Van Gaal odhaja v pokoj

Nizozemski nogometni trener Louis van Gaal zapušča nogomet zaradi družinskih razlogov.

Objavljeno
17. januar 2017 22.57
SOCCER-NETHERLANDS-VANGAAL
Š. Ro.
Š. Ro.

Den Haag - Legendarni nizozemski nogometni strokovnjak Louis van Gaal se bo po več kot treh desetletjih delovanja v nogometu upokojil. To je 65-letni trener povedal za nizozemski časnik De Telegraaf in kot vzrok navedel družinske razloge.

»Mislim, da se ne bom več vrnil na delo,« je dejal Van Gaal in zatrdil, da je potegnil črto pod njegovo trenersko kariero.

»Železni tulipan« je sicer lanskem slovesu od Manchester Uniteda še prejemal številne ponudbe za delo, vključno s triletno pogodbo enega klubov z Vzhoda, ki mu je ponudil 50 milijonov evrov za tri leta dela. »Lahko bi podpisal. Toda še vedno sem tu. Veliko se je zgodilo v moji družini, treba se je bilo soočiti z dejstvi,« je povedal van Gaal, ki ga je prizadela družinska tragedija, ko je mož ene njegovih hčerk nenadoma umrl, poroča De Telegraaf.

Ko se je lani maja poslovil z Old Trafforda je še razmišljal o naslednji službi. »Dejal sem, da bom končal, a nisem. Toda zdaj se ne bom več vrnil k trenerskemu delu,« je poudaril Van Gaal, ki je v ponedeljek v Haagu dobil nagrado za življenjsko delo. »Pravzaprav sem se želel posloviti že po svetovnem prvenstvu 2014. Nato pa je sledil klic iz Anglije. To je lepa dežela, v kateri do takrat še nisem delal,« je pojasnil Nizozemec in dodal, da je bila osvojitev pokala FA z rdečimi vragi njegov največji dosežek v karieri.

Van Gaal je v trenerski karieri deloval pri Alkmaarju, Ajaxu (z njim je osvojil ligo prvakov), Barceloni, Bayernu in Unitedu, dvakrat pa je bil tudi selektor Nizozemske. Na vprašanje, ali je uresničil vse svoje sanje, pa je dejal: »Dosegel sem vse. Ne bi se rad hvalil, kje vse sem delal in katere klube sem vodil. Veliko več ne bi mogel doseči.«