Velenjčan je najtrdnejši vijolični steber

Komaj 22-letni velenjski nogometaš Denis Šme o uveljavitvi v Mariboru in o Aberdeenu.

Objavljeno
27. julij 2016 01.53
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Vijolični so odlično začeli sezono in si v nekaj tekmah povrnili zaupanje navijačev. V delnem pomlajevanju so prepoznali obetavno prihodnost in eden od simbolov prihodnosti Maribora je 22-letni Velenjčan Denis Šme. V jutrišnji prvi tekmi 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo v Aberdeenu bo eden od stebrov vijolične obrambe.

V dobrem letu dni ste okusili padce in vzpone ter pridobili izkušnje, ki jih večina igralcev ne dobi v celotni karieri. Po bridki koprski izkušnji ste se soočili še z mariborsko krizo, a ste iz nje izšli kot veliki zmagovalec.

Tako pestrega leta si nisem predstavljal niti v sanjah. In samo hvaležen sem lahko, kako se je vse razpletlo, čeprav sem imel veliko sreče v nesreči drugih. Toda priložnost, ki se mi je ponudila pri Mariboru, sem zgrabil z vsemi okončinami. Z Rodrigom Defendijem sva se spomladi ujela, zaradi česar sem dobil zalet za novo sezono, ki jo zaznamuje tudi pomlajevanje. Mislim, da Maribor piše novo poglavje, ki ga je začel graditi na porazu.

To drži, toda strokovnjaki bi dejali, da tudi na čvrsti obrambi. Na igri, ki ni tako privlačna za navijače, a prinaša stabilnost in samozavest, kajne?

Ni velikih skrivnosti, pri čvrsti in organizirani obrambi se začenja ustvarjanje igre. Trener Darko Milanič to dobro ve, pri čemer je na podlagi spomladanskih izkušenj, ko smo prejemali poceni gole, poletne priprave v glavnem usmeril v utrjevanje obrambe. Iz nje izhajajo naši načrti in splošna filozofija.

V Mariboru ste se po ležernem primorskem življenjskem ritmu hitro prilagodili na štajerskega, bolj tekmovalnega in zahtevnega. Očitno ni bilo težko?

Saj to je moje domače okolje, vendarle sem Štajerec, čeprav priznam, da mi je prijala tudi Primorska. Ni se bilo težko navaditi na tamkajšnji življenjski slog, ker sem imel ob sebi tudi Prekmurca Mitjo Lotriča in Prleka Mateja Pučka. Skupaj smo pred leti prišli v Koper. Seveda je Maribor veliko bolj profesionalno in tekmovalno okolje, kar je čutiti ob porazih. Pritisk navijačev je precej večji.

Nekaj je slovenska liga, drugo pa Evropa. Na obeh vam gre kot po maslu.

Na vsak način se tekmovanji razlikujeta, a v pristopu ni razlik. V obeh moramo biti maksimalno zbrani in profesionalni, v Evropi pa taktično še veliko bolj spretni in preračunljivi. Ne moremo si privoščiti, da bi lepoto igre postavljali pred rezultat. Tega tekmeci v Evropi preprosto ne dopuščajo. Če bi poskušali biti bolj všečni, bi takoj dobili po prstih.

Aberdeen je povsem drugačen tekmec, kot je bil Levski. Glede na mariborske izkušnje s škotskimi klubi v tem desetletju bolj ugoden nasprotnik ne bi mogel biti. Koliko ste že spoznali škotskega podprvaka?

Do nedelje je bila misel o Aberdeenu prepovedana. V ponedeljek smo se začeli posvečati spoznavanju tekmecev tako, da smo si doma preko računalnika pogledali Aberdeenova dvoboja z latvijskim moštvom Ventspils. Še več podrobnosti nam je trener razkril sinoči, danes in jutri bomo Aberdeen spoznali do obisti.

Kaj vam je še posebej padlo v oči?

Stereotip o tipično otoškem načinu igre za Aberdeen drži kot pribit. Obrambno linijo treh branilcev sestavljalo pravi hrusti, visoki 190 cm in težki 90 kg. So pravi »dedci«, takšen, kot je v konici napada tipično otoški napadalec. Na bočnih položajih sta hitronoga in nizke rasti klasična »vingerja«. Neustavljivo dirjata gor in dol ter sta v nasprotju s trendi krilna igralca, ki igrata na položajih igralne noge. Levičar igra na levem boku, desničar na desnem. Vztrajata z igro po globini in s številnimi predložki. Dva gola od štirih je Aberdeen proti Ventspilsu zabil iz prekinitev, kar potrjuje, da je v tem delu igre nadvse nevaren.

Kakšne so prednosti Maribora?

Pomembno je, da se bomo čim prej navadili na trdo, moško igro. Prepričan sem, da bo »pokalo« na vse strani. Če bomo kos »fiziki«, bomo lažje uveljavili našo prednost. To je kombinatorika. Ranljivi so v igri po tleh. A ključ do uspeha je le gol ali dva v gosteh. Že en bi bil velik kapital za povratno tekmo. Braniti se znamo, smo organizirani in kompaktni, v napadu pa imamo malenkost več težav z učinkovitostjo.