V skupini z najstarejšim rivalstvom

Slovenci tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji z Angleži in Litovci.

Objavljeno
27. julij 2015 14.26
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Na svečani prireditvi v St. Peterburgu so predvčerajšnjim izžrebali kvalifikacijske skupine za nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki ga bo poleti 2018 gostila Rusija. Slovenska reprezentanca, ki na lestvici FIFA ta čas drži 49. mesto, se bo med 4. septembrom 2016 in 10. oktobrom 2017 po dvakrat pomerila z Anglijo (9.), Slovaško (19.), Škotsko (29.), Litvo (110.) in Malto (158.).

Glede na to, katere tekmece bi lahko dobili (v skupini A so, denimo, Nizozemska, Francija, Švedska, Bolgarija, Belorusija in Luksemburg), so lahko v našem taboru zelo zadovoljni z nasprotniki. Favoriti skupine F so vsekakor Angleži, proti katerim Slovenci še niso okusili slasti zmage. Z njimi so se izbranci Srečka Katanca dvakrat že spoprijeli tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Franciji in obakrat izgubili; v Londonu novembra lani z 1:3 in v Stožicah pred poldrugim mesecem z 2:3.

Slovenski nogometaši (še) nimajo niti skalpa Škotov, so se pa v dosedanjih treh tekmah z njimi dvakrat razšli z neodločenim izidom. Preostale reprezentance je naša izbrana vrsta že premagala; Slovaško obakrat v kvalifikacijah za SP leta 2010 v Južni Afriki (2:0 in 2:1), Litvo sredi lanskega oktobra v Vilniusu (2:0), Malta pa je pred leti padla že trikrat. Slovenija se bo v bitko za udeležbo na SP v Rusiji '18, na katerega se bodo iz Evrope ob gostiteljici (neposredno) uvrstile še vse prvouvrščene ekipe iz devetih skupin, najverjetneje podala z nekoliko pomlajeno četo in se lahko po mnenju poznavalcev s kančkom športne sreče vmeša v boj za drugo mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije.

Angleži se veselijo Škotov in obratno

V Angliji so razplet žreba prav tako pospremili z velikim zadovoljstvom, tamkajšnji ljubitelji nogometa pa se najbolj veselijo »derbijev« s Škotsko. »To bosta dvoboja, ki bosta še posebej pritegnila pozornost naših navijačev. Zagotovo bodo znova pripravili izjemno vzdušje, o katerem smo se lahko prepričali tudi na nedavnih prijateljskih srečanjih (Angleži so ju dobili s 3:2 v Wembleyju in 3:1 v Celtic Parku – op. p.). Verjamem, da se Škoti že veselijo 'revanše', veselimo pa se je tudi mi,« je po žrebu v St. Peterburgu, na katerem je še posebej bučen aplavz kajpak pripadel ruskemu predsedniku in »botru« prvenstva Vladimirju Putinu, izjavil selektor angleške izbrane vrste Roy Hodgson.

Ta je ob tem pripomnil, da bi rad nogometaše s tremi levi na prsih vodil tudi v kvalifikacijah za SP 2018. Pogodba z angleško zvezo mu bo namreč potekla po koncu kvalifikacij za EP 2016 in 67-letni strokovnjak iz Croydona južno od Londona ne skriva želje, da bi podaljšal sodelovanje z vodstvom FA. »Biti angleški selektor je izjemna čast. Temu se zlepa ne bi odrekel,« je poudaril Hodgson, ki je na najboljši poti, da svoje varovance popelje na turnir prihodnje leto v Franciji, saj Otočani v kvalifikacijski skupini E brez izgubljene točke prepričljivo vodijo pred Švico, Slovenijo, Estonijo, Litvo in San Marinom.

Hodgson: Žreb bi bil lahko tudi slabši

O preostalih tekmecih na poti v Rusijo še ni želel preveč govoriti, povedal je le, da bi bil lahko žreb tudi slabši. Kar zadeva medsebojna dvoboja, je podobno razmišljal tudi škotski selektor Gordon Strachan. »Iz zornega kota navijačev je to fantastičen žreb. To je najstarejše rivalstvo v nogometu (prvo tekmo sta moštvi odigrali že davnega leta 1872, razpletla pa se je z neodločenim izidom 0:0 – op. p.) in verjamem, da se obe strani najbolj veselita novih medsebojnih dvobojev,« je povedal 58-letni trener iz Edinburgha, ki je bil tudi drugače zadovoljen s »plesom kroglic« v St. Peterburgu.

»Vsekakor se je tokrat za nas izšlo bolje kot na prejšnjih dveh žrebanjih, na katerih smo dobili neverjetno težki skupini. Vendar pa je v tem trenutku težko govoriti o naših možnostih, do začetka kvalifikacij je še debelo leto, to je v nogometu zelo dolga doba in nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi v tem času,« je Strachan previden v napovedih.