V utrdbi Ljudski vrt prva bitka za zgodovino

Nogometaši Maribora drevi doma igrajo prvo tekmo 4. kola kvalifikacij za ligo prvakov.

Objavljeno
19. avgust 2014 16.48
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – Slovenski nogometni prvak je nared, da si po letu 1999 spet priigra uvrstitev v ligo prvakov. Pred podvigom mora Maribor po dveh tekmah preskočiti še najvišjo škotsko oviro: Celtic. Prvi britanski klub na evropskem nogometnem vrhu in eden od najstarejših na svetu z rojstno letnico 1888 bo drevi (20.45) v polnem Ljudskem vrtu spodbujalo 300 navijačev.

Poletja, ki bi ligo prvakov tako približal vijoličastim, še ni bilo. Niti pred petnajstimi leti, ko je moral Maribor pod taktirko Bojana Prašnikarja na trenerski klopi in zdajšnjega trenerja Anteja Šimundže v konici napada izločiti tako neugodna in močna tekmeca kot sta bila Genk (5:1, 0:3) in Lyon (1:0, 2:0).

»Z očetom sva bila na tribuni in sva spremljala mariborski pohod v ligo prvakov,« se je spominjal sanjskega poletja ob koncu minulega tisočletja drevi eden od največjih vijoličastih adutov Dare Vršič. »Škotska moštva nam ustrezajo. Maribor je v tem desetletju premagal Hibernians in Rangers. Pregovor pravi, da gre v tretje gre rado in nanj se lahko zanesemo. Potrebujem samo še delček sreče,« je še dodal plemeniti plejmejker z zmagovitimi zamislimi in natančno levo nogo.

»Ne morem primerjati tedanjega in zdajšnjega Maribora. Takrat sem bil igralec,« je Šimundža na hitro opravil s svetlimi trenutki vijoličastih in se temeljito usmeril v današnji večer, po katerem bi vrednost mariborskih delnic lahko poskočila za nekaj milijonov evrov. Najmanj 8,6 milijonov € bi kapnilo v blagajno, če bi v torek zvečer na Celtic Parku, ko bo povratna tekma, skupni zmagovalec postal slovenski prvak.

Pot do raja je oddaljena najmanj 180 minut. Maribor je v položaju, ko se v prvi tekmi lahko še taktično preigrava, izid 0:0 bi bil najboljši, če ne bi zmagal.

»Želim si, da bi izpeljali odlično tekmo in imeli kanček sreče,« so bile skromne želje 42-letnega Mariborčana na vijoličasti klopi, ki s svojo temeljitostjo nadaljuje tradicijo enega od svojih predhodnikov Darka Milaniča. »Priprave so bile temeljite, poznamo dobre in slabe plati tekmecev, analizirali smo posameznike, ekipo in nimamo poškodovanih igralcev,« je nizal in poudaril, da ga sodna bitka nesojene tekmice, poljske prvakinje Legie, ni ovirala pri pripravi.

»Visok poraz Celtica bi lahko uvrstili tudi v kategorijo nesrečnih okoliščin. Vse bi se lahko zasukalo drugače. V Varšavi je Celtic izgubil z desetimi igralci, dva gola je prejel v finišu ... Ne, izid 1:6 nas ni zavedel. Tudi mi smo v Celju gladko izgubili. Celtic je še vedno velikan, ki ima bogato in svetlo tradicijo, izjemne evropske izkušnje in vedno visoke športne cilje. Poteze in zamisli mladega trenerja morda še niso opazne vsem, vidne pa so. Celtic ima skandinavske obrise v načinu igre. Je agresiven, dinamičen, igralci šprintajo. Ne glede na vse, Celtic je velik klub in čisto vseeno je, kdo je trener,« je bil jedrnat drugi najboljši strelec Maribora v evropskih klubskih tekmovanjih. Pred Šimundžo je le Marcos Tavares, ki iz tekme v tekmo dviguje formo in bi lahko nocoj dobil priložnost pred Jeanom-Philippom Mendyjem v konici napada. Da bi lahko Mariborčani ustvarili premoč v igri po tleh in v posesti žoge. Drugih neznank o začetni enajsterici Šimundža tako rekoč nima, potem ko sta dvoboja z Maccabijem iz Tel Aviva Agima Ibraimija dokončno porinila v vlogo drugega napadalca. Nemara Maribor še ni imel tako lepe priložnosti za naskok na LP. Za njim je večletni načrten razvoj, v katerem si je nabiral evropske izkušnje. Naposled je v zadnjem kvalifikacijskem kolu dočakal tudi tekmeca, ki ima vidno krivuljo nazadovanja. Ni več le v vlogi avstajderja, morda je kar favorit.

»Ne, to bi bila utopija in razmišljanja, da smo zdaj favoriti, bi bila nerealna. Celtic je resda izgubil Rangers, a je še vedno velikan. Res pa je, da mi napredujemo iz leta v leto in smo v Evropi igrali že precej odličnih tekem,« se je Šimundža kot hudič križa otepal vloge favoritov in zatrdil: »Pripravljeni smo za vse scenarije, ampak načrte bom najprej razkril svojim fantom.«