V največjem precepu je Zidane

Liga prvakov: v zadnjih treh letih pri Realu 27 poškodb mišice.

Objavljeno
03. maj 2016 20.15
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Realov trener Zinedine Zidane ima iz dneva v dan več poškodovanih nogometašev. Nad bolečinami je kot zadnji potarnal Casemiro, čeprav robustni brazilski vezist na pogled deluje, kot da je neuničljiv. Zidane bo na povratni tekmi polfinala lige prvakov pogrešal tudi Karima Benzemaja.

Nepozabni francoski nogometaš, ki zdaj novo zgodbo piše kot trener, je pri Realu podedoval neugoden spor med zdravniško službo in igralskim kadrom. Že nekaj zadnjih sezon se namreč nogometaši kraljevskega kluba pritožujejo, da imajo toliko poškodb zaradi neustrezne zdravniške oskrbe. Toda Jesus Olmo ostaja prvi Realov zdravnik, saj je dolgoletni prijatelj predsednika Florentina Pereza in kardiologa Jeronima Farra, člana Realovega upravnega odbora. V vsej zgodbi je v največjem precepu Zidane. Hkrati je prvi zaupnik nogometašev, a tudi Pereza. Njegova karizma trenutno še zadostuje, da skupaj drži vse konce klubskega ustroja, toda z vsako novo poškodbo tudi njemu popuščajo živci.

Olmo je bil zdravnik pri Realu že v prvem Perezovem mandatu. Tedaj je bil tarča kritik, saj nikakor ni znal pozdraviti večno poškodovanega branilca Jonathana Woodgata. V Realov organigram se je vrnil leta 2013, čeprav je temu nasprotoval večinski glas iz garderobe. Z njegovimi metodami se ni ujel nihče od dotedanjega zdravniškega kadra, zato so postopoma iz Reala odhajali maserji, fizioterapevti, zdravniki … To so bili ljudje, ki so jim nogometaši zaupali. Zdaj poškodovani Realovi igralci raje na lastno pest odhajajo na zdravljenje k nekdanjim klubskim fizioterapevtom, zavračajo pa oskrbo uradnega zdravniškega osebja pri Realu. Nazadnje sta tako prejšnji teden ravnala zvezdnika Cristiano Ronaldo in Karim Benzema.

Največji nasprotnik Olma je kapetan Sergio Ramos. V času jesenske krize je celo zahteval, naj Olmo ne vstopi več v garderobo. Igralci so tudi prepričani, da je Olmo s svojimi kritikami pri Perezu poskrbel, da je moral oditi pri nogometaših priljubljeni trener Carlo Ancelotti. Po osvojeni ligi prvakov leta 2014 je nato Real lani ostal brez lovorike, za številne poškodbe pa je vodstvo kluba obtožilo Ancelottijevega pomočnika za telesno pripravo Giovannija Maurija. Hoteli so ga zamenjati, toda Ancelotti je tej odločitvi nasprotoval, zato je moral oditi tudi sam. A poškodbe pri Realu se nadaljujejo. Casemiro je namreč že 27. Realov nogometaš s poškodovano mišico v zadnjih treh letih.

Namesto Casemira bo v zvezni vrsti verjetno zaigral Isco (morda celo James), poškodovanega Benzemaja pa bo nadomestil neutrudni Lucas Vazquez. Manchester City je v Madrid prišel brez poškodovanega Davida Silve, toda v moštvu je spet Yaya Toure. Real je v prednosti tudi zato, ker je imel dan več počitka. Španski klub je ligaško tekmo igral v soboto, City v nedeljo, nato je morala angleška zasedba še potovati v Madrid.

Pod drobnogledom bo tudi slovenski sodnik Damir Skomina. Real je z njegovim sojenjem skoraj vedno zmagal, a tudi ko je dvakrat izgubil, je napredoval. V spominu ostaja predvsem predlanski gostujoči poraz pri Borussii Dortmund. Real je klonil z 0:2 (doma je zmagal s 3:0), pri čemer je Skomina s številnimi sodniškimi odločitvami vplival v špansko korist.