Van Gaal hoče še peto zmago

V evropski ligi angleški debri med Liverpoolom in Manchester Unitedom: lovorika odpira vrata lige prvakov.

Objavljeno
09. marec 2016 19.33
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Liverpool – Redko se dogodi, da je tekma evropske lige deležna celo več pozornosti kot obračuni v ligi prvakov, toda v primeru Liverpoola in Manchester Uniteda je že tako. Angleški derbi ima dolgoletno tradicijo, moštvi sta osvajali domače in mednarodne lovorike, dvoboj na izpadanje pa ima še toliko več draži.

Trener Manchester Uniteda Louis van Gaal je že dolgo tarča kritik, toda ko govor nanese na rivalstvo z Liverpoolom, lahko vsi pred njim zgolj snamejo klobuk. Nizozemski trener je na klopi rdečih vragov slavil na prav vseh štirih medsebojnih obračunih, od tega tudi dvakrat v gosteh na štadionu Anfield. Nazadnje januarja letos, ko je edini gol zabil Wayne Rooney. »Zagotovo bo težko zmagati še petič zapored, toda takšen je naš načrt,« je povedal van Gaal.

Čeprav Liverpool in United spadata med največje angleške klube, ki so v zadnjem desetletju zaznamovali ligo prvakov, se v mednarodnih tekmovanjih še nista pomerila. Lahko bi se sicer v finalu lige prvakov leta 2008, a je Liverpool izgubil v polfinalu proti Chelseaju.

Oba kluba se letos borita v angleškem prvenstvu za uvrstitev v ligo prvakov (United zaseda šesto mesto, Liverpool sedmo), toda vstopnico za evropsko elito prinaša tudi zmaga v evropski ligi. Motivacija bo zato še toliko večja.

Evropska liga, osmina finala (prve tekme)

Borussia Dortmund - Tottenham (19)

Basel - Sevilla (19)

Šahtar Donjeck - Anderlecht (19)

Fenerbahče - Braga (19)

Villarreal - Bayer Leverkusen (21.05)

Athletic Bilbao - Valencia (21.05)

Sparta Praga - Lazio (21.05)

Liverpool - Manchester United (21.05)