Veliki derbi tudi za vračilo dolga navijačem

V današnji prvi četrtfinalni tekmi pokala NZS Olimpija brez Andreja Vombergarja, Maribor pa Martina Milca.

Objavljeno
10. november 2017 23.38
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Ne bliža se še konec sveta, a današnja prva četrtfinalna tekma pokala Nogometne zveze Slovenije med Olimpijo in Mariborom v Stožicah bo zarisala prvi šampionski obris. Ne izgubiti, ne prejeti gola in vsaj enega zabiti je želja v obeh taborih, ki ju hitro čakata še dva derbija: najprej ligaški (17. t. m.), nato še povratni pokalni (29. t. m.).

Olimpija ima manj kadrovskih težav kot Maribor. Olimpija ni utrujena, Maribor tekmuje na treh frontah. Olimpija je prva v državnem prvenstvu, Maribor ima enako število točk. To je del izhodišč pred drugim derbijem v sezoni, potem ko je bil prvi v prvenstvu slab in brez golov. Oboji so bili veliki dolžniki, navijači, če jih še želijo videvati v razprodanih Stožicah in Ljudskem vrtu, si zaslužijo veliko več od previdne Olimpijo in taktično kulturnega Maribora.

Od pričakovanj pa v realnost. Olimpija bo igrala brez kolikor toliko spodobnega srednjega napadalca Andreja Vombergarja. Hrvaški veteran Leon Benko v odsotnosti argentinskega Slovenca ni pokazal veliko in je dolžnik, ki pa lahko izbruhne. Tako kot je spomladi v polfinalu pokala NZS, ko je zabil oba gola za zmago z 2:1 in trasiral pot proti finalu. Na drugih igralnih položajih ima trener Igor Bišćan tako rekoč sladke skrbi. Za vsakega se potegujeta po dva igralca. Lahko računa tudi za vijolične branilce najbolj nepredvidljivega in prehitrega Issaha Abassa, pa tudi mojstra prostih strelov in začetnega junaka sezone Gorana Brkića.

Vzdušje v moštvu je na visoki ravni, malodušja, ker mnogi ne igrajo toliko, kot bi si želeli, ni videti.

»Takšnih tekem si želimo in dočakali smo jo. Veselim se je in škoda, da niso vse takšne. Naša želja je, da ne prejmemo gola in da se uvrstimo v polfinale,« je pogled v tekmo in končni razplet usmeril Olimpijin avstrijski Srb Stefan Savić, ki je ligaški derbi izkusil le za dobrih 20 minut, saj se je še uvajal v SNL in moštvo. Po njem je postal eden od najvidnejših igralcev. Otrok Olimpije Nik Kapun je Ljubljančan z največ derbiji v nogah. Mariborčane je že premagoval, jim delil lekcije in tudi zabil gol. Odigral je tudi odlične in spektakularne dvoboje, toda tudi slabe.

»Res smo v prvem derbiju oboji pokazali premalo, bili zaspani, toda pokalna tekma je nekaj drugega. Oboji želimo pričakati povratno tekmo s prednostjo. Maribor že vrsto let igra po znanih načelih. Paziti bomo morali na nasprotne napade,« je povedal eden od najbolj standardnih mož v Bišćanovi filozofiji, v kateri ni veliko nepredvidljivih potez in ukrepanj. Morda je prav taktična predvidljivost prednost avtomatiziranega vijoličnega stroja in sistema, v katerem se junaki izmenjujejo iz tekme v tekmo. Trener Darko Milanič se ne izogiba težavam, a poudarja, da je tekma prišla v ugodnem trenutku. Najbolj bo pogrešal Martina Milca, ki se je pridružil že prej poškodovanima Luki Zahoviću in Denisu Šmeju. Zaradi reprezentančnih tekem bodo manjkali Martin Kramarič, Valon Ahmedi, Ora Inbron.

»Ustaljeni ritem se je razbil, ampak zato smo imeli dovolj časa za počitek, za zdravljenje poškodovanih in za temeljito pripravo,« je poudaril Izolan, ki si ne beli las z Olimpijo.

»Ko smo odigrali prvi derbi po uvrstitvi v ligo prvakov, nas Olimpija ni stisnila. Je bolj zanesljiva, kot je bila. Zaveda se, da imamo kakovost. Verjamem, da bomo odigrali solidno tekmo in izkoristili našo formo,« je ocenil Milanič. V vratih trener ne bo spreminjal pokalne formule, nesporno št. 1 Jasmina Handanovića bo zamenjal Matko Obradović. Milanič ima na voljo še vedno dovolj kakovostno »dolgo klop«, da zeleno-belim postavi po robu enajsterico, ki ima za seboj na desetine najtežjih evropskih tekem. Eden od močnih adutov je Prekmurec Damijan Bohar, za katerega je Olimpija ena od najbolj rednih strank. Zabil ji je že štiri gole.

»V tekmah na izpadanje imamo bogate izkušnje, čeprav se nam pomladna ni izšla po načrtih. Na lahek način smo zapravili vodstvo, a smo se tudi nekaj naučili,« je hitronogi Bohar zavrnil možnost ponovitve pomladnega scenarija.