Veliki Milan naj bi izbral Valterja Birso

Danes štart italijanskega prvenstva, v katerem se slovenskim reprezentantom obeta najvidnejša sezona doslej.

Objavljeno
23. avgust 2013 17.01
G. N., šport
G. N., šport
Milano - Valter Birsa je bil včeraj del nogometnega blišča. V javnosti je močno odjeknila vest, da je bil naš reprezentant del dogovora o menjavi igralcev na zvezi Milan-Genoa. Da bo šel Birsa k Milanu, Malijec Bakayako Traore pa h Genoi. Selitve 26-letnega Šempetrčana v lombardijsko metropolo kluba uradno še nista potrdila.

Adriano Galliani, podpredsednik sedemkratnega evropskega in osemnajstkratnega italijanskega prvaka Milana, ter Enrico Preziosi, predsednik Genoe (devetkrat najboljša v Italiji), sta imela glavno besedo pri kadrovskih potezah moštev in pri (ne)presenetljivem dogovoru. Molk klubov je sprožil vrsto ugibanj, hkrati naj bi pozno popoldne vse zapletla še ponudba grškega prvaka Olympiakosa, ki si je zaželel Malijca.

Podrobnosti prestopa sicer še niso bile znane, a kaže, da je Birsa na papirju res član Milana. Prek družbenega omrežja twitter naj bi se oglasil njegov zastopnik Alberto Maria Fontana in zatrdil, da je Birsa član Milana in da ni bil posojen Brescii. Z menjavo igralcev naj bi se strinjala tudi oba trenerja, Milanov Massimiliano Allegri in Genoin Fabio Liverani.

Birsa je z Genoo pred dvema letoma sklenil štiriletno pogodbo z letno plačo okrog milijona evrov. Ker eden od najbolj nadarjenih slovenskih nogometašev ni izpolnil pričakovanj, je postal neprijetno breme za klub, ki ima tudi precej dolgov. V minuli sezoni je najboljši nogometaš Slovenije na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki '10 igral za Torino in v 17-ih nastopih dosegel dva gola.

Ne glede na to, kje bo Birsa nadaljeval kariero, je razplet delno razveselil tudi Srečka Katanca. Na začetku naslednjega tedna bo slovenski selektor razkril seznam igralcev za kvalifikacijski tekmi za SP z Albanijo (6. septembra v Ljubljani) in s Ciprom (10. septembra v Nikoziji). Od njegovih italijanskih kandidatov na prvi tekmi z Albanijo zaradi rumenih kartonov ne bo kapetana Boštjana Cesarja.

Slovenski nogometaši, ki bodo igrali v najmočnejši italijanski ligi, so še: Samir Handanović (Inter), Josip Iličić (Fiorentina), Rene Krhin (Bologna), Boštjan Cesar in Dejan Lazarević (oba Chievo) ter Jasmin Kurtić (Sassuolo). V 2. ligi (serie B) pa so: Enej Jelenić (Padova), Luka Kranjc (Cesena), Armin Bačinović, Siniša Anđelković in Aljaž Struna (vsi Palermo).

Juventus brez tekmeca

Že nocoj bo lov na ubranitev lovorike v Genovi pri Sampdorii začel tudi Juventus. Črno-beli iz Torina bodo naskakovali 30. uradni naslov in 32. priigranega na igrišču. Dva jim je Italijanska nogometna zveza vzela zaradi nameščanja izidov. Po napovedih Juventus nima resnega tekmeca, tako da bi bilo vse razen njegove končne zmage presenečenje. »Stara dama« se je pod taktirko trenerja Antonia Conteja vrnila med najboljše v Evropi in z Argentincem Carlosom Tevezom storila še en korak k največjim evropskim tekmecem. Doma bi jo resno lahko izzval le Napoli, ki je bil tudi v minuli sezoni glavni tekmec. Moštvo izpod Vezuva se je krepko spremenilo. Po odhodu Walterja Mazzarrija na klop Interja, ki naj bi bil nekoliko bolj konkurenčen kot v minuli sezoni, je vajeti moštva prevzel sloviti Španec Rafael Benitez. Prihod bivšega trenerja Valencie, Liverpoola, Interja in nazadnje Chelseaja je sprožil pravi val selitev špansko govorečih igralcev: iz madridskega Reala so prišli Jose Callejon, Raul Albiol in Gonzalo Higuain, iz Liverpoola pa vratar Pepe Reina. K moštvu PSG je za 63 milijonov € odšel Urugvajec Edinson Cavani, najboljši strelec zadnjih let v serie A. Iz ozadja je boj za vrh odkrito napovedala še Fiorentina, ki je z nakupoma Maria Gomeza in našega Iličića, skupaj sta stala skoraj 40 milijonov evrov (30 + 9), zapolnila odhod najboljšega strelca moštva Stevana Jovetića k Manchester Cityju.