V večnem mestu si manejo roke, prihaja diamant

Bošnjaški napadalec Edin Džeko se bo po bundesligi in premier league preizkusil še v serie A, oblekel bo majico Rome.

Objavljeno
08. avgust 2015 20.58
Bosnia Greece Wcup Soccer
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Edin Džeko že sezono ali dve ni več nogometni diamant, kot so ga poimenovali njegovi bošnjaški rojaki, a še vedno ima sloves enega najboljših evropskih napadalcev. Po štirih letih v Manchestru pri Cityju bo 29-letni Sarajevčan kariero poskušal oživeti v večnem mestu pri Romi, kjer so prepričani, da so dobili dragoceno okrepitev.

Bo v dresu Rome pokazal, da je bil pri Cityju preveč zapostavljen, ali pa je vendarle njegovo najboljše obdobje že minilo? To je vprašanje, ki si ga postavljajo številni častilci 193 cm visokega napadalca s prefinjenim občutkom za gole, a zelo »slabokrvnega«. Džeko je tip igralca, ki na igrišču ne kaže prevelike zagnanosti in lakote po golih. Zdi se, da je zanj vse lahko, da je tudi boj za glavno vlogo samo lažja oblika dela in ne vsakodnevno »krvavenje«, ki so mu, na primer, kos južnoameriški nogometaši.

Džekovo slovo iz »arabskega« kluba je najbrž močno povezano tudi z njegovim statusom in močnim južnoameriškim lobijem, ki ima povsod, kjer je številčno dobro zastopan, zelo velik vpliv. V Cityju je bil Džeko odpisan v trenutku, ko so drug za drugim začeli prihajati Južnoameričani, s trenerjem, Čilencem Manuelom Pellegrinijem, na čelu. Ob odličnem Argentincu Sergiu Agüeru pa tudi ni imel veliko možnosti. Tudi Črnogorec Stevan Jovetić je uvidel, da se v Cityju »Balkanci« ne morejo meriti z Južnoameričani, in odšel k Interju.

Statistika južnoameriški vpliv potrjuje. Pod taktirko Roberta Mancinija je bil Džeko najučinkovitejši napadalec, pod Pellegrinijevo trenersko paličico je prejšnjo sezono začinil z vsega šestimi goli v 32 tekmah. V 21 tekmah je imel status rezervista. Džeko je v 130 tekmah v premier league dal 50 golov, največ v šampionski (2013/14), ko je dosegel 16 zadetkov. Takrat je trener že bil Pellegrini. Pri Manciniju je v dveh sezonah dal 28 golov. Skupaj je za City igral 189 tekem in dosegel 72 golov.

Pomenljiv prihod Wilfrieda Bonyja, napadalca s Slonokoščene obale, ki je bil Pellegrinijev izbor, je Džeku že januarja dal sporočilo, naj si poišče nov klub. Za Bonyja, sicer le dve leti mlajšega od Bošnjaka, je City plačal kar 40 milijonov evrov odškodnine. Poletni rekordni 63 milijonov evrov vreden nakup Raheema Sterlinga pa je le še potrdil Džekov odhod.

V Rimu je Džeka z veseljem pričakal rojak Miralem Pjanić. »Dobili smo napadalca svetovne klase z zelo velikim občutkom za gol,« je plejmejker in eden od ključnih Rominih mož navijačem predstavil okrepitev. In ni bil samo Pjanić poln sladkih besed o Džeku, tudi drugi rimski asi z legendarnim Francescom Tottijem so hvalili napadalca, kakršnega je Roma v zadnjih sezonah zelo pogrešala. Tako rekoč vse od upokojitve slovnega Argentinca Gabriela Batistute za Romo ni igral napadalec takšnega slovesa in profila.

»Ne potrebujem prepričevanja. Prepričan sem, da nam bo njegova vrhunska kakovost pomagala,« je dejal Totti. Njegove ocene pa so v Rimu enakovredne zakonom. Nekdanji selektor Jugoslavije in eden od najbolj cenjenih strokovnjakov z Balkana Ivica Osim pa je pred leti dejal, da je Džeko najboljši napadalec z Balkana.