V ospredju znova dvoboj Messi-Ronaldo

Španska nogometna velikana Barcelona in Real bosta danes (18) igrala prvi derbi v tej sezoni.

Objavljeno
25. oktober 2013 19.33
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Španski nogometni derbi je izgubil nekaj sijaja s slovesom »sprtih« trenerjev Guardiole in Mourinha, toda današnji (18) »clasico« med Barcelono in Realom bo kljub temu spektakularen in ga je možno opisati le v presežnikih. Pri tem ne gre le za spopad milijardo evrov vrednih moštev ali več kot stoletno tradicijo športno-političnega rivalstva.

Na srečo bo v ospredju vendarle nogomet in številni zvezdniški dvoboji, med katerimi bo gotovo »najtežji« ta med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom. Prvič po dolgem času redko videno strelsko bitko dobiva 28-letni Portugalec, ki je v tej sezoni zabil 15 golov v 12 tekmah (1,25 gola/tekmo), Messi, ki so mu ponagajale tudi poškodbe, pa prav tako ne zaostaja veliko: v 11 tekmah je zabil 12 golov (1,09). Dvoboj katalonske »desetke«, ki je alfa in omega Barcelonine renesanse, in portugalskega CR7, ki tekmece dejansko prehiteva kot Superman, razvnema nogometne navijače, stroko in pripadnice nežnejšega spola. Tako različna sta si zvezdnika in hkrati tako boljša od drugih nogometašev.

Zdi se, da je tudi rivalstvo med Portugalcem in dve leti mlajšim Argentincem dobilo novo razsežnost s prihodom novih trenerjev na klopi Barcelone in Reala. Messijev rojak Tata Martino se zaveda, zakaj so začele najboljšega nogometaša na svetu (2009-2013) pestiti poškodbe, prav tako ve, da bo Messi ključni adut Argentine za napad na nogometni Mont Everest junija in julija prihodnje leto v Braziliji. »Moštvo bom rotiral bolj kot predhodnik Tito Vilanova,« napoveduje Martino. Drugi Barçin novinec na clasicu, Neymar, se zaveda pomena derbija. »Ko pomislim na to tekmo, občutim metuljčke v trebuhu,« zatrjuje 21-letnik, ki na štadionu Camp Nou nadaljuje tradicijo mojstrov z žogo Romaria, Ronalda, Rivalda in Ronaldinha. Tudi Carlo Ancelotti, še en trenerski novinec na clasicu, ve, da je v moštvu Reala nezamenljiv le Ronaldo. Medtem ko je Messi nazadnje priigral Barçi točko v Milanu, je Ronaldo sam zmlel Juventus. Imena igralcev na drugih desetih položajih v udarni enajsterici je težko napovedati, vključno na vratarskem: Casillas je na tekmi z Juventusom izboljšal osebni rekord nedotaknjene mreže (520 minut, od 6. januarja do srede), toda branil naj bi Diego Lopez. Di Maria naj bi dobil prednost pred Balom.

Spektakularno bo že pred tekmo, ko bo 98.000 navijačev »blaugrane« sestavilo koreografijo v obliki katalonske zastave, v njej pa bo pisalo: »Força, Tito.«

P. S.: Prvenstva se ne dobiva na »clasicu«, toda pozor: Real po spodrsljaju Barcelone v Pamploni za Katalonci zaostaja le še tri točke.