V Madridu zaspali na lovorikah

Liga prvakov: Evropski in španski prvak Real Madrid v novi sezoni ne blesti. 

Objavljeno
06. december 2017 04.00
Posodobljeno
06. december 2017 16.00

Ljubljana – Zinedinu Zidanu in njegovim igralcem počasi zmanjkuje izgovorov. Zalomilo se jim je tudi z udarno postavo, ki je v pretekli sezoni v finalu lige prvakov s 4:1 nadigrala Juventus. Ista enajsterica, prepolna vrhunskih igralcev, je nekaj mesecev pozneje neprepoznavna. Igra je počasna, predvidljiva in neučinkovita.

Poletni meseci so bili za kraljevski klub sanjski. Na dopust so odšli z velikim ponosom po lovorikah v španskem prvenstvu in ligi prvakov, takoj po povratku so osvojili še oba superpokala proti Manchester Unitedu in Barceloni. Lepše ne bi moralo biti, toda v tem zanosu so zelo površno opravili delo na nogometni tržnici, zato imajo zdaj šibkejšo ekipo kot v prejšnji sezoni.

Realovo trenutno stanje je še en dokaz, kako težko je opraviti večje spremembe pri šampionskem moštvu. Resda je madridska zasedba pri nosilcih igre vse starejša (Ronaldo, Benzema, Modrić, Ramos, Navas …), toda vodstvo kluba ni imelo poguma, da bi ostreje zarezali v kader, ki si je s tremi evropskimi naslovi v zadnjih štirih sezonah zakupil veliko kredita. Predsednik Florentino Perez je slepo zaupal Garethu Balu in Karimu Benzemaju, čeprav bi lahko Real v ospredje porinil Alvaro Morato, Mariana Diaza in kupil Kyliana Mbappeja.

Realov sloviti napad BBC je povsem razbit. Bale svojih soigralcev skorajda ne pozna več, saj več časa preživi z zdravniki in fizioterapevti, Benzema je izgubil formo, brez prave pomoči je razglašen tudi Ronaldo. Da je Bale zgrešena investicija, je bilo jasno že nekaj časa, zato bi madridski klub ravnal pametneje, če bi ga poleti prodal Manchester Unitedu, dokler bi lahko zanj iztržil zajetnejšo odškodnino, s tem denarjem pa kupil nadarjenega Mbappeja. Francoski mladenič je skorajda zaljubljen v Ronalda, takoj bi prišel k Realu, a kljub mladosti je bil dovolj pameten, da je klic iz Madrida zavrnil, ker ni dobil zagotovila za redno igranje. Iz istega razloga sta odšla tudi Morata in Diaz, čeprav je jasno, da se njuna pot vzpenja, Benzema pa je v strmem padu.

Brez težav bi Real trenutno igral z napadom Mbappe – Ronaldo – Morata, na klopi pa bi čakal Diaz, ki trenutno blesti pri Lyonu. Tako pa je Bale poškodovan, Ronaldo in Benzema pa sta v tej sezoni španske lige skupaj zabila samo štiri gole (vsak po dva). Povsem izgubljena je tudi njuna dobra povezanost na igrišču – na zadnji tekmi proti Athleticu Bilbau si v drugem polčasu med seboj nista podala niti ene žoge!

Pri Realu niso našli niti ustrezne zamenjave za Jamesa Rodrigueza in Pepeja. Že res, da so moštvo okrepili z nadarjenimi španskimi igralci, toda mladeniči potrebujejo čas in redno igranje, tega pa pri Realu nikoli ni bilo v izobilju. Nekaj povsem drugega je v domačem okolju navduševati za Zaragozo, Betis ali Alaves, kot biti pod drobnogledomcelotnega sveta na štadionu Santiago Bernabeu. Zidane mora zato nenehno na igrišče pošiljati starejše igralce, vendar so v tej sezoni neprepoznavni tudi Luka Modrić, Toni Kroos in Marcelo. Blesti Isco, vendar španski vezist teka levo in desno, zato ga zmanjka v zadnjih minutah tekme.

In kaj zdaj? Pri Realu ne skrivajo, da bodo okrepitve iskali že v januarskem prestopnem roku, a kaj ko so vsi potencialni prišleki slabši od igralcev, ki bi že lahko bili pri Realu. Največkrat omenjajo Maura Icardija, vendar gre v primerjavi z Morato ali Mbappejem za precej skromno izbira, pa še nič kaj prida cenejši ne bo, kot bi bil francoski najstnik, ki zdaj navdušuje pri PSG. Kljub temu Zidane ostaja miren: »Do konca sezone je še daleč. Šest mesecev je za Ronalda zelo dolga doba.«