V petek po meri navijačev: Birsa, Iličić in Kampl

Srečko Katanec ima dan pred tekmo s San Marinom le eno kadrovsko dilemo. Ofenzivna začetna enajsterica.

Objavljeno
25. marec 2015 23.25
Trening nogometne reprezentance pred tekmo z San Marinom. Ljubljana 25. marec 2015.
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Najsi gre za Argentino ali San Marino, ni razlike: slovenske navijače vselej zanima, s kakšno enajsterico bo selektor Srečko Katanec začel posamezno nogometno tekmo. Pred jutrišnjim (20.45) kvalifikacijskim dvobojem z apeninsko selekcijo je podobno. Po videnem na Gorenjskem in v Stožicah se zdi, da bodo navijači prišli na svoj račun.

Srečko Katanec je začel svoj drugi mandat s prijateljsko tekmo proti BiH, ko je poslal na stožiško igrišče enajsterico v tedaj neposrečenem sistemu igre 3-4-2-1. UEFA je namreč spremenila režim tekmovanja članskih reprezentanc, tudi Katanec je spoznal, da ne bo imel časa za uigravanje modela s tremi branilci, četudi nam je večkrat zatrdil, da bi mu takšna igra ustrezala in je – dolgoročno – še ni opustil. Vrnil se je k štirim branilcem v liniji, v nadaljevanju drugega mandata pa je uvidel, da je za Slovence nemara preživeta tudi igra z dvema klasičnima napadalcema v postavitvi 4-4-2. Ta zamisel je bila neuspešna v kvalifikacijski tekmi z Islandijo v Ljubljani (Ljubijankić-Novaković), pozneje tudi na Finskem (Dedić-Matavž), uspešnejša je bila le na Cipru, toda z eno nogo Novakovića v zvezni vrsti reprezentance.

V postavitvi 4-4-2 resda igrajo nogomet nekateri najboljši klubi na svetu, pogosto denimo tudi madridski Real, toda eno od »špic« predstavlja lažji oziroma hitrejši igralec (Ronaldo, drugi je Benzema), ki žogo sprejema v praznem prostoru. Izbiro sistema tako ali tako narekuje kadrovski bazen, iz katerega črpa adute selektor, prav tako še nikogar ni premagal sistem, pač pa so bodisi zmagali bodisi izgubili le igralci. Tudi jutri bo vse odvisno le od enajsterice, ki bo začela tekmo s San Marinom.

Šele današnji trening v Lescah bo ponudil Katancu zadnjo informacijo o tem, katerih enajst je najbolj pripravljenih za obleganje gostujočih vrat (trening naj bi po prvotnih načrtih potekal v Kranju, vendar je tamkajšnje igrišče preveč razmočeno, op. p.). O nekaterih igralnih položajih tako ali tako ni dvoma, saj v nogometnih ekipah vladajo podobne zakonitosti timskega menedžmenta kot v primerljivo velikih podjetjih. Katanec je večkrat ponovil, da majica s številko ena pripada Samirju Handanoviću, da je učinkovitost napada odvisna od Milivoja Novakovića, da računa na kakšno potezo Kevina Kampla ...

Po videnem na Gorenjskem se je selektor odločil za igro z enim »centerforjem«, tokrat pa naj bi k Novakoviću postavil Josipa Iličića. Ali bi šlo za sistem 4-4-2 ali morda 4-2-3-1, ni bistveno, bolj šteje Katančeva namera, da bi z dodatnim mojstrom v enajsterici pospešil kroženje žoge okrog gostujočega zidu. Ne nazadnje je Iličić igral kot »lažni napadalec« na nekaterih nedavnih tekmah Fiorentine. Pri napadanju San Marina bodo sodelovali tudi drugi. Na desnem krilu deluje obetavno Valter Birsa, na drugi strani igrišča pa Andraž Kirm – »južnoafriška« krilna naveza torej. Iz osrčja zvezne vrste bi lahko poskušal delovati Kevin Kampl, na katerega je Katanec doslej računal predvsem na položaju tik za napadalcem. Ali bo čuval Kamplov hrbet ob njegovih pobegih Jasmin Kurtić ali nemara kdo drug (Aleš Mertelj, Rajko Rotman), bo znano v petek; na treningih je dobil največ priložnosti nogometaš Fiorentine. To pomeni, da bi krenilo nad goste najmanj pet ofenzivnih igralcev (Nova, Kiro, Jojo, Biki in Kampl).

Selektor naj ne bi preveč posegal v obrambni del reprezentančnega mehanizma. Ljubljančana Boštjan Cesar in Branko Ilić bosta sestavljala izkušeni štoperski par pred someščanom Handanovićem, na levi strani Katanec – po poškodbi Bojana Jokića – že tradicionalno najbolj zaupa Andražu Struni. Večjo kadrovsko dilemo naj bi imel selektor – vsaj navzven – na desnem boku, na katerem običajno igra Mišo Brečko. Kölnov kapetan je imel težave s stopalom, nekajkrat ga je na treningu zamenjal mariborski up Petar Stojanović. Brečko je kljub temu nared za igro.

Če bi poskušali napovedati začetno enajsterico, bi zmagal sistem igre 4-2-3-1: Handanović; Struna, Cesar, Ilić, Brečko; Kurtić, Kampl; Kirm, Iličić, Birsa; Novaković.