V lov na deseto tekmo brez poraza

Rekordni niz: nogometna evforija na Severnem Irskem po remiju z Walesom.

Objavljeno
25. marec 2016 18.53
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Samo minuta je ločila Severno Irsko od zmage v Cardiffu proti Walesu. Britanski prijateljski dvoboj se je, potem ko je Craig Cathcart v 60. minuti zadel za 0:1 razpletel z 1:1 (0:0) in je na Severnem Irskem sprožil manjšo evforijo pred ponedeljkovo tekmo s Slovenijo v Belfastu.

Na štadionu Windsor Park bi se lahko pisala zgodovina. Ogrožen je rekord legendarne selekcije Severne Irske pod taktirko Billyja Binghama iz osemdesetih letih minulega stoletja, ko je nanizala devet tekem brez poraza. V Walesu so »anglikanski« Irci izenačili niz, proti Sloveniji bi z zmago ali neodločenim izidom postavili nov rekord. V Cardiffu je bila selekcija selektorja Michaela O'Neilla blizu še enega podviga – da bi po letu 2006 prvič zmagala v gosteh v prijateljskih tekmah.

»Proti Sloveniji pred svojimi navijači lahko pišemo zgodovino. To bi bilo čudovito,« je prepričan strelec Cathcart, sicer branilec. Črnega scenarija v ponedeljek nihče ne omenja. Lepše napovedi si Srečko Katanec, Jan Oblak, Boštjan Cesar, Josip Iličić ... skoraj ne bi mogli zaželeti. Udeleženci letošnjega evropskega prvenstva, na katerega so se uvrstili kot zmagovalci kvalifikacijske skupine v konkurenci Romunije, Madžarske, Škotske ..., so v formi in kot vedno v dosedanjih štirih medsebojnih tekmah nabrušeni. Severna Irska ima tudi boljši »score«, dve zmagi, poraz in neodločen izid z razliko v golih 2:2.

Severna Irska je bila po oceni valižanskega selektorja Chrisa Colemana obrambna in preveč pragmatična. V prvem polčasu ni niti enkrat streljala proti valižanskim vratom. Toda bila je tudi osmoljenka dvoboja, saj je izenačujoči gol prejela iz sporne enajstmetrovke.

»Lepo bi bilo, če bi zmagali, toda priložnost sem dal sedemnajstim nogometašem in preizkusil nekaj sistemov. Imeli smo zelo omejene možnosti za uigravanje, ampak igralci so se zelo dobro odzvali,« je dejal selektor Severne Irske Michael O'Neill. Napovedal je, da bo proti Sloveniji prav tako dal priložnost več igralcem in preizkusil taktične različice. Z Walesom je uporabil kar tri – 4-5-1 (4-2-3-1), 4-3-3 in 3-5-2.

Statistika dvoboja v Cardiffu – streli: 10:5; koti: 5:5; prekrški: 6:16; posest žoge v odstotkih: 65:35.