Večni derbi: izjemni Šporar rešil ljubljansko točko v Stožicah

Olimpija in Maribor sta se na večnem derbiju v Stožicah razšla z neodločenim izidom 2:2. Šporar zabil dva gola.

Objavljeno
21. november 2015 11.35
Posodobljeno
21. november 2015 18.30
Nogomet Olimpija Maribor
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Večni derbi v Stožicah med Olimpijo in Mariborom je upravičil svoj sloves in postregel z izjemno zanimivo ter napeto nogometno predstavo. Po vodstvu gostov z 2:0 je zmaje rešil kdo drug kot fantastični Andraž Šporar, ki je z dvema goloma rešil ljubljansko točko.

Razprodane Stožice je že v 7. minuti tekme utišal nekdanji napadalec Celja Gregor Bajde, ki je izkoristil lepo podajo nekdanjega zmaja Dareta Vršiča. Še hujši udarec je domačim zadal Ljubljančan Petar Stojanović, ki je v 21. minuti z izjemnim zadetkom povišal na 2:0. A Olimpija ima Andraža Šporarja. Napadalca, ki je v tej sezoni Prve lige Telekom Slovenije zabil že 17 zadetkov. Svojega prvega nocojšnjega je z volejem zabil v 26. minuti, drugega pa v 92. minuti, ko je poskrbel za končni remi.

V gostujočem taboru so bili po tekmi zelo slabe volje. Jezila jih je zlasti izključitev Stojanovića, ki mu je glavni sodnik Davor Drečnik pokazal drugi rumeni karton po štartu nad Ezekielom Hentyjem v 65. minuti. »Zadovoljen sem s tekmo, ki je ponudila vse. Hrabra, resna prvenstvena tekma, pravi derbi. Čestitke tudi Olimpiji, ki ima nekaj posameznikov, ki delajo razliko. Mislim pa, da je tekmo odločila sodniška odločitev, ko so izključili Petra Stojanovića. Imate dobre sodnike, najboljše v Evropi, a tak rdeči karton, ko niti peti sodnik ni ničesar videl, kar je sporočil tudi glavnemu, pa je sporno, sploh za derbi. Mislim, da bi morali govoriti o Gregorju Bajdetu, Jean-Philippu Mendyju, Andražu Šporarju, ne pa o sodnikih na taki tekmi,« je po tekmi povedal trener gostov Krunoslav Jurčić.

Bolj zadovoljen je bil domači strateg Marijan Pušnik, ki je bil nad celotno kuliso ob derbiju navdušen: »Lep derbi. Rezultat pa ... Vsake oči imajo svojega slikarja. Čestitke mojim fantom, so dobro igrali, kdo si je bolj zaslužil, o tem ne bom govoril. Moje moštvo je imelo več priložnosti. Bila pa je tekma na ravni lige, bilo je veliko ljudi, borbena igra, skratka lep dogodek je za nami.«

Razlika med večnima tekmecema na vrhu lestvice 1. SNL ostaja sedem točk v korist Ljubljančanov. Zmaje že v sredo čaka domača tekma s Krko, Maribor pa bo isti dan gostil Gorico.

Vijolice zgodaj šokirale zmaje

Kljub slabemu vremenu se je tekma ob izjemni kulisi v Stožicah začela v visokem tempu. Prvo priložnost so si v uvodnih minutah pripravili domačini, po podaji s kota Mihe Zajca je bil nekoliko prekratek Ezekiel Henty. A tudi gostje so bili podjetni, kar so na najboljši možen način demonstrirali v 7. minuti tekme, ko so utišali številne domače navijače in povedli. Za predložek z desne strani se je odločil nekdanji zmaj Dare Vršič, ki je našel utekajočega Gregorja Bajdeta, bivši član Celja pa je hladnokrvno premagal Aleksadra Šeligo.

Šokirani Ljubljančani so gostom tudi v naslednjih minutah dopustili prevlado na terenu, nato pa so se počasi le začeli prebujati. Nevarni so bili zlasti v 12. minuti, ko je dobro prodiral Henty, a meril premalo natančno. Pet minut kasneje je z močnim strelom od daleč poskusil Alves, podobno kot nekaj minut prej na drugi strani Filipović. V obeh primerih pa sta dobro posredovala oba vratarja.

Precej bolj vroče je bilo pred ljubljanskimi vrati v 20. minuti tekme, ko so gostje kot po tekočem traku streljali proti golu Šelige, a je bil ljubljanski blok vselej na mestu. Nikogar pa ni bilo v bloku v 20. minuti, ko je Petar Stojanović najprej preigral Alvesa nato pa z neubranljivim strelom z dobrih dvajsetih metrov premagal ljubljanskega vratarja.

Zmajem ni šlo prav nič po načrtih, v 24. minuti se je sam pred Handanovićem denimo znašel Henty, a je mariborski čuvaj mreže odlično posredoval. Nato pa je za eksplozijo na tribunah poskrbel kdo drug kot Andraž Šporar. Prvi strelec slovenske lige je po podaji s kota in odbiti žogi mariborske obrambe sprožil z volejem, prava bomba pa je končala za hrbtom Handanovića.

Po obetavni akciji Mihe Zajca, ki je v 34. minuti po samostojnem prodoru meril previsoko, so do nove izjemne priložnosti prišli Štajerci. Pred ljubljanskim kazenskim prostorom se je odlično znašel Mendy, ki je z iznajdljivo potezo našel Vršiča, ta pa je z bližine meril premalo natančno. Gostje so zahtevali tudi enajstmetrovko, a je piščalka Davorja Drečnika ostala nema.

