Večer čustev in razburjenja brez zmagovalca

Remi (1:1) Maribora in Olimpije v uvodnem derbiju sezone pred 11.000 gledalci. Gostitelje razjezil razveljavljeni gol.

Objavljeno
09. avgust 2016 01.21
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Maribor – Uvodni derbi nove sezone med Mariborom in Olimpijo se je v polnem Ljudskem vrtu razpletel brez zmagovalca. Dvoboj je bil že tradicionalno razburljiv, na trenutke tudi dinamičen, po popolnem 4. kolu pa so Ljubljančani tako ostali na vrhu lestvice.

Resda so še mnogi med obiskovalci tekem na počitnicah, a za vijolično mesto pod Pohorjem ni dvoma – ko napoči čas za največji nogometni derbi v deželi, so tribune Ljudskega vrta polne, utrip ob Dravi pa že več ur pred tekmo prav prazničen. In tako je bilo tudi včeraj, ko je armada vijoličnih navijačev dihala za zmago v uvodnem derbiju sezone in tako skok na vrh lestvice, približno 600 privržencev branlicev šampionske lovorike pa je upalo, da se bo zeleno-bela zasedba prvič pod vodstvom Rodolfa Vanolija veselila zmage v najbolj prestižni predstavi slovenske nogometne scene. Nazadnje, maja v Stožicah, so tri točke osvojili Štajerci, gol odločitve je v izdihljajih tekme zabil Marcos Tavares, najbolj priljubljenega Brazilca v severovzhodni Slovenije včeraj ni bilo v Milaničevi udarni enajsterici.

A tudi brez tega spretnega in za občinstvo v Ljudskem vrtu sploh nedotakljivega junaka je Maribor pristopil tekmi odločno. Olimpijina čvrsta obrambna postavitev po znanih načelih italijanske nogometne strategije nikakor ni bila presenetljiva, a njeni privrženci so pogrešali več ustvarjalnosti. Včerajšnja podoba iz 1. polčasa je bila daleč od šampionske!

Tako je na krilih domače množice, ki je štadion še bolj napolnila kot pred dnevi proti škotskim tekmecem, Maribor letel, po nekaj obetavnih uvodnih akcijah pa je završalo v 18. minuti. Z izjemno natančnostjo je Erik Janža podal žogo v loku do Milivoja Novakovića, ki je kot nekoč v bundesligi velemojstrsko zabil gol za vodstvo.

Bo zdaj sledil ljubljanski odgovor? Še dolgo ga ni bilo, kajti z izjemo občasnih prebliskov je bilo pri Olimpiji preveč statičnosti, pristop za derbi je bil v uvodnem polčasu v domačih vrstah na krepko višji ravni. Med gosti je bil opaznejši po posameznih poskusih le Miha Zajc, pri povratniku Roku Kronavetru je bilo vidno, da še nima dinamita, tudi Velikonjev delež je bil v preteklosti na slovenskih zelenicah že učinkovitejši.

Maribor je bil sprva bližje vodstvu z 2:0 kot pa Olimpija izenačenju. Okrog vrat Aleksandra Šelige se je zakuhalo v 33. minuti, žoga je plesala po črti, gola vseeno ni bilo. Domače občinstvo pa se ga je, a le za hip, razveselilo takoj ob začetku 2. polčasa.

Sintayehu Sallalich, sinoči najboljši pri domačem moštvu, je kot blisk švignil skozi tekmečevo postavitev po levi napadalni strani, se že prikazal v kazenskem prostoru, podal pred Omoregieja, nakar je sledil trenutek, ki je dodobra vznemiril Ljudski vrt: slednji je soigralcu vrnil podajo, ta jo je zabil v prazno mrežo. A kranjski sodnik Kajtazović gola ni priznal, ker je bil pri prvi podaji Sallalich za tekmečevim vratarjem v ofsajdu. Razprav ob nenavadnem trenutku je bilo precej, ostalo pa je pri rezultatu 1:0. Sledilo je še nekaj domačih poskusov, a nato so le zadihali tudi branilci naslova. Kirm in Zajc sta napovedala živahnejšo predstavo, slednji je izenačil po natančnem strelu z glavo. Tudi Jasmin Handanović, nazadnje mariborski junak za zmago proti Škotom, tokrat ni mogel preprečiti izenačenja. In pri tem je ostalo do konca. Derbi je napovedal očitno novo vročo sezono.