Cesar: Vem, kako je igrati z vetrom v hrbet

Boštjan Cesar, kapetan slovenske nogometne reprezentance, o boju za euro 2016, Angliji in navijačih.

Objavljeno
09. junij 2015 19.29
Trening slovenske nogometne reprezentance v Kranju, 4. junija 2015
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Kranj – Boštjan Cesar je pravšnji sogovornik pred kvalifikacijsko tekmo z Anglijo. Kapetan reprezentance in nogometaš z največjim številom nastopov za Slovenijo (82) je zaznamoval vse tri dosedanje slovensko-angleške dvoboje. Še vedno je nezamenljiv adut Srečka Katanca, ki je njegov peti selektor po Bojanu Prašnikarju, Branku Oblaku, Matjažu Keku in Slaviši Stojanoviću.

Tri točke bi bile – glede na preostale tekme v boju za Francijo 2016 – vredne kot suho zlato. Z Anglijo boste igrali na svojem štadionu, pred svojimi navijači. Boste torej krenili na zmago?

Uf, katerakoli reprezentanca na tem svetu bi proti Angliji težko pričakovala zanesljivo zmago, kaj šele Slovenija. Res pa igramo za točke, torej ne moremo živeti od dobrega vtisa. Anglija bo favorit, mi pa jo bomo vsekakor poskusili presenetiti.

Kaj pričakujete od nedeljskega večera?

Pred nami je velika tekma, šele v četrtem snidenju z Anglijo bomo prvič igrali doma. Nahajamo se v dobrem izhodiščnem položaju, doslej smo nabrali kar nekaj točk, zato bomo lahko bolj sproščeni. Vemo, da igramo proti favoritu skupine E, da gre za najtežjega možnega tekmeca in da nas čaka največji izziv v teh kvalifikacijah. Pričakujem, da bomo igrali optimalno.

Kako se lotiti Anglije?

Pomembno bo predvsem, kar sem izpostavil nazadnje: vse bo odvisno od nas. V Londonu ste se sami prepričali o specifičnosti tiste tekme, ki smo jo izgubili, ko smo kljub vodstvu z 1:0 nato prejeli tri gole. Vemo, kaj nam je šlo tedaj narobe, vidite, da na treningih odpravljamo te napake. Z borbenim pristopom lahko na krilih naših navijačev dosežemo marsikaj.

Če ne drugega, tokrat ne bo zraven Dannyja Welbecka, s katerim ste imeli na Wembleyju obilo težav, zabil vam je dva gola.

Drži, če hočemo priznati ali ne, bo to olajševalna okoliščina za nas, saj je Welbeck močan napadalec, ki ga je težko pokrivati. Po drugi strani pa vem, da nam zaradi tega ne bo veliko lažje. Anglija premore tak kadrovski bazen, da bi lahko sestavila tri enako dobre enajsterice. Kdor bo igral namesto Welbecka, bo lahko še bolj motiviran kot on.

Kaj koristnega ste povlekli iz londonskega poraza?

Tedaj res nismo igrali na najvišji ravni, prepoceni smo izgubljali žoge, nismo dovolj kombinirali, a smo bili kljub temu blizu podviga. To razkriva, da je tudi Anglija ranljiva in da je z njo možno igrati nogomet. Zmago smo zapravili predvsem zaradi lastnih napak. Če bi ohranili vodstvo še kakšno minuto, bi se morda končalo povsem drugače. Na svojem štadionu moramo vsekakor igrati bolj samozavestno, saj bo vse odvisno od nas.

Srečko Katanec ni naklonjen menjavam v udarni enajsterici, Slovenci naj bi bili posledično bolj uigrani kot Angleži. Njihov selektor Hodgson namreč večkrat rotira udarne naveze.

To bi bila lahko prednost za nas. Dolgo časa smo skupaj, poznamo se do najmanjše podrobnosti, na skupnih pripravah nas krasi kolektivni duh, vadimo osredotočeno, toda sproščeno. Da bomo tokrat preživeli skupaj dobrih deset dni, je privilegij tako za selektorja kot nas. Vem, da se bomo dobro pripravili za nedeljski spektakel.

Najbrž bo šlo res za spektakularno tekmo, štadion bo namreč razprodan.

Prvo tekmo v majici Slovenije sem odigral februarja 2003 v Novi Gorici, odtlej sem preživel marsikaj, zato natančno vem, kako je igrati z navijaškim vetrom v hrbet ali pa brez njega. Ko je štadion poln in navijači pričarajo vzdušje ter pritisnejo na tekmece, dejansko igramo z dvanajstimi možmi na igrišču. To ni floskula.