V Mariboru odslej Fifin medicinski center

Na mariborski medicinski fakulteti so odprli Fifin medicinskih center odličnosti, ki ga bo vodil dr. Matjaž Vogrin.

Objavljeno
27. oktober 2016 19.18
Fifa
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Maribor - Na mariborski medicinski fakulteti so danes odprli medicinski center odličnosti Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Doslej je Fifa podelila 34 tovrstnih nazivov oziroma certifikatov, slovenski je 35. na svetu in prvi v regiji. S slovesno inavguracijo je predsednik medicinske komisije Fife Belgijec Michel D'Hooghe odprl center, ki ga bo vodil doktor Matjaž Vogrin.

»Kriteriji so bili zelo zahtevni. Imeti moraš veliko število zdravnikov in fizioterapevtov, ki pokrivajo vsa področja medicine. Ne gre le za poškodbe, ampak tudi recimo za kardialno diagnostiko, imeti moraš prehransko enoto, enoto za kineziologijo ... Zahtevano je sodelovanje z nogometnimi zvezami in klubi,« o pridobivanju naziva, ki ga je prejel skupni projekt Inštituta za športno medicino mariborske Medicinske fakultete, Nogometne zveze Slovenije, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in znanstvenoraziskovalnega središča Univerze na Primorskem, dejal predstojnik Inštituta Vogrin.

Fifina komisija od medicinskih ustanov, ki želijo pridobiti naziv odličnosti, zahteva tudi delujoče izobraževalne oddelke, izdajo publikacij in strokovnih člankov o športni in nogometni medicini. Le dovolj zbranih točk prinaša visok naziv. »To ni le priznanje, pač pa tudi velika spodbuda našemu delu v prihodnje. Sodelovanje v tem klubu nam omogoča dostop do informacij in znanja, tudi mi bomo zdaj lahko znanje delili z drugimi. Povem lahko, da samo nogometni klub Barcelona za svojo takšno institucijo namenja preko sedem milijonov evrov letno, to je postal zelo pomemben del vrhunskega športa v zadnjih letih,« je dejal Vogrin, ki je tudi zdravnik slovenske nogometne reprezentance in NK Maribor.

Današnje inavguracije so se med drugimi udeležili še Radenko Mijatović, ki začasno vodi Nogometno zvezo Slovenije, pa predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, vršilec dolžnosti direktorja UKC Janez Lavre in številni drugi visoki gostje iz sveta športa in medicine.

Kot eden redkih iz teh vrst se je zaradi zadržanosti na novem delovnem mestu opravičil predsednik Evropske nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin, vseeno pa zbrane naslovil preko uradnega pisma. »Skrb za nogometno igro je poglavitno poslanstvo Uefe. To poslanstvo pomeni tudi skrb za glavne udeležence v naši lepi igri, to pa so igralci nogometa. V današnjem času, verjetno bolj kot kdajkoli do zdaj, nogometna igra od igralcev zahteva terja velike telesne in psihične napore. Zaradi želje po čim boljšem moštvenem in osebnem uspehu, mnogi preizkušajo skrajne meje svoje vzdržljivosti,« je zapisal Čeferin.