Bale za novo odlično predstavo »nagrajen« z banano

Tottenham je na krilih hitronogega Garetha Balea ugnal Arsenal (2:1) in se povzpel na visoko tretje mesto v premier league.

Objavljeno
04. marec 2013 10.08
SOCCER-ENGLAND/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Včeraj je bil v 28. kolu angleškega prvenstva na sporedu severnolondonski derbi med Tottenhamom in Arsenalom. Obračun je bil še toliko bolj pomemben, saj je odločal tudi o vrhu premier league oziroma mestih, ki vodijo v elitno ligo prvakov.

Zmage so se z 2:1 veselili nogometaši Tottenhama, med katerimi je vnovič izstopal hitronogi Gareth Bale. Valižan, ki je v zadnjem obdobju v izjemni formi, je mrežo topničarjev zatresel v 37. minuti, le dve minuti kasneje je vodstvo gostiteljev na 2:0 povišal Aaron Lennon. Edini gol za Arsenal je v 51. minuti zadel branilec Per Mertesacker.

Varovanci Andrea Villasa-Boasa so se z zmago povzpeli na visoko tretje mesto (54 točk), četrtouvrščeni Chelsea ima dve točki manj, medtem ko Arsenal na petem mestu sedaj za Tottenhamom zaostaja že za krepkih sedem točk. »Ne smemo misliti, da smo že dosegli cilj v tej sezoni. Preteklo leto je Arsenal uspel nadoknaditi identenčen zaostanke, tudi letos bo storil vse kar je v njegovi moči, da to ponovi. Toda ta poraz bo zagotovo močno vplival na njihovo ekipo, ki se je znašla v škripcih,« je dejal Portugalec na klopi Tottenhama.

»Zakaj vedno izgubimo pomembne tekme?«

Tudi strateg Arsenala Arsene Wenger priznava, da je pred njegovimi varovanci izjemno težka naloga na poti do uvrstitvem med prva štiri moštva, kar prinaša tudi igranje v ligi prvakov. Ob tem se je Wenger tudi spraševal, zakaj poraze vedno doživijo na najpomembnejših tekmah, na katerih je vložek izjemno velik.

»Poraz boli zlasti zato, ker smo v to tekmo vložili ogromno truda, igrali zelo dobro, a kljub temu ostali praznih rok. Ko smo zaostajali z 2:0, bi pravzaprav mi morali voditi z dvema goloma prednosti. Že pred tekmo sem dejal, da si ne smemo privoščiti nove izgube točk. Sedaj smo v težkem položaju, a se ne predajamo,« je dejal Francoz, ki se je zlasti po hudem porazu v osmini finala LP proti Bayernu vnovič znašel po plazom hudih kritik.

Navijači namreč že dlje časa zahtevajo zveneče okrepitve, ki bi še kako koristile mladi, a izjemno nadarjeni ekipi Arsenala. Po odhodu nizozemskega golgaterja Robina Van Persieja je namreč zlasti v napadu nastala vrzel, ki je sam Theo Walcott (zaenkrat) še ni zapolnil.

Banana za Balea

Bale je v zadnjem obdobju nerešljiva uganka za nasprotne branilec. Proti Arsenalu je dosegel že deseti gol na zadnjih osmih tekmah (!), skupaj pa je v tej sezoni tekmecem zabil že kar 24 golov. Dosežek, ki se ga ne bi sramovali niti takšni asi kot so Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Zlatan Ibrahimović.

Toda namesto zaslužene pohvale je bil 23-letni Valižan po koncu tekme s strani navijačev Arsenala »nagrajen« z banano. Gre za rasistično potezo, saj so mu privrženci topničarjev na ta način želeli sporočiti, da je podoben opici. Tovrstno izzivanje so si pred dnevi privoščili tudi navijači West Hama, ki so Baleu prav tako metali banane in prepevali pesmi o njegovih podobnostih z opico.