V Londonu odločilnejša dnevna forma kot taktika

Milan Miklavič o nocojšnjih povratnih četrtfinalnih tekmah lige prvakov v Londonu in Dortmundu.

Objavljeno
07. april 2014 19.54
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana – London bo drevi osrednje nogometne prizorišče, Dortmund bo imel le stransko vlogo. Na Stamford Bridgeu bo Chelsea pred izzivom sezone: za preboj v polfinale lige prvakov bo zmagovalec LP iz leta 2012 moral nadomestiti pariški zaostanek z 1:3. Lanska finalistka Borussia je v dvoboju z Realom in po madridskih 0:3 domala brez možnosti.

O obeh drevišnjih povratnih nogometnih tekmah v najprestižnejšem klubskem tekmovanju na svetu in možnostih je svoj pogled predstavil direktor slovenskih reprezentanc Milan Miklavič. Več pozornosti je seveda namenil londonskemu spektaklu.

»Zame je bil izid prve tekme presenetljiv. Parižani so pripravili presenečenje, toda gol v gosteh Londončanov je veliko bogastvo,« je ponudil uvodno misel Miklavič in v nadaljevanju razblinil prevelika pričakovanja o ključnih vlogah trenerjev. »Mislim, da tekme ne bo odločila taktična premetenost trenerjev, pač pa dnevna forma moštva in posameznikov. Taktika na takšni ravni ni pomembna, tu gre za dve izjemni ekipi. Chelsea je močan in discipliniran, PSG pa ne zaostaja veliko. Ima uravnoteženo ekipo, spredaj je Edison Cavani, zadaj Thiago Silva, čeprav bo z odsotnostjo Zlatana Ibrahimovića oslabljen, je enakovreden Chelseaju.«

Trenerski filozofiji Joseja Mourinha in Laurenta Blanca se vendarle krepko razlikujeta. Miklavić ju opredeljuje takole: »Mourinho od igralcev zahteva doslednost, izpolnjevanje navodil do zadnje podrobnosti, Blanc daje igralcem več svobode, dopušča, da svoje zamisli izražajo ustvarjalno. Trenerja negujeta različna sloga, Chelsea stavi na hitrejše zaključevanje akcij, ker je pomlajen in mobilnejši kot v minuli sezoni. PSG poskuša z večjo posestjo žoge priti do premoči. V tem se francosko moštvo razlikuje od lanskega pod taktirko Carla Ancelottija in predvsem zaradi značilnosti igralcev. Parižani so z Blancom tudi gledljivejši. Na vsak način pa postavitve ne bodo odločilne, prej izkušnje, zaradi katerih pa je v prednosti Chelsea,« je razmišljal nekdanji soustvarjalec uvrstitve Slovenije na SP v Južni Afriki.

Chelseaju na domačem Stamford Bridgeu zadostuje zmaga z 2:0, PSG bi z golom krepko zmanjšal njegove možnosti. Kdo si lahko privošči več, kdo lahko tvega več? »Zabiti dva gola ni tako enostavno, a Chelsea je svojo nalogo sposoben opraviti. Toda paziti bo treba, da ne bo prejel gol, potem bi se zadeve zasukale. Predvidevam, da bo začetno izhodišče vendarle čvrsta obramba. Chelsea gola ne sme prejeti, PSG lahko enega tudi dobi,« razgrinja podrobnosti Miklavičeva analiza, ki jo je uspešni strokovnjak zaokrožil tudi z oceno o tem, kdo ima več možnosti. »Kljub vsemu je Chelsea favorit, v odstotkih bi mu dal prednost s 60:40.«

Realov atomski napad

Že šesta tekma Borussie in Reala v poldrugem letu na papirju ponuja najmanj neznank. Medtem ko je v minuli sezoni v polfinalu presenetljivo krajšo potegnil slovitejši klub iz Madrida, je v tej porurski velikan tako rekoč brez možnosti.

»V tem dvoboju ne vidim možnosti za ponovitev lanske zgodbe. V odstotkih je 90:10 za Real. Borussia preprosto nima igralske širine, da bi lahko tekmovala z Realovim napadom. Poškodb v nemškem moštvu je preveč in trener Jürgen Klopp nima toliko igralcev, da bi lahko nadomestil izpad boljših. V španskem moštvu so zdravi vsi najvidnejši asi,« je zmagovalca že vnaprej označil Miklavič in izpostavil Realov atomski napad.

»Kakovost napada je tako visoka, da lahko Real vedno zabije gol več, kot lahko obramba prejme golov. S prihodom Garetha Balea in trenerja Ancelottija je Realova igra drugačna, kar je vidno tudi pri vlogi Karima Benzemaja. Angel Di Maria in Ronaldo še dopolnjujeta napad, ki po mojem prepričanju Real vleče naprej. Toda poudaril bi, da kljub Borussiini krajši klopi tudi Real nima kdo ve kakšne širine. Bolj ali manj je enajsterica znana, za večino tekem se že vnaprej ve, kdo bo igral. Tu in tam vstopi kak mlajši nogometaš, toda večinoma so Ancelottijeve enajsterice predvidljive in ne ponujajo presenečenj,« je ocenil Miklavič ter opozoril na manj prijetno plat lige prvakov. »Po kakovosti je močnejša od svetovnega prvenstva ali evropskega. Kakovost se zgoščuje, davek pa plačujejo manjši klubi.«