V pričakovanju stožiškega strelskega rekorda

Danes tri tekme 15. kola v 1. SNL, jutri zadnja. Maribor gostuje v Krškem, Olimpija gosti zadnjeuvrščeno moštvo Ankaran Hrvatini.

Objavljeno
03. november 2017 21.53
(NK Ankaran Hrvatini), 17 ISSAH Abass (NK Olimpija), 20.8.2017, Dravograd [abass issah, nk olimpija, nk ankaran hrvatini, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nogometni konec tedna brez vznemirjenja. V 15. kolu 1. SNL je bila tekma kola včeraj v Celju, danes bodo še dvoboji v Novi Gorici, Kidričevem in Krškem. Jutrišnja tekma v Stožicah bo priložnost za Olimpijino rekordno zmago: gostila bo zadnjeuvrščeno moštvo Ankaran Hrvatini.

Nova Gorica
: Gorica – Triglav (sobota, sodnik Asmir Sagrković, 13): Goričani igrajo za jubilejne številke, za 250. prvoligaško zmago, za 1400. gol. Zmaga in gol ne bi smela biti ogrožena, razlika v kakovosti ni vidna le na lestvici, še večja je na igrišču, na katerem so se v tej sezoni Goričani in Kranjčani pomerili že trikrat, od tega dvakrat v pokalu. Vse tekme so dobili Primorci, ki si ob pričakovani četrti zmagi lahko popravijo tudi razliko v golih. Zanjo sta zadolžena najboljša strelca Rifet Kapić in Kyrian Nwabueze. Bošnjak v tej sezoni več zabija, kot podaja (6:1), kar ni po godu trenerja Mirana Srebrniča. Še prav ima, Kapićeva vloga na igrišču je, da povezuje igro in osrečuje soigralce. Golov se res ne bi branil, ampak bi bilo bolje, če bi bilo tudi podaj več.

Kidričevo: Aluminij – Domžale (Bojan Mertik, 15): Komaj so Kidričani zagledali luč na koncu predora (po zmagi v Celju), jo je Gorica že zatemnila. Današnji izziv je morda hujši, pa čeprav se je prvi dvoboj v Domžalah razpletel brez zmagovalca. Nestanovitnost Kidričanov je težava tudi za Domžalčane, ki so razočarali v derbiju z Mariborčani in nikakor ne morejo ujeti ritma, s katerim bi ustavili točkovni zaostanek za vodilnim dvojcem. A večjo skrb jim predstavljata Rudar in Gorica, saj z manj denarja in manjšim igralskim kadrom dosegata več. Agim Ibraimi je končno Domžalčan. Za strokovni štab je tudi velik adut, vendar ni malo tistih, ki v njem vidijo nekoga, ki bi lahko vnesel nemir, in ne mir v moštvo.

Krško: Krško – Maribor (Damir Skomina, 20.20): Vrnitev v domačo realnost bo za Mariborčane sila neprijetna. Če v Evropi lahko svojo skromno igralno podobo opravičujejo z denarnimi argumenti, za domačo ni opravičil. Vijolični manjko spektakularnosti in všečnosti sta posledica pragamatične in delovne filozofije športnega direktorja Zlatka Zahovića. Njegov argument bo vedno najmočnejši, dokler bodo uspehi na evropskem prizorišču. Ko jih ne bo več, bo treba vzgajati evropske igralce. Maribor pa jih ta trenutek premore zelo malo ali nič. Prva garnitura moštva, ki je pred tremi leti tekmovalo v mladinski LP, ni izvrgla prvokategornika. Tudi v letošnji mladinski zasedbi ni igralca s presežkom. Še najbolj zanimiv adut Martin Kramarić bolj ali manj brezglavo »leta gor in dol«. Njegov učinek v 1. SNL pa je en sam gol v 591 minutah. Premalo!

Ljubljana: Olimpija – Ankaran Hrvatini (nedelja, Roman Glažar, 16.50): Zeleno-belim privržencem se obeta tekma z goli in najvišja zmaga sezone. To so doslej dosegli Domžalčani, prav proti jutrišnjim ljubljanskim tekmecem Ankarančanom (6:0). Olimpija se je sicer v prvi tekmi v gosteh pošteno preznojila, da je strla avtsajderje, tokrat bi bilo vse drugo kot prepričljiva zmaga veliko razočaranje. Po poškodbah se vračata celo dva najmočnejša aduta v napadu, Issah Abass in Andrej Vombergar, medtem ko lahko Roka Kronavetra trener Igor Bišćan počasi že pripravlja za glavne spomladanske vloge. Njegovi projektili z razdalje bi bili dodana vrednost v predvidljivi Olimpijini igri.