V razgreti Turčiji ne čuti nobene grožnje

Slovenski branilec Nejc Skubic je prvič zaigral v članski reprezentanti.

Objavljeno
24. marec 2016 19.38
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Koper – Lahko se pohvali, da je že igral v ligi prvakov, čeprav zgolj eno tekmo. Po epizodni vlogi v Romuniji se je Nejc Skubic vrnil v slovensko ligo, kjer je kot nogometaš dozorel pri Domžalah. Igral je tako dobro, da je prejel mikavno ponudbo iz Turčije, postal je tudi članski reprezentant.

Proti Makedoniji je takoj pristal v začetni enajsterici in odigral vseh 93 minut. Selektor Srečko Katanec je pohvalil njegovo zavzetost, a hkrati med vrsticami namignil, da bi lahko Skubic ponudil še več, predvsem v igri v napadu. Kljub temu je Skubic ponosen na svoj reprezentančni krstni nastop. »To je bila pomembna zmaga, ki nam bo vlila samozavest na začetku prenove reprezentance,« je nasmejano povedal slovenski branilec. »Ko sem slišal Zdravljico, so mi šle kar kocine pokonci. Na začetku smo bili nervozni, toda potem smo mladi nogometaši videli, da ni nič strašnega. Pri reprezentanci je tudi manj težav z uigranostjo, saj za državni dres resnično igraš s srcem. Časa za dobro pripravo nismo imeli, toda do začetka kvalifikacij ga je še nekaj,« je rekel.

V zadnjih sezonah je bil Skubic med najboljšimi nogometaši v slovenski ligi, za mnoge celo najboljši. Čeprav je med zimskim prestopnim rokom zapustil Domžale in odšel v Turčijo k Konyasporu, ostaja z osmimi asistencam prvi podajalec slovenskega prvenstva v sezoni 2015/16. Prvi vpoklic v izbrano vrsto je prejel avgusta lani, a priložnosti na igrišču še ni dobil. Tokrat je bilo drugače, saj je prišel na reprezentančni zbor v dobri formi z izkušnjami iz močne turške lige. »Lagal bi, če bi rekel, da nisem pričakoval vpoklica v reprezentanco. Konkurenca na mojem igralnem položaju je sicer velika, zato si ne smem privoščiti napak, toda najbolj pomembno je, da naša reprezentanca osvaja točke,« se je razgovoril 26-letni slovenski branilec. Odkar je v Turčiji, je za Konyaspor odigral devet prvenstvenih in pet pokalnih tekem, enkrat se je vpisal tudi med strelce. Skubic je še toliko bolj vesel, ker dobre predstave kaže celotna ekipa. Konyaspor zaseda tretje mesto, ki vodi v evropsko ligo. Spredaj sta zgolj Bešiktaš in Fenerbahče. »V Turčiji sem presrečen. Imel sem sanjski začetek, saj mi je trener takoj ponudil priložnost, ki sem jo znal izkoristiti. Še toliko bolje je, ker tudi ekipa igra dobro. Zmagujemo in osvajamo točke, zato smo v boju za uvrstitev v evropska tekmovanja. To je naš cilj,« je povedal.

V turški ligi ima Skubic izvrsten poligon za piljenje obrambnih sposobnosti. Nasproti mu stojijo takšni zvezdniki, kot so Nani, Wesley Sneijder, Mario Gomez, Robin van Persie, Lukas Podolski … »Liga je zelo kvalitetna. Predvsem izstopa individualno znanje nogometašev, medtem ko je kolektivna igra malce slabša. Vrhunskih nogometašev je resnično veliko. Fenerbahče. Bešiktaš, Galatasaray … V teh klubih je mnogo zvezdnikov, precej jih je tudi v ostalih klubih. V Trabzonsporu je denimo Jose Bosingwa, v Sivassporu igra Cicinho, ki je bil v preteklosti pri madridskem Realu,« je razložil slovenski branilec. Toda največje spremembe ni doživel na igrišču, ampak na tribunah. »Tako bučnega navijanja res nisem pričakoval. A mi je všeč, saj v nogometu igramo zaradi navijačev. Kako temperamentni so turški navijači, je težko opisati za nekoga, ki tega še ni doživel,« je opisal dogajanje v turškem prvenstvu.

Skubic je v tujini prvič zaigral v Romuniji pri Otelul Galatiju leta 2011. Tam je zdržal pol leta, a je v tem času sodeloval med evropsko elito v ligi prvakov. En nastop je vpisal na tekmi proti Benfici, v isti skupini sta bila še Manchester United in Basel. »V Turčiji mi pretekla izkušnja iz Romunije ne pomaga toliko kot dejstvo, da sem zdaj starejši in izkušenejši. Po štirih letih sem postal bolj zrel, zato drugače razmišljam,« je rekel Skubic. Čeprav je bila Turčija v zadnjem času večkrat tarča terorističnih napadov, se slovenski branilec na razgretem območju počuti povsem varno. »Zaradi napetosti v Turčiji v našem klubu ne čutimo nobene grožnje. Ni me strah. Če ti je namenjeno, da boš umrl v terorističnem napadu, tega ne moreš spremeniti. S tem se niti ne ukvarjam,« je povsem miren.