Velikan se odlično znajde med malimi

Nogometaš Gylfi Sigurdsson še naprej blestil v islandski reprezentanci, v klubu pa ima težave.

Objavljeno
13. oktober 2017 17.59
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Nekdanji selektor Islandije Šved Lars Lagerbäck je o Gylfiju Sigurdssonu dejal, da je najboljši moštveni igralec na svetu. Po svoje je razkril bistvo uspeha najmanjše reprezentance, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo v nogometu. Izkušeni strokovnjak je želel poudariti, da ima Islandija odlične posameznike, 
a z moštvenim duhom.

Gylfi je nogometaš s presežniki, toda za islandske nogometne privržence je le eden med najboljšimi. Čeprav se izogibajo izpostavljanju posameznikov in njihovih vlog v zgodbi o uspehu, ni mogoče spregledati, da je 28-letni zvezni igralec Evertona najdražji Islandec. Klub iz Liverpoola je na zahtevo trenerja Ronalda Koemana poleti Swanseaju zanj plačal kar 50 milijonov evrov.

Sigurdssonov igralni položaj je napadalni zvezni igralec. Kar pomeni, da je dober strelec in podajalec. V islandski reprezentanci je najboljši strelec tega rodu in za najboljšim strelcem na večni lestvici Eidurjem Gudjohnsenom zaostaja za 8 golov – 18:26. Toda tudi 186 cm visokem igralcu s prefinjeno desnico ne gre vse kot po maslu, pri Evertonu se že slišijo kritike in pomisleki, da so kupili mačka v žaklju. Kar so res pregrobe besede, ne nazadnje je Sigurdsson iz valižanskega Swanseaja prišel kot njegov najboljši igralec zadnjih dveh sezon in z dvema prestižnima naslovoma najboljšega strelca in podajalca v zgodovini kluba v premier league. Koemann, vodstvo kluba in navijači so upravičeno pričakovali več, za zdaj so od njega dobili sila malo ali nič. Gola še ni zabil, zmogel je samo dve asistenci za veliko priložnost v šestih tekmah premier league. Ostaja le mojstrovina iz Splita, ko je s 40 metrov lobal Hajdukovega vratarja in preprečil – izenačil je na 1:1 – morebitno Evertonovo blamažo v Dalmaciji v kvalifikacijah za evropsko ligo. Za primerjavo, minulo sezono pri Swanseaju je zaokrožil z devetimi ligaškimi goli in trinajstimi podajami. Slabši je tudi v drugih statističnih kazalcih, od strelov do običajnih podaj do zadnjih  podaj za velike priložnosti. Toda v zadnjih treh sezonah je s 26 asistencami zaostal le za Cescom Fabregasom (37), Mesutom Özilom (33), Christianom Eriksenom (32) in Kevinom De Bruynejem (27). Odkar je prvič zaigral v premier league pa je najboljši izvajalec prostih strelov – zabil je 7 golov.

Mar je samo igralec za male klube, se sprašujejo Evertonovi privrženci. Prav mogoče, Gylfi je doslej blestel pri Readingu, pri katerem je leta 2005 začel angleško zgodbo, pa pri nemškem Hoffenheimu in tudi v prvem obdobju pri Swanseaju. Vselej je bil med najboljšimi, kar ga je pripeljalo tudi v Tottenham. A se v zahtevni konkurenci v londonskemu moštvu ni najbolje znašel in se je leta 2014 vrnil v Wales.

do ... do...??»Gylfi je eden od najboljših igralcev na njegovem igralnem položaju v premier league. Toda naša težava ni on, še vedno namreč nimamo klasičnega napadalca s št. 9,« je njegov skromni učinek zagovarjal Koeman, ki bi ga prav slab Islandčev izkupiček utegnil stati službe pri Evertonu.

Toda Sigurdsson ima še veliko kredita in tudi zaščitnika v Angliji cenjenega strokovnjaka Lagerbäcka, ki je z Islandijo senzacionalno izločil Anglijo v osmini finala evropskega prvenstva v Franciji.

»Veste, zakaj ga obožujem in zakaj je eden najboljših? Ker je taktično dovršen nogometaš, ker je tudi takrat, ko moštvo napada, vrhunski obrambni igralec. Hoče nenehno igrati, telesno je vedno odlično pripravljen. Ima vrhunski značaj in je izjemen profesionalec na igrišču in zunaj njega,« je svojega nekdanjega varovanca povzdignil v nebesa Šved in iz zornega kota islandskih navijačev se ni zmotil v ničemer.