Velikonja niza gole kot po tekočem traku

Naši na tujem: Nejc Skubic in soigralci zmleli Fenerbahče. Cesar: Chievo pred Laziem

Objavljeno
11. april 2016 02.37
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Konec tedna so imeli razlog za veselje številni slovenski nogometaši na tujih igriščih. Jan Oblak se je z Atleticom vključil v boj za naslov španskega prvaka, Nejc Skubic je v svojo vitrino dodal zmago nad močnim Fenerbahčejem, med strelce pa sta se vpisala napadalca Roman Bezjak in Etien Velikonja.

Vse bolj je opazen strelski učinek Etiena Velikonje v belgijski drugi ligi. Prvenstvo, ki ne sodi med najmočnejše v Evropi, ne glede na vse domuje v Belgiji, ne v Andori, in 23 golov 27-letnega Šempetrčana je zavidljiv dosežek. Velikonja je seveda z naskokom najboljši strelec tamkajšnje lige, Lierse pa se je po štirih zaporednih zmagah prebil na 7. mesto na lestvici. V soboto je premagal Tubize, Velikonja pa je zabil dva gola.

Zanimivo, nekdaj izjemno obetavni nogometaš, ki je bil občasno tudi član slovenske reprezentance, v tej sezoni močno opozarja nase z goli in učinkovitimi igrami. Na 26 prvenstvenih tekmah je nanizal 23 golov, upoštevaje njegov skupen igralni čas (2318 minut) pa to pomeni, da zabije gol na vsakih 100,8 minute. Glede na število doseženih golov je pred njim gotovo sijajna sezona 2016/17 bodisi v Angliji – Velikonja je še vedno član Cardiffa, ki ga je posodil v Belgijo – bodisi v močnejšem klubu, kot je ta čas Lierse.

V soboto je bil natančen tudi Roman Bezjak, ki je zabil enega od treh Rijekinih golov v prvem delu reške trilogije z Zagrebčani. Pred moštvom Matjaža Keka so namreč ključne tekme sezone – najprej dvoboja z zagrebškima Lokomotivo in Dinamom, nato sledi še gostovanje na splitskem Poljudu, po katerem bo že znano, kako visoko bodo pristali Rečani v tej hrvaški sezoni. Ta čas zaostajajo štiri točke za vodilnim Dinamom.

»Da bo Rijekin predsednik Mišković zamenjal trenerja? Po porazu z Dinamom v Zagrebu sem bil pripravljen na vse ... Zdaj spet razmišljam, kaj je šlo tedaj narobe, koga bi moral postaviti v igro na Maksimiru,« je v Novem listu razmišljal Kek v članku z naslovom »Če je rešitev v trenerju, je vse zelo enostavno...«. Kakorkoli, Kekova Rijeka se je nazadnje odzvala dobro, pred njo pa so trije veliki izzivi, tri velike tekme, kakršne si želi vsak športnik.

Konec tedna velja izpostaviti tudi novo zmago Konyaspora v turškem prvenstvu, s katero si je klub Nejca Skubica na stežaj odprl vrata v evropsko ligo v sezoni 2016/17. Fenerbahče je pravi kapitalec, v njegovem 170 milijonov evrov vrednem moštvu denimo igrajo Nani, Robin van Persie, Diego, ...

V italijanskem prvenstvu so bili slovenski legionarji različno uspešni. Chievo se je po tretji zaporedni zmagi prebil tik pod položaje, ki vodijo v Evropo, v moštvu iz Verone pa imata pomembno vlogo tudi Boštjan Cesar in Valter Birsa.

»Zakaj ne bi sprejeli dvoboja za osmo mesto z Laziem? Lotevamo se vsake naslednje tekme posebej in do konca bomo poskušali prav na vsaki zmagati, čeprav to ni posebej realno. Dobro smo uigrani, veseli nas igranje nogometa,« je napovedal Cesar.