V Mariboru preplah: Olimpija na plus 4

Zanesljiva zmaga Olimpije, ki še četrtič zapored ni prejela gola. Volaš prinesel tri točke Celju.

Objavljeno
26. september 2016 02.17
med nogometno tekmo 11. kroga Prve lige Telekom Slovenije Rudar Velenje - Maribor, v Velenju, 25. septembra 2016. [nogomet,Rudar Velenje,Maribor,Velenje,šport,nogometaši,stadion]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Rudar je ustavil zmagovalni niz Maribora, ki je zaostanek za vodilno Olimpijo povečal z dveh na štiri točke. Mariborčani so imeli Ob jezeru imeli minimalno prednost po golu Milivoja Novakovića, v drugem so trepetali tudi za točko. Domžale pod taktirko Simona Rožmana so že drugo tekmo zapored nasule 5 golov.

Vijoličasti so zapravili dve točki v prvem polčasu, ko so imeli vajeti igre v svojih nogah. Novaković je zabil lep gol po podaji Marwana Kabhe, pri čemer so bili Velenjčani nemočni. Luka Zahović je zapravil vodstvo z 2:0.

»Tekma je bila zelo zahtevna. Že v prvem polčasu bi lahko razrešili zmagovalca, v drugem se je Rudar dvignil. Po izenačenju smo poskušali zasukati dvoboj, a se nam ni izšlo,« je po tekmi razmišljal mariborski trener Darko Milanič in kratko dodal: »Gremo naprej.« Res je, Maribor bo moral čim prej ujeti zmagovalno formo, saj bo konec tedna gostil razpoložene Domžalčane. Kako se lotiti Maribora, so v drugem polčasu pokazali prav Velenjčani, pri katerih je v prvih 45 minutah v višji prestavi igral samo John Mary. Toda slabše ali bolj nerazpoloženi »rudarji« le niso mogli biti vseh 90 minut. V drugem polčasu so dvignili ritem in predvsem z bolj drzno in pogumno igro jeziček na tehtnici krepko prevesili na svojo stran. Zdi se, da je Maribor v krizo zapeljal odhod z igrišča glavnega plejmejkerja Dareta Vršiča, čeprav so Velenjčani izenačili minuto pred njegovim odhodom. Lepo akcijo Damjana Trifkovića in zadnjo podajo Klemna Bolhe je z volejem s 13 m pod prečko v izenačenje spremenil Bojan Vručina. Velenjčani so se razleteli in z vseh strani oblegali mariborska vrata. Na koncu jim je zmanjkal tudi kanček sreče. Da zmorejo več in da imajo več kakovosti, kot kaže položaj na lestvici, pa je več kot očitno. In zakaj se jim načrti ne izidejo?

»Velikokrat so nam manjkali ključni igralci, kakršen je na primer Mary. Z njim premoremo globino,« je pojasnil manjši izkupiček od pričakovanj v enajstih tekmah trener Boban Krčmarević in poudaril, da je bil predvsem drugi polčas tisti, ki bi moral odlikovati moštvo. »Zasluženo smo osvojili točko,« je sklenil.

Brez rekordov in sijaja

»Zmagovanje brez prejetega gola naj kar traja,« je še eno Olimpijino zmago brez sijaja v igri komentiral strelec drugega gola in svojega prvega v sezoni Andraž Kirm. Ljubljančani so vse bolj podobni Domžalam v najtrši obliki pod taktirko Luke Elsnerja: tekaško na visoki ravni, s kombinatoriko in s smiselno posestjo žoge pa so bolj na »vi«. Temu primerno tudi napadalci, med katerimi v troboju za prvo enajsterico izgublja bitko Etien Velikonja, ne dobivajo veliko uporabnih žog za učinkovito igro. Zmagujejo zahvaljujoč posamični kakovosti in prebliskom, o igri s presežki pa še ni veliko »ne sluha ne duha«. Statistiko so zeleno-beli proti najslabšim tekmecem v ligi popravljali in tudi popravili – Miha Zajc je s šestim golom sam na vrhu lestvice strelcev, pod Elsnerjevo taktirko je Olimpija zmagala še četrtič zapored in razliko v golih povišala na 7:0, mladi vratar Rok Vodišek je že 360 ligaških minut brez prejetega gola. Od rekordne zmage so bili Ljubljančani resda precej oddaljeni.

»Zmanjkala je iskrica, s katero bi lahko razvili še kakšno akcijo več. S tem bi še dodatno podžgali odlično občinstvo, vendar zmagi se ne gleda v zobe. Vsaka šteje ogromno, predvsem v luči tega, kar smo si zastavili za glavni cilj v sezoni. Glede na vse, kar smo videli do sedaj, in glede na potencial, ki ga to moštvo premore, sem prepričan, da bomo v nadaljevanju sezone še boljši in učinkovitejši,« je zatrdil Elsner.

Vzpon Domžal in Celja, zdrs Gorice in Kopra

Domžalski strelski izbruh – 10 golov v dveh tekmah, četudi s tekmecema iz spodnjega dela lestvice – pomeni sijajno napoved sobotnega derbija med Domžalami in Mariborom v Ljudskem vrtu. Domžalčani pod vodstvom Simona Rožmana nogomet dojemajo tudi igraje, podobno kot okrepljeni Celjani, ki premorejo posameznike z dodano vrednostjo. Svojo kakovost je še drugič razkril Dalibor Volaš, ki je z golom iz prostega strela podaljšal krizo Goričanov. V sredo bodo v zaostali tekmi 9. kola proti primorskim tekmecem iz Kopra poskušali končati niz treh tekem brez gola. Oba primroska kluba sta v »prostem padu«, v njunem medsebojnem dvoboju sredi tedna bo znana tudi odločitev o tem, kdo lahko bolj realno upa na preboj pod »zmagovalni oder«.

Državno prvenstvo, rezultati enajstega kola

Olimpija - Kalcer Radomlje 2:0 (1:0)

(Zajc 30., Kirm 64.)

Rudar - Maribor 1:1 (0:1)

(Vručina 66.; Novaković 26.)

Gorica - Celje 0:1 (0:1)

(Volaš 24.)

Domžale - Krško 5:0 (3:0)

(Alvir 3., Repas 25., Vuk 28., 53., Matjašič 64.)

Aluminij - Luka Koper 0:0

 

Lestvica:

1. Olimpija 11 8 1 2 17:6 25 točk

2. Maribor 11 6 3 2 19:10 21

3. Domžale 11 6 2 3 24:11 20

4. Gorica 10 5 1 4 11:8 16

5. Luka Koper 10 5 1 4 9:8 16

6. Celje 11 5 1 5 12:12 16

7. Rudar 11 3 3 5 13:14 12

8. Krško 11 3 3 5 9:18 12

9. Aluminij 11 2 3 6 9:17 9

10. Radomlje 11 0 4 7 7:26 4