Verbič pripravljen za napad na Makedonce

Slovenski vezist Benjamin Verbič bo eden izmed glavnih adutov Srečka Katanca na današnji tekmi z Makedonijo.

Objavljeno
23. marec 2016 10.28
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Koper - Eno od glavnih orožij selektorja Srečka Katanca na današnji (18) tekmi z Makedonijo bo ofenzivni krilni igralec najverjetnejšega danskega prvaka Københavna Benjamin Verbič. Z 22-letnim Celjanom smo se pogovarjali pred dvobojem, v katerem naj bi mu selektor namenil vlogo levega krilnega aduta.

Selektor nam je zaupal, da vas je želel preizkusiti že novembra 2014 proti Kolumbiji, a ste jo tedaj skupili na treningu v Lescah. Danes naj bi le dočakali svoj večer, ste pripravljeni nanj?

Težko sem čakal na to, a nimam posebnih pričakovanj, saj pri 22 letih ne morem biti domišljav. Vse je v rokah selektorja, jaz lahko le potrdim, da sem prišel z Danske dobro pripravljen.

V majici Københavna ste v tej sezoni odigrali 20 tekem, zbrali po 3 gole in podaje. Kako ste se uveljavili v dobrega pol leta po odhodu iz Celja?

Sprejel sem nove zahteve na igrišču in ob njem, brez katerih ne bi mogel igrati v danskem prvenstvu. Tam vladajo drugačna merila kot pri nas. Trener zahteva igro v obeh smereh, brez prispevka v obrambnih nalogah se ti slabo piše. V novem klubu veliko delam tudi po koncu skupnih treningov, na voljo imamo namreč tudi trenerje za individualno vadbo.

Povejte več o danski ligi.

Če želiš 'preživeti', moraš biti veliko močnejši kot pri nas. Veliko je dvobojev ena na ena, nekateri igro tudi preskakujejo, če je treba, v seštevku pa je igra veliko hitrejša, posledično imaš na voljo manj prostora in časa za svoje poteze. Tam sem gotovo le napredoval, okrepil sem tudi svoje telo. Ob tem ne morem mimo dejstva, da v tekmah z nami vsi igrajo zaprto, podobno kot v Sloveniji proti Mariboru.

Potegnite vzporednico s 1. SNL. Pri nas je bilo nad vami storjenih in dosojenih kar veliko prekrškov, je na Danskem podobno?

Kje pa! Sodniki nam v danski ligi ne dosojajo prekrškov tako hitro kot v Sloveniji. Pogosto se mi je zgodilo, da sem ob kakšnem dvoboju padel in le nemočno gledal sodnika, ta pa ni dosodil nič. Seveda potem sprejmeš takšna merila, ki navsezadnje omogočajo veliko hitrejšo igro.

Kako vam je všeč København?

Ah, lahko ga opišem le z lepimi besedami. Gre za veliko mesto, v katerem lahko vidiš veliko lepega in počneš veliko različnih stvari. Ni mi dolgčas, na prvem mestu pa je seveda le nogomet.

Boste prevzeli odgovornost v reprezentanci, če bo treba?

Če bom dobil priložnost za igro, bo to najprej velika čast zame, nato pa tudi odgovornost, gotovo. Ampak saj moramo tako razmišljati vsi.

Ste kaj proučevali Makedonce, ali za to ni bilo časa?

Imate prav, osredotočili smo se na gradnjo svoje igre, kolikor nam je to sploh lahko uspelo v dveh dneh. Makedonce pa smo si ogledali v kratki videoanalizi, da nas ne bi kaj preveč presenetilo.