Umrl legendarni nogometaš Eusebio

Nekdanji napadalec Benfice in portugalske reprezentance je v 745 uradnih nastopih v karieri zabil kar 733 golov.

Objavljeno
05. januar 2014 09.20
Posodobljeno
05. januar 2014 09.20
FBL-PORTUGAL-EUSEBIO-DEATH-OBIT-FILES
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lizbona - V 72. letu je zastalo srce nekdanji portugalski nogometni ikoni Eusebiu. Virtuoz z žogo je slovel po izjemnem nosu za gol, saj je v 440 dvobojih v dresu Benfice, ki ji je bil zvest večji del igralske kariere (z njo je leta 1962 tudi osvojil evropski pokal, v finalu pa je dvakrat zadel za zmago s 5:3 nad Realom Madridom) vpisal neverjetnih 473 golov. Podobno učinkovit je bil tudi v majici z državnim grbom, v 64 obračunih je namreč kar 41-krat ukanil tekmečeve čuvaje mreže. Leta 1966 je reprezentanci pomagal do brona na svetovnem prvenstvu v Angliji, sam se je tedaj z devetimi doseženimi goli (od tega štirimi ob četrtfinalni zmagi nad Severno Korejo) prebil na vrh lestvice strelcev na turnirju.

»Črni panter«, kot so klicali Eusebia da Silvo Ferreiro, je slovel po svoji izjemni hitrosti, tehničnih veščinah in neverjetnem strelu z desnico, ki mu je izdatno pomagal vknjižiti kar 733 golov v 745 uradnih tekmah v karieri. Nogometni svet mu priznava, da je bil eden najbolj markantnih osebnosti dvajsetega stoletja, leta 1965 se je tudi okitil z zlato žogo, dvakrat pa si je prislužil tudi zlati čevelj za najboljšega evropskega nogometaša (1968, 1973).

Poleg Benfice, ki jo je popeljal do enajstih naslovov portugalskega državnega prvaka in petih pokalnih lovorik, si je kruh služil še v številnih drugih moštvih (Maxaquene, Boston, Monterrey, Toronto, Beira-Mar, Las Vegas, Tomar, New Yersey). Rodil se je sicer 25. januarja 1942 v Mozambiku kot četrti otrok belopoltemu Angolcu Laurindu Antoniu in temnopolti domačinki Elisi. Odraščal je v hudi revščini, ko mu je bil osem let, pa mu je zavoljo tetanusa umrl oče.

Eusebio je bil ambasador evropskega prvenstva na Portugalskem leta 2004, pred Benficinim štadionom v Lizboni pa stoji bronast kip z njegovo podobo.

Velikemu rojaku, s katerim ga v zadnjem obdobju radi primerjajo, se je s kratkim čivkom že priklonil tudi zdajšnji portugalski nogometnias Cristiano Ronaldo: »Večni Eusebio, počivaj v miru.« Odzvali so se tudi že številni zdajšnji in nekdanji nogometni asi. »Bil je ena največjih portugalskih osebnosti. Vsi vemo, kaj je prispeval nogometu, predvsem portugalskemu. Zame je nesmrten. Ni bil le izjemen navdih, temveč je znal posredovati tudi nogometne vrednote in načela, tudi po koncu aktivne športne poti,« se mu je priklonil razvpiti Chelseajev trener Jose Mourinho. »Privilegij sem imel, da sem lahko igral z njim. Izgubili smo eno največjih figur portugalskega športa. Veliko je že bilo nogometnih princev, a malo kraljev. On je bil med največjimi. Bil je tako tehnično kot telesno obdarjen, bil je kot kip antičnega grškega atleta,« pa je poudaril nekdanji soigralec Eusebia pri Benfici in v portugalski izbrani vrsti Toni.