V Madridu zadovoljni, pridobila pa Barça

Tuja prvenstva: Oblak še devetič brez prejetega gola, vnovič opozoril nase Zajc.

Objavljeno
19. november 2017 23.12
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Nogometne tekme po vsej Evropi so zaznamovale tudi jutrišnje in sredine preizkušnje v ligi prvakov, kar je logično. Številni klubi so – vsaj podzavestno – igrali manj odločno, tudi najodmevnejši derbi konca tedna med Atleticom in Realom v Madridu ni prinesel gola. To je ozaljšalo le individualno statistiko Jana Oblaka in razveselilo vodilni španski klub Barcelono.

Snidenje madridskih nogometnih sil se le redko konča brez golov v mreži vratarjev, tokrat se je to zgodilo na Atleticovem domicilu prvič po oktobru 1993, tudi na Realovem štadionu Santiago Bernabeu so »derbi madrileño« nazadnje ponudili brez golov maja 2005. Madridski derbi so zaznamovale »podrobnosti« – domači navijači so denimo »nagradili« Antoina Griezmanna z glasnimi žvižgi, saj francoski napadalec ni zabil gola že 723 minut igre, kar je njegov najslabši niz, odkar se je leta 2014 preselil v Madrid iz mondenega baskovskega letovišča San Sebastian. Kljub temu so vzeli v bran »Griezija« tako soigralci kot trener Diego Simeone.

»Že od malih nog sem vajen, da v družini držimo skupaj in da si zvest družini vse do smrti. Ne vem, zakaj bi to spreminjal zdaj, ko sem star skoraj 50 let,« je odgovoril na vprašanje o žvižgih Griezmannu 47-letni Argentinec. Simeone ni želel kazati s prstom v Francoza, v njegovi nogometni filozofiji dejansko obstaja le kolektivna odgovornost za zmage in poraze. »Kot ekipa moramo igrati še bolje. Ne moremo zmagati le s pomočjo enega ali dveh posameznikov,« je zatrdil Simeone, ki je bil kljub temu zadovoljen z neodločenim rezultatom, saj je Atletico ohranil nepremagljivost v španskem prvenstvu, četudi zaostaja – kot Real – okroglih 10 točk za Katalonci. Mimogrede: v taboru obeh madridskih klubov so bili po tekmi zadovoljni – tudi Realov trener Zinedine Zidane je izpostavil domnevno boljšo igro belega baleta –, četudi sta z njunim remijem pridobili le vodilni Barcelona in Valencia.

Kakorkoli, tudi Saul Ñiguez je podprl Griezmanna, ob tem pa (ne)hote podvomil tudi o pravilnosti taktike, s katero se je Atletico lotil Reala: »Težko je zabiti gol iz nasprotnega napada, če odvzameš tekmecu žogo 70 metrov od njegovih vrat ... Kljub temu smo si priigrali priložnosti za gol, zato moramo graditi na vtisu z derbija in, ne nazadnje, zmagati na obeh tekmah v ligi prvakov.« Prva za Atletico prihaja že pojutrišnjem, ko bo obiskala Madrid razigrana Roma, a tudi morebitna zmaga Špancem morda ne bo zadostovala. Romi in Chelseaju bi v 5. in 6. kolu prinesli 1/8 finala lige prvakov že zmagi s Karabahom. Atletico bo šel v derbi z Rimljani resda dobro »vkopan« – njegov vratar Jan Oblak je devetič v sezoni ostal nepremagan in obramba gotovo ni dejavnik, ki bi vplival na skromno bero Atleticovih točk. Prav zanimivo bo videti, kako se bo zasedba Diega Simeoneja borila z Romo, ki je v to sezono prvič po 23 letih krenila brez Francesca Tottija, prenovila igralski kader in dobila novega trenerja.

»Trener Eusebio di Francesco ve, kako je treba dihati v taboru Rome. Razumeli smo njegovo sporočilo, nanizali šest zmag, na vseh frontah se borimo za najvišje cilje,« je razkril Diego Perotti, ki v zadnjih tednih žari kot nekoč 200-vatna žarnica. Izvedel je, da bo povečal svojo družino za novega člana, po šestih letih premora je dobil vpoklic v argentinsko reprezentanco in v soboto zvečer zabil gol še v tekmi vseh tekem za Rimljane – v mestnem derbiju z Laziem. Roma, ki v večnem mestu uživa večjo priljubljenost kot Lazio, se je z novo zmago vrnila v igro za »scudetto«, četudi je to zvenelo kot misija nemogoče po domačih porazih z Interjem in Napolijem. »Naprej smo šli po svoji poti,« je dodal 29-letni krilni nogometaš. Na vrhu lige kotira prav Napoli, ki je dobil derbi z Milanom.

Izpostaviti velja tudi učinek slovenskega nogometaša v 2. italijanski ligi. Miha Zajc tako rekoč vselej opozori nase, kadar dobi priložnost v majici Empolija. Tudi tokrat je v 15 minutah igre prispeval gol in podajo za toskanski klub, ki se nahaja v območju serie A. Poleg Italije in Španije velja dodati še stavek o Hrvaški. V oči bode predvsem nov spodrsljaj Rijeke, ki je na Rujevici remizirala z Zaprešićem, moštvu Matjaža Keka pa ni pomagala niti statistika – v strelih je bilo 12:0, strelih na vrata 7:0 in kotih 18:2 za Rijeko.