Pod žarometom: Valter Birsa

Birsa je v majici Chieva očitno ujel življenjsko formo in raven igre

Objavljeno
08. oktober 2015 20.46
Valter Birsa,slovemski reprezentant v nogometu,Ljubljana Slovenija 31.08.2015 [Šport,nogomet]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Najbolj intrigantno vprašanje v nogometu je znano že 111 let: kdo bo zabil gol in odločil zmagovalca? Tako je bilo nekoč, enako je danes. Tudi drevi bo zanimivo opazovati, kateri Katančev adut bo načel mrežo litovskega rezervnega vratarja – morda Berić na podoben način kot v Ljudskem vrtu, morda Birsa s prostega strela, morda Cesar z glavo, morda kdo drug, četudi z roko.

Medtem ko je strelca zmagovitega gola zelo težko napovedati, je veliko lažje določiti igralca, ki premore v nogah največ dinamita. Valter Birsa je v majici Chieva očitno ujel življenjsko formo in raven igre, podobno ravni izpred šestih let, ko so Kekovi fantje po vrsti zmleli Poljsko, Slovaško in Rusijo.

Chievo je ena od uspešnic te sezone italijanskega prvenstva, številni na »škornju« so poskušali odkriti razloge za tako dobre igre kluba, ki vendarle sodi med manjše in mlajše v serie A. Naključje, sreča, ugoden razpored in še kaj bi se našlo med neposrečenimi odgovori na zastavljeno vprašanje. Chievo se je vendarle že meril z Juventusom, Laziem in Interjem.

Bolj konkreten je bil Chievov trener Rolando Maran. »Tekmeca se lotimo že na njegovi polovici. Višje ko mu odvzameš žogo, manj moraš preteči do njegovih vrat,« je ocenil Maran in izpostavil prav Birso: »Model igre 4-4-2 smo spremenili v sistem 4-3-1-2 prav zaradi Valterja. Ker stojimo višje, mu privarčujemo dovolj moči, da lahko vso tekmo uspešno igra na 'desetki', ki mu daleč najbolj ustreza.«

Tudi Srečko Katanec je poslal Birso na položaj za obema napadalcema, na katerem se resda izmenjuje z Josipom Iličićem. Ko gre prvi na »desetko«, gre drugi na desno krilo in obratno. Nekoč, z napadalcem tipa Dedić in zveznim igralcem tipa Koren, je »Biki« blestel predvsem na krilu, zdaj je zaživel tik ob napadalcu.

Če bi sodili po učinku v zadnjih tekmah in videnem na treningih, bi lahko tudi ljubljanski navijači – tako kot nazadnje štajerski – dočakali kakšen gol po akciji slovenskega Ronaldinha.

Birsa je namreč v zadnjih dneh tako natančno izvajal proste strele in bil tako natančen tudi med igro, da noben okvir vrat v Stožicah ni okrašen s pajčevino.

Da je 29-letni Šempetrčan ujel pravo formo, nam je včeraj potrdil tudi Katanec. »Drži, res izstopa.«

Nogomet je seveda kolektivni šport, kar je poudaril tudi Biki. Ni pomembno, kdo ga bo dal, šteje le zmaga nad drevišnjim tekmecem.