Vanoli odprl vrata za Elsnerja

Predsednik Milan Mandarić je včeraj razrešil trenerja, ki je prinesel državni naslov.

Objavljeno
01. september 2016 02.10
Trener Domžalčanov Luka Elsner in njegovi igralci na tekmi tretjega kroga kvalifikacij evropske lige, med Domžalami in West Ham Unitedom. Ljubljana, Slovenija 28.julija 2016. [nogomet,nogometaši,NK Domžale,West Ham United,trenerji,Elsner Luka]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Od 22. aprila do 31. avgusta je Rodolfo Vanoli vodil Olimpijo. Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je včeraj razrešil 53-letnega Italijana, toda njegovega naslednika še ni našel. Znan naj bi bil do konca tedna, prišel pa naj bi iz slovenskega okolja.

»Trener bo Slovenec,« je razkril športni direktor Nenad Protega in pojasnil odločitev o prekinitvi sodelovanja z Italijanom. »Ni bilo zaupanja med trenerjem in moštvom.«

»Škoda, da se je tako hitro podrlo vse skupaj,« je dejal Vanoli. Izpolnil je obljubo, ki jo je dal ob ustoličenju, češ da bo naredil vse, da bi se vpisal v zgodovino kluba. Po 21 letih je Olimpijo popeljal do naslova državnega prvaka, prve evropske ovire v kvalifikacijah za ligo prvakov Trenčina zaradi gola manj v gosteh (3:4, 3:2) ni preskočil, v državnem prvenstvu je izgubil vsega tri tekme, dve v tej sezoni (statistika v SNL je 8 zmag, 3 porazi, 1 neodločen izid) in zapustil prvaka, ki je ta čas na 2. mestu. Devet od desetih trenerjev v SNL bi ob takšni statistiki veljalo najmanj za glavnega kandidata za selektorja Slovenije, toda Lombardijec ni izpolnjeval ene pomembne zahteve: moštvo pod njegovo taktirko ni igralo atraktivno.

Predsednik Mandarić se je doslej vselej odzval, ko je povlekel ključne poteze. Tudi ta, da je Vanolija odstavil, je bila njegova, kdo mu je pri tem svetoval in pomagal, pa je, ko gre za Olimpijo, stalnica: svetovalcev je vedno (pre)več.

Mandarić nima sreče s trenerji. V dobrem letu bo po Marijanu Pušniku, Marku Nikoliću in Vanoliju izbral že četrtega ali pa potrdil prvega, ki ga bo izbral športni direktor Protega. Znano je, da se Ljubljančan in Vanoli nista zbližala po njegovem junijskem ustoličenju in da tudi novinci niso bili trenerjev izbor. Toda vseh igralcev tudi športni direktor ni izbral. Protega pa vendarle ni »rovaril« proti trenerju, se pa ni trudil, da bi preprečil »dvorne igre«, v katere se je vpletlo nekaj vplivnih igralcev, ki jim ni ustrezalo Vanolijevo vztrajanje na sistemu igre 3-5-2. Da z Italijanom ni prihodnosti, so dali vedeti tudi v pogovoru s predsednikom, predvsem pa na igrišču: proti Rudarju in Kopru so ob domačih porazih »nastopali«, vmes proti Domžalam v gosteh pa atraktivno igrali in zabijali. Skratka, Vanoli je bil Mandarićev projekt, ki ga je predsednik tudi zaključil z bogato odpravnino – približno 250.000 €.

Kdo bo izbral novega trenerja, bo odgovorilo na vprašanje, kakšna sploh je vloga športnega direktorja pri Olimpiji. Prejšnji Ranko Stojić, ki ga je še pred koncem minulega prvenstva odpustil Mandarić, zdaj pa je prvi selektor v Kopru, je imel v šampionski misiji nemara celo najpomembnejšo vlogo. Njegov naslednik Protega še ni imel priložnosti, da bi razkril svojo vizijo in jo poskušal uveljaviti prek izbire igralcev ali trenerja. Toda vizija, s kom, kako in zakaj, je bila v minuli sezoni tudi Mandarićeva slabost. Domala vse, kar se je dogajalo, je bila posledica naključij. Da je prvenstvo začel z napadalcem Pušnikom, nadaljeval s previdnežem Nikolićem, končal pa z »bunkerašem« in zbiralcem lovorik Vanolijem.

Pogovori z morebitnimi trenerji so se zvrstili eden za drugim. Tujci so odpadali, seznam se je skrčil le na dve, tri imena – Luko Elsnerja, Primoža Gliho in Slavišo Stojanovića. Glavni favorit pa je samo eden – Elsner. Domžalskega trenerja favorizira tudi Protega in če bi prepričal še Mandarića, potem bi dobil polni mandat za oblikovanje moštva po svoji meri. Ta pa mora biti v skladu z zahtevami navijačev, ki od Olimpije pričakujejo spektakularne igre in gole, ne le zmag.