V volilnih kabinah brez fotoaparatov in telefonov

Evropejci v bitki za novega predsednika Fife podpirajo princa Alija, ki zahteva odlog petkovih volitev.

Objavljeno
23. februar 2016 19.18
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – V zadnjih dneh pred petkovimi volitvami novega predsednika Svetovne nogometne zveze (FIFA) se kar vrstijo (ne)pričakovani dogodki, povezani s peterico kandidatov za naslednika Seppa Blatterja. To je razumljivo, pojutrišnjem naj bi bil na mizi najprestižnejši položaj v svetovni nogometni družini.

V zadnjih dneh je stopil v ospredje jordanski princ Ali, na volitvah lanskega maja kandidat Evrope. Predsednik jordanske zveze je od FIFA zahteval pregledno oddajanje volilnih lističev, da bi onemogočili pritiske na 209 delegatov. Volitve bi po njegovem ostale tajne, le odpravili bi kabine, v katerih se je možno skriti pred okolico in »fotografirati glasovnice« kot dokaz o »pravilnem« glasovanju posameznikov. Etična komisija FIFA je zavrnila Alijevo zahtevo, zato je slednji sprožil postopek na Mednarodnem sodišču za šport (CAS), v katerem zahteva preložitev volitev, dokler se ne zagotovi ustrezna preglednost oddajanja lističev. CAS bo svojo odločitev sporočil do jutri, FIFA pa je že sporočila, da v volilnih kabinah ne bo dovoljeno imeti fotoaparatov, prenosnih telefonov in drugih naprav za fotografiranje.

Ali 29 %, Champagne 25 %, Infantino 21 % ... Salman 5 %

Omenjeni »ping-pong« je kar dobro razvnel strasti med peterico kandidatov (Gianni Infantino, Salman Al-Khalifa, Tokyo Sexwale, Jerome Champagne in Ali Hussein). Tudi Francoz Champagne je dal pripombe na obstoječi volilni sistem in njegovo implementacijo v praksi. Nekdanji pomočnik generalnega sekretarja FIFA zahteva umik opazovalcev evropske (UEFA) in azijske (AFC) nogometne zveze, saj bi ti po njegovem lobirali za Giannija Infantina in bahrajnskega šejka Salmana kot absolutna favorita predsedniških volitev.

Olje na ogenj so prilili rezultati obsežne ankete specializiranega portala NewFifaNow (Nova Fifa zdaj), v kateri so udeleženci (N = 16.500) namenili največ glasov Aliju (28,6 %), sledijo Champagne (24,6), Infantino (20,8), Sexwale (5,3) in šejk Salman (4,9). Zanimivo, kar 54,1 odstotka anketirancev je bilo iz držav članic UEFA, torej držav Evrope ...

Odgovori na vprašanje, »kdo bo po vašem mnenju dobil predsedniško bitko«, so bili drugačni in bližje realnosti, če upoštevamo znana dejstva iz volilne kampanje, toda še vedno je bil v ospredju jordanski princ. Po mnenju anketirancev bo slavil zmago Ali (32,8 %), tik za njim pa sta se razvrstila Infantino (30,5) in šejk Salman (24,6), ki uživata (javno) podporo skoraj polovico članic FIFA (vsak).

Infantino začel v Egiptu, končal v Južni Afriki

Peterica kandidatov v dneh pred volitvami resda išče še zadnje morebitne glasove podpore. Azijski kandidat šejk Salman je od ponedeljka že v Zürichu, kjer bo pojutrišnjem kongres FIFA (začetek 9.30). »Prejel sem močno podporo, zato sem optimističen,« je sporočil. Kandidat UEFA Gianni Infantino je začel volilno kampanjo v Kairu v Egiptu, končal pa jo je v ponedeljek v južnoafriškem mestu Cape Town. Tam si je v družbi kandidata Tokya Sexwala ogledal otok Robben Island, na katerem je bil Sexwale nekoč zaprt skupaj z Nelsonom Mandelo.