Vampir zabil zadnji žebelj

Urugvajski napadalec pri Barceloni Luis Suarez je v finalu lige prvakov v Berlinu dosegel zmagoviti gol.

Objavljeno
08. junij 2015 15.52
M. H., šport
M. H., šport
Spektakularni finale lige prvakov je navrgel kopico junakov. Xavija Hernandeza, ki je vzel slovo od Barcelone s 25. osvojeno lovoriko, Andresa Iniesto in Lionela Messija, ki nista zatresla tekmečeve mreže, a so se v njunih nogah začele domala vse nevarne akcije Kataloncev, Luisa Enriqueja, ki je že v prvi sezoni na klopi »blaugrane« s trojčkom ponovil dosežek neponovljivega Pepa Guardiole. A čast in slava za gol, ki je odločil evopskega klubskega prvaka, sta pripadli Luisu Suarezu.

Za navijače Barcelone je bil prizor iz 68. minute sanjski. Messi si je, kot zna le on, priigral dovolj prostora za strel, izjemni Gianluigi Buffon je žogo odbil, a ravno tja, kjer je nanjo prežal nogometaš številnih vzdevkov (Luisito, Lucho, zajec, vampir, kanibal, pistolero, plenilec, Sir gol …) in enega izrazitega »poklica«. Suarez je kot vsak prvovrstni srednji napadalec na igrišču zato, da je na pravem mestu ob pravem času in žogo zabije v mrežo. To je storil tudi v berlinskem finalu, kjer so ljubitelji »calcia«, še posebej tisti, ki stiskajo pesti za Juventus, doživeli novo nočno moro, v kateri je nastopala dobro znana »pošast«. Italijanski mediji so bili te dni polni spominov na 24. junija 2014, ko je 28-letni Urugvajec na tekmi prvega dela SP v Braziliji branilcu naših zahodnih sosedov in torinske »stare dame« Giorgiu Chielliniju zasadil zobe v ramo. To je bil del kalvarije azzurrov, ki so po golu Diega Godina končali mundial. Chiellinija zaradi poškodbe to pot ni bilo na igrišču, zato pa je bil Suarezova žrtev legendarni vratar belo-črnih. »Suarezov Urugvaj je Buffonu odvzel sanje, da bi osvojil drugi naslov svetovnega prvaka, Suarezova Barcelona pa je razblinila njegovo upanje, da bi bil tudi evropski klubski prvak. Juventus se bo pobral, Buffon stežka. Luis nam tokrat ni zasadil zoba, ampak je z golom zabil zadnjo žebljo v Juventusovo krsto,« so slikovito zapisali v rimski Repubblici.

V Kataloniji kajpak ne oporekajo Urugvajčevi smrtonosnosti v tekmečevem kazenskem prostoru. Barcelona je, četudi v začetku sezone zaradi štirimesečne prepovedi nastopanja ni mogla računati nanj, z njim dobila, kar je potrebovala – golgeterja za trenutke, ko Messi sam ne najde poti do gola. S Suarezom oziroma trizobim napadom MSN (Messi-Suarez-Neymar) je spet postala neustavljiva. In čeprav je bil Urugvajec v tej trojici – skupaj je dosegla 122 golov – najmanj učinkovit (Messi 58, Neymar 39, Suarez 25), je svoje delo najbolje opravljal, ko je bilo to najbolj potrebno. V ligi prvakov je na 10 tekmah 7-krat zatresel mrežo. Manchester Cityju je v osmini finala zabil dva gola, enaka usoda je v četrtfinalu doletela PSG. V izločilnih dvobojih se le v polfinalu proti Bayernu ni vpisal med strelce, so pa bili kar trije goli sad njegove zadnje podaje. Za nameček je odločilni gol zabil v 28. kolu španskega prvenstva, ko je bila Barcelona z 2:1 boljša od madridskega Reala, pri katerem so tedaj že opustili upanje na osvojitev naslova prvaka.

Privrženci Barcelone so ga zato hitro vzeli za svojega, za priljubljenost pa skrbi tudi z izbranimi besedami na račun delodajalca in soigralcev. »Ta naslov prvaka je nekaj neverjetnega, o tem sem sanjal. Vedno moraš najprej trpeti, da osvojiš takšno lovoriko. Po izenačenju je Juventus še bolj pritisnil, si priigral nekaj priložnosti, a mi smo imeli igralce, ki so lahko naredili razliko. Najboljše pri tej ekipi je tovarištvo, skromnost, delavnost in pripravljenost, da se žrtvujemo drug za drugega. Predvsem pa smo enotni že od začetka sezone. Šli smo iz tekme na tekmo, korak za korakom in dosegli smo vse cilje,« je med slavjem v Berlinu povedal Suarez, ki se je dobro znašel v ekipi številnih zvezdnikov. Sodeč po tem, kako ga je orisal Barcelonin branilec Gerard Pique, se v njegovem primeru nasprotja privlačijo: »Ni takšen kot drugi naši igralci, nima enakega sloga. Poglejte Xavija ali Iniesto, kako nežna sta z žogo, Suarez pa se bori z njo, udriha po njej kot po sovražniku, ampak tudi to očitno dobro deluje.«