V Milanu spet zorijo najboljši italijanski nogometaši

Sloviti klub kot leta 1986 pred Berlusconijem – Buffon med azzurri pred rojstvom Milanovih najstnikov.

Objavljeno
24. oktober 2016 00.10
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Milano – Tudi optimistični navijači Milana so ob pogledu na lestvico italijanskega prvenstva presenečeni; sloviti klub, čigar večdesetletni vzpon časovno sovpada z (ne)uspehom politika/podjetnika Silvia Berlusconija, doživlja preporod. Zadnja zmaga nad prvakom Juventusom namiguje na tezo, da je spet napočil čas za rdeče-črne.

Milan in Juventus sta najtrofejnejša kluba v serie A in največ, kar premore italijanski nogomet. Na »škornju« je resda uspešnejši Juve, v Evropi prepričljivo Milan, ki ga mnogi – ti ne priznavajo povsem Realovih petih zmag v nizu v letih 1956-60 – uvrščajo na vrh stare celine. Starejši kronisti njunih derbijev poznajo tudi vaterpolsko-hokejske izide 8:1, 8:2, 1:6 in 1:7, mlajši, ki so se navdušili nad kluboma v 90. letih, tesnejše razplete tekem moštev, ki so ju vselej zaznamovale granitne obrambe.

Tudi nazadnje je bilo podobno. Milan je strl odpor finalista lige prvakov iz leta 2015 z odličnim strelom Manuela Locatellija, po katerem je bil sloviti vratar Gigi Buffon nemočen. V milanski »nogometni Scali« ni šlo za koncert filharmonikov, prej za trdi rock, v katerem so se bolje znašli obetavni najstniki v rdeče-črni zasedbi gostiteljev.

Navijači, vajeni potez nekdanjega trojčka Gullit-Basten-Rijkaard, balkanskih mojstrov Bobana in Savičevića ter poznejših virtuozov Pirla in Kakaja, so bili kljub temu opazno navdušeni nad »previdno napadalno« filozofijo, ki jo uvaja na San Siro trener Vincenzo Montella, nekoč italijanski prvak v majici Rome. Derbi si je ogledalo 75.829 navijačev, Milan je s prodajo vstopnic iztržil rekordni znesek na posamezni tekmi serie A, 3.699.728 evrov. Tudi blagajnik na bližnjem parkirišču je dodal, da je dosegel rekord: prodal je 1200 dovolilnic za 1000 parkirnih mest ...

Prav Manuel Locatelli je požel pozornost navzočih, ki so obujali spomine na obdobje iz konca 80-ih let prejšnjega stoletja, torej v čas, ko je prišel v klub dolgoletni predsednik Silvio Berlusconi. Med njimi ni mogel zadrževati čustev niti izvršni direktor kluba Adriano Galliani. »Ko je Berlusconi kupil klub v letu 1986, je krasila moštvo odlična obramba, premogli smo ogromno mladih obetavnih fantov. Podobno je danes, upam, da se po 30 letih zgodovina ponavlja. Obramba Gigia v zadnji sekundi tekme po strelu Khedire me spominja na obrambo Abbiatija v Perugii leta 1999, ko smo osvojili naslov prvaka,« je razkril Galliani. Milan je namreč od leta 1986 med drugimi lovorikami osemkrat osvojil »scudetto« in petkrat ligo prvakov, morda bi ga lahko uvrstili na vrh najtrofejnejših nogometnih klubov zadnjih 30 let.

V Milanu so vnovič selekcionirali obetaven rod, ki mu poveljujeta prav Locatelli in vratar Gianluigi »Gigio« Donnarumma. Najstnika predstavljata posebno zgodbo v Milanovi renesansi, saj sta bila rojena pozneje, kot je denimo Buffon debitiral v majici italijanske reprezentance. Locatelli (18) je debitiral v serie A 21. aprila letos, Donnarumma (17) 25. oktobra lani, ko je pri 16 letih in 8 mesecih postal najmlajši vratar, ki je branil na tekmi italijanskega prvenstva. Hrbtenico zasedbe sestavljajo še branilec Alessio Romagnoli (21), španski ofenzivni vezist Suso (22) in francoski napadalec M'Baye Niang (21), če odmislimo učinek bolj izkušenih, kot sta argentinski štoper Gabriel Paletta in kolumbijski napadalec Carlos Bacca.

Po tekmi, v kateri so gostje nanizali kar 40 strelov, a le tri v okvir vrat Milana, se je razlika med večnima tekmecema na lestvici stopila na pičli točki, Juventus pa je prvič po sezoni 2009/10 izgubil na San Siru tako z Interjem kot Milanom. Slednji igra v fantastični formi, v prvih 9 kolih je osvojil 19 točk, kar mu je nazadnje uspelo leta 2008. »Fante sem že opozoril, da začenjamo igrati novo 'sezono'; zdaj se bodo soočili z večjim pritiskom kot prej, tekmeci nas bodo obravnavali drugače,« ostaja na trdnih tleh Montella. »Avionček« se zaveda, da bi se tekma lahko končala drugače; najboljši italijanski sodnik Nicola Rizzoli je namreč v 36. minuti neupravičeno razveljavil gol Leonarda Bonuccija zaradi domnevnega ofsajda pri izidu 0:0.