FIFA: Valckeju 12 let prepovedi delovanja v nogometu

Tudi generalni sekretar Mendarodne nogometne zveze Jerome Valcke je dobil kazen za vpletenost v korupcijski škandal.

Objavljeno
12. februar 2016 18.27
Š. Ro.
Š. Ro.

Zürich - Potem ko je bil dolgo desna roka predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Seppa Blatterja, je tudi Jerome Valcke, dobil kazen zaradi vpletenosti v korupcijski škandal na vrhu krovne nogometne organizacije. Etična komisija Fife mu je zaradi nepravilnosti pri poslovanju izrekla 12-letno prepoved delovanja v nogometu. Poleg tega bo moral Valcke poravnati še globo v višini 100.000 švicarskih frankov.

»Med preiskavo so se pojavili sumi še dodatnih kaznivih dejanj, med drugim zlorabe potnih stroškov in pravilnikov, uničevanja dokazov ter primerov sporne prodaje televizijskih pravic, «je 12-letno kazen Valckeju s sporočilom za javnost pojasnila zveza Fifa. Kazen je ostrejša, kot so jo predlagali preiskovalci njegovega primera, ki so zahtevali devet let prepovedi delovanja.

Valckejeva pot navzdol se je začela 17. septembra lani, ko so ga suspendirali, ker je domnevno pomagal prodajati vstopnice za svetovno prvenstvo 2014 na črnem trgu. Pred mesecem dni pa so suspenz spremenili v odpoved delovnega razmerja.