V pričakovanju finala Barcelona - Santos

Na klubskem svetovnem nogometnem prvenstvu na Japonskem so na sporedu le še polfinalni dvoboji.

Objavljeno
13. december 2011 07.30
Posodobljeno
13. december 2011 07.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Ljubljana - Na klubskem svetovnem prvenstvu na Japonskem se jutri začenjajo polfinalni dvoboji, v katere sta vstopila še evropski in južnoameriški prvak Barcelona in Santos, tudi glavna favorita za vstop v finale, ki bo v nedeljo v Jokohami.

Santos se bo v sredo v prvem polfinalu pomeril z japonsko Kašivo, ki je v četrtfinalu po streljanju enajstmetrovk ugnala mehiški Monterrey (v uvodni tekmi za četrtfinale so Japonci ugnali novozelandski Auckland City), Barcelono pa v četrtek čaka polfinale proti katarskemu Al Saddu, ki je bil v četrtfinalu boljši od tunizijskega Esperancea. Monterrey in Esperance se bosta v sredo pomerila za končno peto mesto.

V finalu dvoboj zvezdnikov?

Tako Santos kot Barcelona sta v polfinalu velika favorita in ju praktično vsi pričakujejo v finalu. Ta bi bil tudi po okusu sladokuscev, ki bi si želeli videti dvoboj prvih zvezdnikov ekip - Neymarja na brazilski in Lionela Messija na španski strani.

»Barcelona je najboljši klub na svetu. Če bom dobil priložnost in igral proti njej, potem bom zelo vesel, a jo bom tudi skušal premagati,« pravi 19-letni brazilski zvezdnik, ki se je letos pogovarjal za prestop v Barcelono, a zaenkrat selitev še preložil.

Barcelona je favorit

Kljub nadarjenosti v brazilskem moštvu pa je katalonski velikan vseeno prvi favorit za končno zmago. »Svojim fantom dajem toliko prostega časa kot lahko, saj si želim, da so sproščeni. Nočemo, da bi jih prizadela utrujenost s prejšnjih tekem. Morajo biti osredotočeni, na Japonsko smo prišli postat svetovni prvaki,« je odločen trener Barce Pep Guardiola, čigar nogometaši so po sobotni zmagi na el clasicu zelo samozavestni in motivirani.

Katalonci že imajo grenki izkušnji z Brazilci v finalu tega tekmovanja, leta 2006 jih je z 1:0 porazil Internacional, leta 1992 pa Sao Paulo z 2:1. Barcelona bo sicer na klubskem SP (vključno z njegovim predhodnikom medcelinskim pokalom) nastopila četrtič (doslej ima eno zmago iz leta 2009 proti Estudiantesu), Santos pa tretjič. Prva nastopa in tudi prvi zmagi je dosegel že v precej oddaljenih letih 1962 in 1963, poroča STA.