neodločenem izidu spustili v odprto bitko za zmago in za najmanj milijon evrov ali pa bi bilo bolje držati vrabca v rokah, 500.000 €, kolikor bi jim prinesel razplet brez zmagovalca.

»Ni kaj, zanimivo, ampak smo športniki in vodijo nas izključno športni motivi,« se je brez pomislekov za bitko na vse ali nič opredelil Šimundža, ki je kratko in jedrnato napovedal še en dvoboj leta. »To bo spektakularna tekma!«