V Münchnu spopad najboljših trenerjev

Zdesetkani Juventus prišel na Bavarsko brez bele zastave.

Objavljeno
15. marec 2016 22.51
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Po sinočnjem »ogrevanju« v Madridu in Manchestru se bodo nocoj predstavili štirje evropski težkokategorniki. Derbi med Bayernom in Juventusom v Münchnu naj bi zasenčil »že odločeno« merjenje moči med Barcelono in njenim »ponaredkom« s štadiona Emirates. Navijači pričakujejo prvovrstna spektakla.

Achtung, Juve! (Pozor, Juve!) Besedi, s katerima je Gazzetta dello Sport naslovila včerajšnjo izdajo in pospremila italijanske prvake na Bavarsko, sta sporočilni. Gonilna sila italijanskega klubskega nogometa je odšla v München brez trojice udarnih mož (Chiellini, Marchisio, Dybala), ki bi se jim kaj lahko pridružil še Mario Mandžukić. Lahko bi rekli, da sta Bayern in Juventus zamenjala svoji tradicionalni vlogi. Še nekaj mesecev nazaj je bil tabor Bayerna podoben nekoč priljubljeni TV nanizanki Schwarzwaldska klinika, zdaj vladajo podobne razmere v Torinu.

»Glede na vse pripisujem večje možnosti za uspeh Nemcem. Bayern krasi več značajsko močnih osebnosti, enostavno je boljši,« je ocenil eden najbolj izkušenih trenerjev na svetu Fabio Capello, ki je dve sezoni vodil tudi Juventus.

Kdo ve, morda bosta odločila drevišnji derbi prav trenerja Pep Guardiola in Massimiliano Allegri oziroma njune poteze. Prav 48-letnik iz Livorna in tri leta mlajši katalonski zvezdnik ta čas veljata za najbolj »vroči« trenerski imeni v Evropi. Pepa je že omrežil Manchester City, Allegri ima na mizi bianco pogodbe nekaterih najbogatejših klubov. Njegov opus na klopi Milana in Juventusa očitno govori sam zase.

»Ko sem igral nogomet v Italiji, sem spoznal veličino Juventusa, tudi o Allegriju lahko govorim le z izbranimi besedami. Verjemite, da bo 'Juve' najmanj tako nevaren kot prej tudi brez poškodovanih igralcev. Saj so že na prvi tekmi igrali Bonucci, Hernanes in Morata, zato ne pričakujem bistvenih sprememb,« je zatrdil Guardiola, ki naj bi krenil nad Juventus s postavitvijo 4-1-4-1 z Robertom Lewandowskim v napadu, za njim pa s četverico Costa-Müller-Thiago-Robben. Če se le ne bo odločil drugače: Guardiola ima namreč na voljo poker odličnih krilnih igralcev (Ribery, Robben, Coman, Costa).

Bomo videli, ali bo Allegri taktično prelisičil Guardiolo; za zgled si bo vzel igro »stare dame« iz drugega polčasa prve tekme v Torinu, ko je Juve nadoknadil zaostanek z 0:2. »Le s popolno predstavo bomo lahko uspešni. Vse naše misli zaseda Bayern, vse smo podredili morebitnemu uspehu,« je zatrdil Allegri, ki ga konec tedna čaka še mestni derbi s Torinom.

Drevi lahko pričakujemo tekmo najvišjega ritma s strahovito intenzivnostjo igre, odločale pa ne bodo le spretnejše noge, pač pa tudi večja pljuča, močnejše srce in zmagovalni značaj. Vse to premore tudi eden najbolj obetavnih nogometašev na svetu Paul Pogba, ki je včeraj dopolnil 22 let, a v njegovih sezonskih načrtih ni lige prvakov: »Kaj si želim za rojstni dan? Da bi z Juventusom osvojil 'scudetto', s Francijo pa naslov evropskega prvaka na domačih tleh.«