Domači so odgovorili v 40. minuti, ko je z roba kazenskega prostora prek gola streljal branilec Matic Fink, na drugi strani pa je že v sodnikovem podaljšku s prostega strela s slabih 30 metrov srečo poizkusi Ibraimi.

V prvih 45 minutah tekme smo gledali izjemno všečno nogometno predstavo, v kateri so bili za odtenek nevarnejši gostje. Skupno smo videli kar 13 strelov v okvir enega ali drugega gola (razmerje 7:6 za Olimpijo), od tega tudi tri gole.

Šporar odrešil Olimpijo

Zmaji so bili pred drugim polčasom odločeni, da pridejo do izenačujočega zadetka. Blizu so bili že kar v prvem napadu, ko je z roba kazenskega prostora udaril Zajc, a je Handanović odlično posredoval. Dve minuti kasneje se je sam pred Šeligo, resda povsem ob golavt liniji, znašel Mendy in zadel zgolj zunanji del mreže.

Gledalci na tribunah so komajda zadihali, že je bilo nevarno na drugi strani. Prekršek nad Hentyjem je na robu kazenskega prostora zakrivil Abel Gigli, prosti strel pa je izvedel Alves. Vse skupaj je izvedel izjemno, a mu je veselje preprečila vratnica. Handanović je obstal kot vkopan, žoga pa je za njegovim hrbtom skorajda po golovi črti odpotovala v golavt.

Pritisk Olimpije se je nadaljeval in v 52. minuti je po levi strani krenil Šporar. V sredini je iskal Zajca, a primorskega vezista ni uspel poiskati. Uvodne četrt ure nadaljevanja je pripadlo zmajem, ki so vztrajno kombinirali na sredini igrišča in držali posest žoge. Gostje so se osredotočai zlasti na protinapade, iz katerih pa so bili precej nevarni.

Vijoličastim je taktične načrte nekoliko pokvaril strelec drugega gola gostov Stojanović, ki je po štartu nad Hentyjem prejel drugi rumeni karton. Ljubljančan v dresu Maribora se z odločitvijo Drečnika ni mogel nikakor sprijazniti, vendar mu to ni prav nič pomagalo. Trener gostov Kruno Jurčić je moral reagirati in namesto Vršiča v igro poslati Aleša Mejača.

Gostov igralski deficit sprva ni pretirano oviral. Po predložku Ibraimija s prostega strela je Mendy v 73. minuti zadel le prečko, potem ko je bil Šeliga daleč od žoge. Ljubljančani so v zadnjih petnajstih minutah goste vseeno uspeli stisniti na svojo polovico in občasno zagroziti gostujoči obrambi. V 76. minuti je s približno dvajsetih metrov udaril Rok Kronaveter, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, njegov strel pa je zletel mimo desne vratnice Handanovića.

Izkušeni vratar je moral dvakrat posredovati tudi tri minute kasneje. Najprej ga je z razdalje preizkusil Zajc, za njim še Mimoun, ki je poizkusil še v 86. minuti, a streljal mimo. Za njim je iz ugodnega položaja slabo zadel žogo Kronaveter, v 89. minuti pa je eno zadnjih priložnosti na današnji tekmi zapravil Zajc. Primorski vezist je v mariborskem kazenskem prostoru streljal iz obrata, vendar meril previsoko.

Napet zaključek tekme je vendarle pripadel Ljubljančanom. Junak je bil kdo drug kot Andraž Šporar, ki je v 92. minuti z izjemno močnim strelom z roba kazenskega prostora zadel za izenačenje na 2:2, s takšnim izidom pa se je napet in zanimiv derbi tudi končal.

Prva liga Telekom Slovenije, zaostala tekma 15. kola:

Olimpija - Maribor 2:2 (1:2)
Šporar 26., 92.; Bajde 7., Stojanović 21.

Postavi

Olimpija: Šeliga; Fink (Čale80.), Mitrović, Kelhar, Klinar; Matić, Alves (Kronaveter 57.), Zajc; Henty, Ontivero, Šporar.

Maribor: Handanović; Viler, Šuler, Gigli, Stojanović; Ibraimi (Sallalich 90.), Filipović, Kabha; Bajde, Vršič (Mejač 70.), Mendy (Tavares 78.).

18. kolo:

Luka Koper - Zavrč 3:1 (1:0)

Stadion Bonifika, gledalcev 250, sodniki: Bukovec (Lendava), Ul, Šinkovec (oba Maribor).

Strelci: 1:0 Vekić (4.), 2:0 Štulac (59.), 2:1 Golubar (67.), 3:1 Štulac (82.).

Luka Koper: Kahlina, Andrejašič, Vekić (od 85. Posavac), Radujko, Štulac, Dedić (od 92. Maslić), Pavić, Memolla, Hadžić, Štromajer, Gabrič (od 72. Anđelković).

Zavrč: Picak, Rogač, Riera (od 46. Golubar), Glavica, Matjašič (od 69. Muslimović), Antić, Datković, Pihler, Novoselec (od 46. Petrovič), Batrović, Kokorović.

Rumeni kartoni: Pavić, Andrejašič, Dedić, Radujko, Hadžić; Riera, Datković, Petrovič.

Krško - Domžale odpovedano

Lestvica:

1. Olimpija 17 12 3 2 47:12 39
2. Maribor 17 9 5 3 37:18 32
3. Domžale 17 8 5 4 25:13 29
4. Gorica 17 9 1 7 27:26 28
5. Zavrč 18 7 5 6 19:19 26
6. Luka Koper 18 5 4 9 23:28 19
7. Rudar 17 4 6 7 16:26 18
8. Krka 17 4 6 7 13:24 18
9. Krško 17 3 5 9 8:28 14
10. Celje 17 2 6 9 12:33 12