V Portu super dvoboj vratarjev: Iker proti Gigiju

Danes v ligi prvakov v Portu gostuje serijski italijanski prvak Juventus, spremljali pa bomo tudi dvoboj dveh izjemno izkušenih vratarjev. 

Objavljeno
21. februar 2017 20.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Pri 35 letih je Iker Casillas legenda lige prvakov. Portova št. 1 bo imela v nocojšnji prvi tekmi osmine finala na nasprotni strani še eno legendo, 39-letnega Gianluigija Buffona. Juventusov zadnji steber v obrambi ima v primerjavi z mlajšim kolegom prazen prostor v vitrini lovorik prav v najmočnejšem klubskem tekmovanju.

Casillas se je z Realom trikrat zavihtel na evropski vrh, Buffonu je dvakrat spodletel naskok nanj, drugič pred dvema letoma. Casillas, madridski otrok in eden od simbolov Reala, si je za postopno pot v upokojitev izbral Porto, Buffon, otrok Parme, že 16 let »trmoglavi« v »stari dami« in upa, da bo le dočakal trenutek, ko bo visoko dvignil najprestižnejši pokal.

»Vsak posameznik ve, kdaj napoči trenutek za odhod v drugo mesto, za nove izzive in za novo življenje,« se je Casillas dotaknil svojega novega obdobja, ki ga je na skrajnem zahodu Evrope začel slabo. Drugo sezono je že ujel svoj prepoznavni ritem, s katerim je poldrugo desetletje bil bitke za najboljšega vratarja prav z Buffonom.

In kdo v tej prestižni bitki zmaguje? »Kaj misliš, za mene si najboljši na svetu,« je Iker čivknil Gigiju. Ta je odgovoril jasno: »Ne izbiram. Midva sva najboljša!«

Iker in Gigi sta nesporna vratarska vladarja tretjega tisočletja, sedanjost na igrišču pa tudi ni sporna: Porto je v vlogi avtsajderja. Večnega predsednika Porta Pinta da Costo (na čelu kluba je že od leta 1982) ta vloga ne spravlja v slabo voljo.

»Juve je vrhunski, torej bo dvoboj velik izziv za nas. Ampak tudi Roma je bila favoritinja, na koncu smo jo odpravili s 3:0.«

Nemara in prav zato je Juventusovo vodilo pred nocojšnjim gostovanjem v Portu, da ne izziva nesreče. V spominu Torinčanov, kot opomin na morebiten napuh, je kalvarija domače ligaške tekmice iz večnega mesta v avgustovskih kvalifikacijah za ligo prvakov. Portugalski velikan, ki ima prav toliko zmagovalnih lovorik v pokalu prvakov kot Juventus, dve, ji je dal lekcijo, značilno za izkušene ekipe.

Nasprotnika iz stare garde tekmecev v ligi prvakov pa sta v tem desetletju vendarle na različnih »planetih«. Porto ima zgolj vlogo nekoga, ki lahko zmoti šampionski ritem, ne sodi pa v kategorijo favoritov za veliko zmagoslavje. V nasprotju z Juventusom, ki ga mnogi vidijo najmanj v finalu, če ne celo kot naslednika branilca naslova Real Madrida.

Juventus in njegov trener Massimiliano Allegri nista skrivala načrtov v tej sezoni. Vse kadrovske poteze in tudi taktične na igrišču so bile usmerjene, kako priti v Cardiff, kjer bo 3. junija zadnje dejanje 25. »Champions league«. Allegri je celo opustil s svojo priljubljeno taktično postavitev 3-5-2 in posegel po različici 4-2-3-1. Zanjo ima nogometaše največjega kalibra, ki morajo nocoj doseči le en cilj: zabiti vsaj gol. Za drugega, ne prejeti gola, so odgovorni Buffon in branilci. Toda na zanko in na morebitno pretirano samozavest je italijanski tabor opozoril športni direktor Porta, nekoč izjemni strelec Fernando Gomes.

»Juventus je močan, ampak mi želimo premagati vsakogar. Predvsem smo močnejši, kot smo bili januarja ali jeseni,« je bil odkrit Gomes. Samozavest je dvignil sijajen niz – Porto je letos že nanizal sedem ligaških zmag z razliko v golih 17:4.