Velikanski dolgovi Kopra, Šimundža novi trener Aluminija

Dolg FC Luka Koper znaša 1,9 milijona evrov, največ dolgujejo poslovnežu Milanu Mandariću. Bo Luka Koper ostala sponzor?

Objavljeno
11. junij 2013 17.33
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Koper - Nad nogometnim klubom Luka Koper se zgrinjajo črni oblaki. Vodstvo kluba je danes tudi uradno potrdilo, da njihovo dolgovi znašajo kar 1,9 milijona evrov, a bo člansko moštvo 17. junija kljub temu začelo s pripravami na novo sezono. S pripravami so v ponedeljek začeli tudi pri ljubljanski Olimpiji, medtem ko bo novi trener Maribora Ante Čačić svoje varovance na prvem treningu vodil v sredo.

Danes so pred predstavnike sedme sile stopili direktor FC Luka Koper Valter Valenčič, predsednik v odstopu Andrej Poljšak in tiskovni predstavnik Dean Jelačin ter razjasnili nekaj podrobnosti okoli težkega finančnega položaja. Pojasnili so, da ima klub sklenjene pogodbe z 13 igralci, v novi sezoni naj bi proračun znašal med 700.000 in 800.000 evrov.

Največja težava so finance

Ker trenutno ni zagotovil podjetja Luka Koper za nadaljevanje sponzorstva in sam ne more zagotoviti sponzorskih sredstev, predsednik Poljšak odstopa s položaja, saj pravi, da ne more zagotoviti tega denarja. Za finance v klubu zadolženi podpredsednik Ante Guberac je že odstopil.

V roku 30 dni od včerajšnjega dne bo klub sklical skupščino, vmes pa bo Poljšak še opravljal funkcijo predsednika. Do skupščine bo delovala komisija, ki jo bodo sestavljali predstavniki nadzornega sveta Sebastjan Šik, Saša Starčevič in Damir Ban ter preostali član uprave Bojan Babič. Vodil jo bo direktor kluba Valter Valenčič. Ti bodo nadaljevali pogovore z upniki - Milanom Mandarićem, podjetjem Grafist, ki je sicer v lasti Anteja Guberca, in drugimi.

Največ dolgujejo Mandariću

Dolg Kopra sicer znaša 1.900.000 evrov (1.300.000 do Mandarića, 300.000 do Grafista, ostalo znaša še 300.000). Mandarić bo te dni prišel v Koper, v katero smer se bo zasukala koprska barka, pa bo pokazal čas.

Pogovori bodo potekali tudi z Mestno občino Koper, Nogometno zvezo Slovenije, Luko Koper ... Poljšak je navedel, da so v klubu odprti za tiste ljudi, ki bi želeli prevzeti klub. Težava tega pa je tudi, ker ob morebitnem zlomu skupaj s člani izpadejo v najnižji rang tudi mlajše ekipe.

Šimundža nov izziv našel pri Aluminiju

Vodstvo Aluminija se je odločilo za menjavo na trenerskem mestu, saj so z Edinom Osmanovićem sporazumno prekinili sodelovanje in na njegovo mesto imenovali Anteja Šimundžo. 41-letni Mariborčan je nazadnje sedel na klopi Mure 05, pred tem pa je deloval tudi kot pomočnik trenerja pri Celju in Muri.

Vidmar ostaja v Domžalah

Mrežo Domžal bo tudi v prihodnje branil 26-letnio Nejc Vidmar, ki je podpisal novo pogodbo do poletja 2016. »V lanski sezoni je bil kljub poškodbi, ko ga je več kot odlično nadomestil mladi Gregor Zabret, eden ključnih mož naše ekipe in je med najbolj zaslužnimi, da se lahko pohvalimo z najboljšo obrambo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Vidno napreduje iz leta v leto in počasi prihaja v prava vratarska leta, ko bo lahko pokazal najboljše predstave,« je ob podpisu pogodbe dejal športni direktor kluba Matej Oražem.